Primăria Stroeşti a pregătit proiectele de investiţii pentru Programul „Anghel Saligny”

Prin noul program de investiţii adoptat de Guvernul României, administraţia locală din Stroeşti este pregătită să acceseze fonduri pentru modernizarea tuturor drumurilor şi uliţelor din comună, dar şi pentru extinderea canalizării pe o distanţă de 33 de kilometri. „Am mari speranţe de la acest program, şi sper să fie de succes”, spune primarul Toma Ciolacu. „Anul acesta în localitate s-a lucrat. S-au asfaltat drumurile comunale pe o lungime de 1,6 kilometri şi s-a lucrat la documentaţia proiectului de canalizare. Principiul meu este că lucrul, o dată început, trebuie dus la finalizare. Este uşor să faci proiecte, să le pui în cutii şi să nu le poţi realiza, independent de voinţa ta, fiindcă acestea nu sunt finanţate din diverse motive. Acum proiectul de canalizare este finalizat, se va aproba în şedinţa de consiliu local şi îl vom depune în vederea finanţării pentru noul program, Anghel Saligny. Este un proiect de înfiinţare a reţelei de canalizare pe o lungime de 33 de kilometri, cu 18 staţii de pompare şi cu o staţie de epurare. Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 4500 de mii de lei. Va fi un proiect destul de amplu şi costisitor, va dura câţiva ani implementarea lui, dar este o investiţie utilă. Vom merge, în acelaşi timp şi cu asfaltarea restului uliţelor care au rămas neasfaltate şi cu modernizarea lor, acolo unde se va introduce sistemul de canalizare. Am făcut studiile tehnico-topografice inclusiv pentru proiectul de asfaltare, care va cuprinde o lungime de 33 de kilometri, atât cât este şi proiectul de canalizare. Din toţi aceşti kilometri o parte sunt asfaltaţi, dar sunt necesare lucrări de refacere a drumurilor respective”, a precizat primarul localităţii Stroeşti, Toma Ciolacu.

Investiţii pentru eficientizarea sistemului de apă

Domenii precum educaţie-învăţământ, modernizarea infrastructurii prin asfaltare, reţeaua de apă, iluminatul stradal sau atragerea de fonduri nerambursabile europene prin GAL au fost considerate de administraţia locală din Stroeşti prioritare şi li s-a acordat o atenţie specială.

În localitate există sistem de apă, însă problema administraţiei locale sunt costurile foarte mari de aducţiune a apei. Primarul spune că are în plan construirea unui puţ, investiţie care se va realiza cu bani din bugetul local: „Costurile de aducţiune a apei sunt foarte mari, fiindcă apa este pompată în conducta noastră din localitatea Slătioara. Distanţa este foarte mare, totul este electric şi costul pentru energia electrică este destul de costisitor, deoarece sunt 17 kilometri de aducţiune, pompată la o altitudine de 500 de metri, fiindcă trebuie urcată în deal”, a precizat primarul. Pentru eficientizarea sistemului de apă primarul are în plan să construiască un puţ care să fie cu adevărat rentabil, pe care îl va construi în vara anului viitor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *