Primarului oraşului-staţiune Călimăneşti, Florinel Constantinescu: „Vaccinarea reprezintă contribuţia fiecăruia dintre noi la protejarea comunităţii”

Valul 4 al pandemiei a atins proporţii dramatice în România. Numărul deceselor oscilează în jurul a 300 zilnic, practic nu mai sunt paturi libere la ATI în nici un spital din ţară. S-a ajuns chiar în situaţia limită de care toţi specialiştii ne-au avertizat luni la rând că ar trebui să ne ferim. Problema gravă este că numărul de cazuri noi este foarte mare, mult mai mare faţă de recordurile din precedentele valuri, peste 16 mii acum faţă de 10 mii în noiembrie anul trecut, iar curba este pe o pantă ascendentă destul de abruptă, ne arată specialiştii în sănătate. Cu toate acestea, doar o treime din populaţia din România s-a vaccinat, iar intenţia de vaccinarea rămâne scăzută, 6 din 10 români nu intenţionează să se imunizeze.

Primarul pledează pentru vaccinare

Primarul oraşului-staţiune Călimăneşti, Florinel Constantinescu, medic de meserie subliniază faptul că responsabilitatea stă la fiecare dintre noi. Există vaccinuri suficiente, astfel încât toată lumea are posibilitatea să se protejeze pe sine, dar şi pe cei care, din motive de sănătate, nu au putut fi vaccinaţi. Din punctul său de vedere menţionează faptul că această pandemie creează o situaţie greu de gestionat, care impune măsuri ferme, iar vaccinarea reprezintă „contribuţia fiecăruia dintre noi la protejarea comunităţii”, spune primarul Florinel Constantinescu. Subliniază faptul că este de datoria noastră, a fiecăruia dintre noi, ca societate, să apelăm rapid la soluţiile existente, care să oprească sau măcar să reducă această problemă. Viaţa nu poate merge la fel mai departe când avem de-a  face cu o astfel de pandemie. Spune că mai mult nu trebuie să aşteptăm de la stat, nu trebuie să vină cineva să ne dea soluţii, acestea se află la îndemâna fiecăruia dintre noi, începând de la mască şi igienă până la evitarea pe cât putem a aglomeraţiei şi, cel mai important în opinia sa, ar trebui să ne vaccinăm. Acestea sunt soluţiile, iar ele trebuie aplicate:

Trebuie să înţelegem că responsabilitatea este a fiecăruia dintre noi, iar obligaţia Guvernului este să aprovizioneze cu vaccinuri, lucru pe care l-a făcut. Oricine doreşte să se vaccineze poate merge în orice centru de vaccinare şi este vaccinat fără programare. Cei care lucrează în aceste centre de vaccinare au fost plătiţi la timp, iar lucrurile au decurs normal, ceea ce înseamnă că mecanismul este funcţional şi funcţionează, din fericire, foarte bine. Subliniez acest aspect fiindcă, dacă stăm de vorbă cu românii care îşi desfăşoară activitatea sau locuiesc în străinătate vom afla că nu au avut un acces atât de uşor la aceste vaccinuri, pe când noi am avut acest privilegiu, şi-l avem în continuare. Problema este să înţelegem că a întrerupe circuitul bolii este singura soluţie pentru a ieşi dintr-o astfel de pandemie, dar acesta nu se poate întrerupe decât prin vaccinare, prin imunizare. Nici o treime din populaţie nu s-a vaccinat, şi atunci să nu ne mai mirăm de ce sunt toate spitalele pline de oameni bolnavi de Covid, încât nu mai sunt paturi libere la ATI şi numărul morţilor este atât de mare şi probabil va continua în zilele următoare, deşi specialiştii au fost în stare să fabrice vaccinurile. Am auzit fel de fel de justificări, de pildă că acest vaccin nu a fost destul de bine testat, că de fapt ruşii sau chinezii fac cel mai bun vaccin. Eu cred că ne lipseşte astăzi analiza obiectivă a situaţiilor cu care ne confruntăm, dar analiza aceasta trebuie să o facă fiecare dintre noi. Dacă fiecare dintre noi are un medic de familie asta înseamnă că trebuie să avem încredere totală în el, fiindcă el are responsabilitatea faţă de pacientul care s-a înscris pe lista sa. Atunci, dacă lucrurile ar fi puse clar în acest plan, de responsabilitate, eu cred că nu ne-am mai întâlni cu atâtea situaţii negative. Atâta timp cât nimeni nu are responsabilitatea faptelor, şi mai ales a celor comunicate, sigur că ne întâlnim cu această situaţie”, afirmă primarul Florinel Constantinescu. 

La Călimăneşti, o bună parte dintre proiectele publice sunt îndreptate în direcţia bunăstării şi confortului locuitorilor

Staţiunea Călimăneşti-Căciulata conduce din punctul de vedere al numărului de turişti şi al atracţiilor existente topul staţiunilor turistice, la nivel naţional.

O strategie de dezvoltare a localităţii, aprobată de Consiliul Local, face ca majoritatea iniţiativelor publice şi private să se îndrepte concentrat în direcţia dezvoltării economice prin turism şi activităţi adiacente.

Inclusiv anul 2020 a fost unul în care lumea aproape că s-a oprit în loc din cauza coronavirusului, dar a fost un an bun din punct de vedere al investiţiilor în localitate. Pe de o parte administraţia locală a realizat destul de multe schimbări în staţiune, dar şi agenţii economici din Călimăneşti care reprezintă, în mare parte, operatori în turism, au considerat că a fost un an potrivit pentru a moderniza anumite structuri de primire pentru turişti. „Piaţa turistică din Călimăneşti s-a dezvoltat în mod evident, tendinţa fiind una de armonizare. Numai anul trecut, când lumea aproape că s-a oprit în loc numărul locurilor de cazare a crescut cu 10%, iar calitatea serviciilor oferite de prestatori a fost una foarte bună”, spune primarul Florinel Constantinescu.

Asta înseamnă că administraţia locală a reuşit, prin investiţiile realizate, în tandem perfect cu operatorii economici care prestează servicii turistice a dus la un nivel superior produsul turistic din staţiunea de pe malul Oltului.

Statistica este îmbucurătoare pentru că, an de an, numărul turiştilor care vizitează localitatea sau care vin la tratament aici este tot mai mare.

„Atunci când vrei să dezvolţi o localitate, fiindcă despre acest lucru este vorba, este foarte important felul cum se lucrează la Planul Urbanistic General. Acesta este cel mai important act administrativ pe care putem să-l producem, şi care trebuie să stea clar la baza dezvoltării localităţii. Amenajarea teritoriului trebuie să stea la baza dezvoltării unei localităţi şi în ceea ce priveşte nevoile cetăţenilor. Dar, fiind o staţiune balneară, posibilităţile pe care un Plan Urbanistic General le oferă pentru investitorii prezenţi şi viitori trebuie să fie atractive în ceea ce prezintă, şi trebuie să prevadă clar zonele de dezvoltare. Importanţa adoptării unui PUG urmat de celelalte planuri, pentru unitatea teritorială pe care ţi-o fixezi ca dezvoltare a funcţiunilor zonei respective trebuie să fie foarte bine reglementată, în aşa fel încât, până la urmă, să menţii echilibrul acesta între atractivitate şi posibilitate, dar şi între dezvoltare şi strategia de dezvoltare”, a punctat primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.

Faima Căimăneştiului ca fiind o zonă excelentă pentru investiţii în turism a ajuns şi peste graniţă

Administraţia locală din Călimăneşti este un bun exemplu de bune practici în ceea ce priveşte respectarea Strategiei de Dezvoltare pentru că, în doar câţiva ani, la Călimăneşti s-a schimbat aproape totul. Atunci când se schimbă ideea de proprietate, de investitor, atunci, cu siguranţă acesta este drumul cel bun.

La Călimăneşti, în ultimii ani, ideea de proprietate s-a schimbat radical, pentru că cei care deţin o bucăţică de teren aici se pot considera bogaţi. Dacă altă dată metrul de teren valora 20 sau 25 de euro, acum vânzarea unei palme de teren se ridică la 400 sau 500 euro pentru un metru pătrat în staţiune, ceea ce este foarte important. Vestea că staţiunea Călimăneşti este o zonă excelentă pentru investiţii în turism a ajuns chiar şi peste graniţe. Aici să cumperi teren sau să îţi deschizi o afacere în turism este deosebit de profitabil. Preţurile mari nu sunt deloc prohibitive, ci chiar atractive pentru cei care vor să îşi sporească veniturile: „Chiar şi terenurile din câmp au ajuns să coste între 10 şi 15 euro metrul pătrat. La nivel de investitori este vizibil, pentru că investitorii vechi se dezvoltă în continuare şi vin şi investitori noi, care vor neapărat să investească la Călimăneşti”, a punctat primarul oraşului, Florinel Constantinescu.

Primăria Călimăneşti, sub administrarea lui Florinel Constantinescu a atras fonduri europene importante şi a pus în practică proiecte la fel de generoase, care dau plusvaloare oraşului Călimăneşti. Astfel, staţiunea şi-a accelerat în ultimii ani evoluţia în direcţia staţiunilor cu cel mai înalt renume în turismul internaţional, iar prin noile proiecte destinate agrementului, staţiunea poate fi în curând un mare şi întins complex turistic.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *