La Frânceşti se reface infrastructura calamitată cu bani pentru situaţii de urgenţă

În comuna Frânceşti, punerea în siguranţă a podului peste pârâul Bistriţa în satul Mănăileşti, cătun Moşteni şi malurile afectate de inundaţiile din luna ianuarie vor intra în reabilitare. Autorităţile locale au primit recent, prin Hotărâre de Guvern, peste 169 de mii de lei, bani necesari pentru această investiţie absolut necesară. Primarul comunei Frânceşti, Daniel Paraschiv, a declarat că, deşi banii atribuiţi vor acoperi doar 30% din necesarul finalizării lucrărilor care ar trebui realizate pe situaţii de urgenţă, la acest capitol, investiţiile vor demara în scurt timp:

„Am primit bani pe situaţii de urgenţă fiindcă am avut probleme din cauza ploilor din luna ianuarie, care au afectat drumuri şi apărări de maluri. În momentul de faţă este pus în pericol inclusiv un drum care face legătura între localitate şi cătunul Moşteni din satul Mănăileşti. Există pericolul ca drumul respectiv să fie rupt, iar oamenii din acea zonă să rămână izolaţi, fiindcă, în urma ploilor din luna ianuarie, gabionul care protejează capătul podului a fost distrus pe o porţiune de aproximativ 160 de metri, la fel ca şi apărările de mal care protejează baza sportivă din satul Mănăileşti pe o lungime de aproximativ 50 de metri. Am convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, s-au stabilit măsurile care trebuie întreprinse şi am cerut sprijin de la Prefectură, să ne trimită o comisie pentru a constata pagubele produse de ploile din luna ianuarie. Astfel, am solicitat bani doar pentru apărările de mal, fiindcă mi s-au părut deosebit de importante. Drumurile care au fost atunci distruse le-am amenajat noi, cu bani din bugetul local, fiindcă trebuiau urgent refăcute. Valoarea totală pentru refacerea întregii zone, în care a intrat apărarea de mal şi punerea în siguranţă a podului peste pârâul Bistriţa este de 700 de mii de lei, însă am primit numai 169 de mii de lei. Suntem în procedură pentru realizarea documentaţiei tehnice privind obţinerea autorizaţiei de construire. După ce vor fi gata şi aceste documentaţii vom scoate la licitaţie lucrarea propriu zisă de construire. Suma alocată este o sumă insuficientă, cu care reuşim să facem doar documentaţia necesară, dar eu am convingerea că vom primi, aşa cum ni s-a promis şi diferenţa de bani, foarte curând”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Frânceşti are proiecte importante pentru programul „Anghel Saligny”

La Frânceşti se pregătesc proiecte importante, care urmează să fie depuse pentru finanţare prin programul „Anghel Saligny”, noul program naţional de investiţii lansat de Guvernul României. Primarul Daniel Paraschiv anunţă că va înscrie proiecte pentru înfiinţarea sistemului de canalizare, extinderea sistemului de apă, construirea de poduri peste pârâul Otăsău şi pentru lucrări de asfaltare, practic pentru toate componentele programului. „Pregătim trei proiecte. Vom depune în primul rând proiectul de înfiinţare a sistemului de canalizare şi staţiei de epurare pe o lungime de 40 de kilometri, adică pentru întreaga localitate şi extinderea reţelei de apă în satele Mănăileşti şi Genuneni. Se lucrează la documentaţie, fiindcă săptămâna viitoare trebuie să avem acel deviz general pentru a depune cererea de finanţare. Mai pregătim încă două proiecte: este vorba despre construirea unui pod peste pârâul Otăsău în satul Moşteni şi o lucrare, pe o lungime de 3 kilometri, de asfaltare pentru câteva drumuri din localitate”, a precizat primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

În localitate, cu fonduri atrase prin Compania Naţională de Investiţii a fost reabilitat, modernizat şi dotat căminul cultural din satul Genuneni, o lucrare destul de amplă, în cadrul căreia s-a consolidat clădirea din temelii, rămânând în picioare doar zidurile.

Tot la CNI există un proiect depus pentru construirea complexului sportiv, pentru care s-a obţinut finanţarea şi s-a semnat ordinul de ministru, urmând ca, într-o perioadă foarte scurtă, lucrarea să fie scoasă la licitaţie.

Prin urmare, trei investiţii vor fi în derulare prin Compania Naţională de Investiţii la Frânceşti, şi asta fiindcă, pe lângă aceste proiecte există alte două solicitări pentru modernizarea şcolii din satul Mănăileşti şi modernizarea şcolii din satul Dezrobiţi, proiecte care sunt în lista de sinteză.

„În localitate se lucrează deoarece, în fiecare an, ne-am ocupat să obţinem finanţări pentru diverse lucrări şi chiar avem în derulare prin Compania Naţională de Investiţii modernizarea căminului cultural din satul Genuneni. Se lucrează intens şi sperăm ca, la finele lunii august, să facem inaugurarea. În prezent se lucrează deja la finisajele interioare şi la exterioare”, a precizat primarul Daniel Paraschiv.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *