Primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu: „Să lăsăm faptele să vorbească”

La Mălaia s-au amenajat rigolele şi trotuarele din satul Săliştea, cu bani din bugetul local. Tot cu bani din bugetul local se reface capela bisericii din sat.
Planuri, proiecte şi investiţii
Pentru accesarea fondurilor, primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu, a depus la Administraţia Fondului pentru Mediu documentaţia proiectului privind reabilitarea termică a şcolii şi grădiniţei din localitate. Iar pentru proiectul depus la Compania Naţională de Investiţii, privind modernizarea căminului cultural se actualizează documentaţia: „Să lăsăm faptele să vorbească. Din punctul meu de vedere, din puţinul pe care îl ai, dacă ştii să-l administrezi, poţi să faci lucruri bune pentru comunitate. Cu bani din bugetul local se reface capela bisericii din satul Mălaia. Aici suntem la stadiul de acoperiş, şi se lucrează la instalaţia electrică. Discutăm despre o investiţie care are un deviz de 302 mii de lei, primăria a alocat 150 de mii de lei, iar restul se face cu sprijinul cetăţenilor. Mai mult, în localitate se amenajează rigolele şi trotuarele din satul Săliştea, tot cu bani din bugetul local. În Mălaia sunt amenajaţi 600 de metri de trotuare şi 200 de metri în satul Săliştea. Se fac rigole în satul Săliştea pe o lungime de 240 de metri şi în satul Mălaia o rigolă pe o lungime de 75 de metri. În satul Ciunget s-au finalizat lucrările de introducere a sistemului de apă pe strada Tineretului, unde erau 36 de locuinţe, tronson care nu era prins în proiect. La Administraţia Fondului pentru Mediu am depus proiect pentru reabilitarea termică a şcolii şi grădiniţei din localitate. Lucrăm la refacerea indicatorilor şi a documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii – faza DALI – pentru proiectul de modernizare a căminului cultural, proiect care este depus la CNI. Am refăcut studiile geo, memoriul tehnic şi devizul general”, a precizat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.
Prin noul program de investiţii adoptat de Guvernul României, administraţia locală din Mălaia este pregătită să acceseze fonduri pentru modernizarea drumurilor, în satele Săliştea, Mălaia şi Ciunget, pe o lungime de aproximativ 8 kilometri. Urmează ca în aceste zilele să se finalizeze şi documentaţia pentru extinderea reţelei de apă care va fi depusă în vederea finanţării împreună cu proiectul pentru sistemul de canalizare: „Prin acest program prioritare vor fi apa, canalizarea şi asfaltul. Am depus o cerere de finanţare şi pentru reabilitarea termică a primăriei şi a dispensarului”, a precizat primarul localităţii Mălaia, Gheorghe Dinculescu.
În comuna Mălaia, administraţia locală a amenajat parcarea de la Cascada Scoruş şi au fost montate două foişoare. Amenajarea unor astfel de obiective turistice fac ca Mălaia să fie mult mai atractivă pentru turişti şi să ofere condiţiile de petrecere a timpului în aceste zone care vor fi vizitate. Turiştii care trec pragul localităţii au multe obiective de vizitat, începând cu cascada Scoruş, care concurează pentru titlul de cea mai înaltă cascadă din România, dar şi monumentele istorice ale Brătienilor, până la lacurile Petrimanu şi Galbenu, unde se poate practica şi pescuitul.
În zona Cascadei Scoruş se dezvoltă o zonă pentru turism, cu pensiuni şi case de vacanţă, mai ales pentru că zona este puţin izolată de sat. Localitatea nu mai are nevoie de prezentare, pentru că este în sinea ei o atracţie turistică deosebită.