Impact Real

Un ziar aproape de oameni
Radu Neacşu, producător de vin: „Am mai făcut un master în viticultură şi oenologie, pentru a nu mai lua sfaturi de la unul şi altul”

Este sezonul vinului în perioada aceasta şi mulţi dintre producători au cules deja strugurii pentru a începe acțiunea de procesare. Este o procedură meticuloasă şi are nevoie de o mână de lucru de calitate, care apreciază fiecare bob de strugure în parte.


România este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din lume, cu o producţie (în 2003) de aproximativ 545.700 de tone de vin. În ultimii ani România a atras mulţi oameni de afaceri europeni şi cumpărători de vin, datorită preţurilor accesibile atât la viţa de vie cât şi la vinuri, comparativ cu alte vinuri produse de naţiuni cum ar fi Franţa, Germania sau Italia.


În perioada 2003 – 2008, suprafaţa cultivată cu viţă-de-vie în România a fost de 180.000 de hectare. Producţia medie utilizabilă de vin în România în aceeaşi perioadă a fost de 5 milioane hectolitri, ceea ce plasează România pe poziţia a şasea în UE, după Franţa (producţie medie de 51 milioane hectolitri), Italia (48 de milioane hectolitri), Spania (38 de milioane hectolitri), Germania (9 milioane de hectolitri) şi Portugalia (7,5 milioane hectolitri).

Statistici, conform Institutului Național de Statistică

Despre producţia din judeţul Vâlcea, putem spune că nu ne aflăm încă în top 5 judeţe din România ca producţie. Însă, cu siguranţă, vâlcenii pot intra într-un top al diversităţii şi al tradiţiei privind producţia de vin.
Pentru a afla mai multe detalii din culisele producţiei de vin am vorbit cu un producător din Dealul Dobruşii care se ocupă de peste 15 ani de această meserie.

Impact REAL: Cum aţi ajuns să produceţi vin?
Radu NEACŞU: Sunt Radu Ionuţ Neacşu, născut şi crescut la Râmnicu Vâlcea, dar adus în vacanţe la ţară, la Dobruşa, încă de mic. Cred ca aşa am căpătat o iubire pentru viaţa de la ţară, chiar dacă nu aparţineam locului. După facultate, studii postuniversitare şi armată am revenit la ţară, traiul de Bucureşti nefiind în totalitate pe placul meu şi am cumpărat prima parcelă cu vie de 0,32 arii. De atunci au trecut 15 ani şi acum mă ocup de aproximativ 30 de hectare, din care 10 de vie.

Impact REAL: Ce presupune domeniul viticol şi care a fost parcursul de până acum, până în punctul de a produce vin în cantităţi considerabile?
Radu NEACŞU: Domeniul în care activez presupune cunoştinţe foarte în detaliu cu privire la viţa de vie şi vinul rezultat. Fără cunoştinţe temeinice nu o sa faci niciodată nimic foarte bine, asta este valabil în orice domeniu de activitate. Pentru asta, după o facultate de drept şi un master în dreptul afacerilor, la 33 de ani am mai făcut un master în viticultură şi oenologie, tocmai pentru a nu mai lua sfaturi de la unul şi altul şi pentru a putea îndeplini sarcini demne de un inginer viticol. Bineînţeles că îţi mai trebuie teren special pentru creşterea vitei de vie, pe care îl găsim din belşug în arealul viticol Drăgăşani. Via necesită muncă aproape tot timpul anului, dar tot ce este descris mai sus nu face două parale fără pasiune. Dacă nu iubeşti ceea ce faci, nu vei face niciodată performanţă.

Impact REAL: Cum a fost producţia din acest an?
Radu NEACŞU: Producţia a fost bunicică anul acesta, puţin mai întârziată ca de obicei, asta din cauza frigului din martie-aprilie. Din acest motiv viţa de vie are o plecare mai târzie. Faţă de anul trecut am făcut cu 20% mai puţin la cantitate, dar sperăm că vom excela în calitate. La final este bine!

Impact REAL: În ce an aţi avut parte de cea mai bună producţie, dar de cea mai puţin bună?
Radu NEACŞU: Anul 2014 a fost un dezastru la noi, am avut parte de o piatră la mijlocul lui iulie, când toate muncile erau terminate şi nu am mai cules nimic. An foarte bun la cantitate a fost în 2013. An foarte bun la calitate a fost în 2019, cel puţin la mine.

Impact REAL: Ce factori sunt responsabili pentru a fi un an bun pentru producţia de vin?
Radu NEACŞU: Soarele are un rol major în producţia de struguri. Contează foarte mult să fie un anumit număr de ore însorite pentru ca strugurii să fie copţi. Apoi este nevoie de ploi în momentele oportune, muncile făcute la timp, stropitul în momentele critice, şi multă grijă. Este important ca în plantaţia de viţă de vie sa nu fie altceva decât viţă de vie, iar pentru asta ai nevoie de muncă făcută la timp. Pentru un vin bun producţia trebuie să fie în parametri, uneori mai trebuie daţi jos din struguri, ca sa aibă timp pentru coacere şi, bineînţeles, să nu se mai întâmple vreun fenomen meteo care să îţi dea peste cap toate planurile.

Impact REAL: Cum v-a afectat pandemia?
Radu NEACŞU: La început a fost urât. Am rămas cu vin foarte mult după Paşte şi chiar ne întrebam ce o să facem. Apoi am dat drumul la paginile online de vânzare CramaRadului.ro şi CamaraVioletei.ro şi am făcut reclamă pe toate căile, aşa că, pana la cules am reuşit sa vindem tot, şi să mai şi contractăm pentru acest an.

Impact REAL: Cum catalogaţi producţia de vin din judeţul Vâlcea? Dar din România?
Radu NEACŞU: Producţia de vin este un mod de viaţă pentru noi, la Drăgăşani, deşi nu ar strica sa fie un control mai strict la persoanele fizice care fac şi vând vin fără sa fie autorizate pentru asta. În general se poate şi mai bine şi la nivel de judeţ, şi la nivel naţional.

Impact REAL: Ce tipuri de vin produceţi, şi care este procesul de producţie?
Radu NEACŞU: Noi producem vinuri albe, roze şi roşii prin metode tradiţionale, prin asta ne-am şi remarcat, adică nu facem la modul industrial, noi facem un gen homemade wine: cantităţi mai mici, dar cu multă atenţie. Vinurile sunt învechite în butoaie de stejar şi apoi se vând la bag in box sau la sticlă.

Impact REAL: Ce fonduri puteţi accesa pentru dezvoltarea afacerii?
Radu NEACŞU: Pentru cei care sunt la început există Instalarea tânărului fermier. Apoi sunt fonduri pentru investiţii, pentru utilaje în cramă, cu diverse participaţii proprii, nu tot timpul, dar de-a lungul timpului mereu au mai fost oportunităţi. Acum, de exemplu aşteptăm sesiunea de proiecte, sper ca până în decembrie să mai depunem două proiecte, căci de anul trecut totul a fost blocat, până acum.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *