PNL, un pluton care execută ordinele lui Klaus Werner Iohannis

Generalul Nicolae Ciucă scos din „caschetă” ca soluţie pentru un Guvern care să scoată ţara din criză

Claudia ŞCHIOPU

Preşedinte Klaus Iohannis a renunţat la Florin Cîţu şi vine cu domnul Ciucă, a doua sa „iubire politică”, dar cu un Guvern minoritar, într-o perioadă în care ţara este la terapie intensivă, cu multiple crize în straturi‚ într-un moment în care ar trebui să fie pus în practică marele program de reconstrucţie al României care înseamnă în primul rând reforme şi iar reforme, fiindcă asta ne spune Comisia Europeană. Cu toate acestea, domnul preşedinte a preparat un Guvern  minoritar, adică un Guvern foarte fragil, care poate să cadă în orice clipă.

La ultima întâlnire Iohannis a spus: Cîţu is out, Ciucă is in. şi toată lumea a ridicat mâna în unanimitate. Varianta „Ciucă premier” a apărut în timp ce, cu doar o zi înainte, toţi liberalii erau deja încolonaţi în spatele lui Cîţu. Gureşii şi lătrătorii care o ţineau „langa” s-au muiat peste noapte, PNL a schimbat steagul. Acum scrie pe el Nicolae Ciucă, nu mai scrie Florin Cîţu. Iohannis pilotează pe formulă automată, asta arată că are în continuare autoritate în PNL şi vrerea lui se face, chiar dacă România trece prin cel mai complicat moment. Prin urmare, dorinţa lui Iohannis este fără USR  pentru că nu poate să treacă peste sfidarea de acum două luni, când useriştii au părăsit guvernarea. Cum sasul nu iartă, el s-a gândit să le dea o lecţie ținându-i pe margine, cu riscul de a avea un Guvern minoritar. Ciucă, la fel ca Iohannis şi Cîţu  sunt corpuri străine pentru PNL, sunt oameni fără dâră politică, nu au în spate experienţă politică, şi este greu de imaginat cum de i-a accepta PNL fără să scrâșnească.

Dacă ne uităm la tarantela aceasta din ultimele două luni de pe scena politică nu facem altceva decât să ne punem mâinile în cap şi să-i întrebăm pe politicienii noştri cum de a apărut haosul şi hărmălaia aceasta, fiindcă acum două luni aveau majoritate parlamentară, aveau un Guvern stabil, aveau planuri şi bani de la UE, resursele şi puterea politică să facă ţara frumoasă, aşa cum au promis. Cu toate acestea, în numai două luni au făcut totul ţăndări, praf şi pulbere.

Preşedintele Klaus Werner Iohannis se trezeşte, în plină criză, să vină cu cea mai proastă soluţie pentru România:  Guvern minoritar. Unii vor spune că acesta este planul lui Iohannis, să înlocuiască USR cu PSD  la guvernare. Iar PSD este chemat în afacerea aceasta pentru că altfel nu trece Guvernul Ciucă, fără voturile unui „PSD responsabil”, promovat astfel de la recenta sintagmă de „ciuma roșie”. Domnul Ciolacu a aflat dintr-o dată că alegerile anticipate nu se mai pot face şi, PSD se comportă din nou ca un perfect partid guvernamental din umbră.

Iohannis putea să meargă pe faţă cu PSD, să-i cheme, să-i invite la guvernare şi să facă o majoritate stabilă pentru PNL şi PSD. Preferă să meargă însă într-o înţelegere pe sub masă cu PSD, dar asta va însemna  încolonarea voioasă a PNL spre groapa istoriei.

Orice alianţă de genul acesta s-a dovedit extrem de nocivă, dar asta până al urmă este problema lor, dacă merg în  această aventură, a reconfigurării unui nou USL. Problema reală este a României, dacă îşi permite sau nu un Guvern minoritar care poate să cadă la orice adiere de vânt.

Cert este că, în acest moment, ţara trebui să fie guvernată de un Guvern care să fie şi competent, să aibă şi autoritatea şi puterea politică să ia şi măsuri nepopulare şi să facă şi reforme în România. În situaţia aceasta, orice reformă va trebui negociată cu PSD, iar social-democraţii se vor impune în aceste negocieri. Este de așteptat să le aducă aminte liberalilor că au nişte „borne” pe care le vor agrea doar împreună. Va intra în istorie cum a reuşit PSD, ciuma roşie, duşmanul de moarte al liberalilor să-l aibă pe Iohannis la mână.

În prezent, AUR, un partid  antisistem, extremist, dar iubit la Moscova reprezintă opoziţia din România, fiind consecinţa celor două luni de nebunie. Acest partid, în această perioadă, a făcut o opoziţie atipică, este un fel de gherilă parlamentară pe reţele sociale, cu mesaje ţintite. AUR reprezintă 70% din populaţia României care nu s-a vaccinat, în numele acestor oameni vorbește şi pe oamenii aceştia are scopul să-i ţină acolo, în beznă.

Adevărata opoziţie, în această perioadă  nu a fost PSD, care s-a comportat ca un partid prezidențial, ţinându-l pe Vasilică Florin Cîţu în viaţă până la Congres, iar acum votează  Guvernul lui Iohannis.

Cu siguranţă, România trăieşte cel mai complicat moment de generaţii încoace, iar preşedintele nu are nici o grabă, cele 10 zile pe care le-a acordat USR le-a folosit antreprenorilor de pompe funebre, fiindcă au fost 10 zile pierdute pentru România. La începutul săptămânii a ieşit Iohannis să ne spună că guvernarea este o treabă urgentă, dar şi măsurile restrictive sunt şi ele extrem de urgente, drept urmare  a decis ca abia peste o zi sa facă şedinţă prin care să anunţe că tocmai la sfârșit de săptămână se vor lua nişte măsuri care intră în vigoare abia începând de luni.

Prin această desemnare, Iohannis ajunge la sfârșitul unui proces prin care a scăpat şi de Orban şi de USR, doi subordonaţi care începuseră să mişte în front. O dată cu desemnarea domnului Ciucă, această etapă a marginalizării celor doi, care nu prea îi mai erau loiali lui Iohannis, s-a încheiat. Al doilea lucru important care a dus la soluţia aceasta, de numire a unui general în rezervă este rezultatul decimării clasei politice.

România se confruntă cu diverse crize şi cel mai grav este că ne uităm cu neîncredere la clasa politică, fiindcă soluţiile pe care le au sunt puţine, şi cel mai greu este că par lipsiţi de perspective.  

România se prăbuşeşte pârăind din toate încheieturile, iar capacitatea de a ocoli regulile, impostura, numirile piloase în funcţii îşi iau astăzi nota de plată. Am ajuns la fundul sacului, pentru că fiecare minciună care s-a spus în toţi cei 30 de ani, la fiecare rundă de alegeri se sparge astăzi luând o nouă viaţă, iar noi stăm, faţă în faţă cu moartea fără spitale, fără oxigen în unele, cu o clasă politică incapabilă de a lua orice fel de măsură. Mai grav este că ne pregătim şi de o furtună economică, una care ne va sărăci, dar şi de o iarnă pe care mulţi dintre noi nu şi-o vor permite. Acestea sunt momentele în care clasa politică nu ar trebui să îşi abandoneze oamenii, să facă ceva mai mult decât pentru grupul lor.  Cu toate acestea, pe scena politică este haos, se votează și nu se mai votează, Guvernul Cioloş nu a fost învestit, şi toată lumea ştia că a fost un lucru făcut doar ca să îndeplinească o formalitate, sau, altfel spus, a fost pe faţă o cacealma croşetată de Iohannis. După câteva luni, abia acum avem un Guvern, şi acela fragil, iar pentru toate acestea vinovat este preşedintele, din cauza laşităţii lui, acompaniată de întregul corp politic.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *