Călimăneştiul este oraşul – staţiune care a devenit pentru România nu doar o destinaţie pe harta turistică, dar şi un reper pentru modul de administrare, iar Florinel Constantinescu, un nume foarte cunoscut
Călimăneştiul este oraşul din România care a explodat total şi locul unde se pregăteşte în continuare o dezvoltare fabuloasă a întregii zonei pentru că, aici, administraţia locală a demonstrat că face performanţă.
După o muncă susţinută de executivul administraţiei locale şi de angajaţii primăriei, primarul Florinel Constantinescu a identificat sursele alternative de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea oraşului, punând astfel în valoare avantajele competitive ale oraşului-staţiune.
Primarul Florinel Constantinescu a atras fonduri europene şi guvernamentale pentru proiecte extrem de importante
Unul dintre proiectele la care se lucrează, prevede reabilitarea termică a unui prim lot de 6 blocuri, un proiect finanţat prin Ministerul Dezvoltării. Un alt proiect, finanţat din fonduri europene atrase prin POR reprezintă o investiţie destul de amplă, care prevede îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei oraşului Călimăneşti prin modernizarea acestuia. În acest proiect sunt cuprinse modernizarea unor unităţi esenţiale pentru Călimăneşti, şi aici ne referim la Casa de Cultură a oraşului, la Centrul Multifuncţional, Şcoala Generală din Jiblea Nouă, Centrul Cultural din Jiblea Nouă, terenul de sport din Jiblea Nouă, dar şi modernizarea a unor străzi pe o lungime de 8 kilometri, străzi care rămăseseră necuprinse într-un alt mare proiect de modernizare a infrastructurii rutiere aflat în plină execuţie, în cadrul căruia sunt incluse pentru modernizare peste 30 de străzi, însumând în total 16 kilometri. Prin urmare, acest proiect vine în completarea acestui mare proiect de asfaltare a străzilor din Călimăneşti.
Proiect integrat, cu finanţare europeană
„Se lucrează la Casa de Cultură din Călimăneşti. Lucrările fac parte dintr-un proiect integrat cu finanţare europeană prin POR, pe Axa 13.1. Proiectul conţine mai multe obiective, respectiv reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură, reabilitarea şi modernizarea Centrului Multifuncţional, modernizarea şcolii din Jiblea Nouă, a Centrului Cultural din Jiblea Nouă adică vechiul Cămin Cultural, construirea unei baze sportive, precum şi modernizarea unor străzi din staţiune pe o lungime de aproximativ 8 kilometri. Cu bani atraşi prin Ministerul Dezvoltării se anvelopează blocurile. În prima fază sunt 6 blocuri la care se lucrează, unul dintre ale este finalizat, apoi se va lucra la încă patru. Oraşul are 17 blocuri, şi mai rămân de modernizat câteva, cele 12 de care vorbim le avem în proiectul de modernizare pentru care avem finanţare. Anveloparea acestor blocuri se va finaliza la finele anului viitor. Rămân celelalte blocuri pentru care, cu siguranţă, încercăm să prindem finanţare prin acest PNRRR, din bani europeni, şi asta fiindcă este mult mai avantajos decât prin Ministerul Dezvoltării”, a precizat primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.
Vor începe lucrările pentru amenajarea pieţei de peşte din Călimăneşti
La Călimăneşti se modernizează piaţa pentru comercializarea produselor agroalimentare şi peşte, iar pentru amenajarea acesteia s-au accesat fonduri europene:
„Lucrările pentru modernizarea pieţei sunt scoase la licitaţie, din păcate nu s-a prezentat nimeni. Vom reanaliza posibilitatea alocării unor fonduri din bugetul local în completarea celor venite prin FLAG, în aşa fel încât să aducem la zi necesitatea colorării dintre preţurile actuale cu oferta pe care o are proiectul. Există o ordonanţă de compensare, dar ea se aplică pentru proiectele care au fost deja contractate şi semnate. Acest proiect este momentan la stadiul de licitaţie, prin urmare nu vom beneficia de aceste avantaje. Vom analiza situaţia, astfel încât să aducem la zi necesitatea corelării dintre preţurile actuale şi oferta pe care o avem. Piaţa veche din Călimăneşti se va moderniza, se vor monta panouri termoizolante, va cuprinde câteva magazine pentru desfacerea produselor tradiţionale de carne, lapte şi un magazin de desfacere a peştelui”, a punctat primarul oraşului Călimăneşti.
Administraţia locală din Călimăneşti reuşise să promoveze, împreună cu investitorii din localitate, staţiunea în topul preferinţelor pentru toate cele patru anotimpuri, chiar dacă ultimii doi ani, pe fondul pandemiei, au reprezentat o perioadă grea pentru turism, pentru investitori, pentru toţi cei care au afaceri în acest domeniu. Un atu este faptul că turiştii ştiu că valoarea şi bogăţia solului şi subsolului, precum şi a resurselor minerale din Călimăneşti este în continuare la un nivel optim şi face din localitate una dintre cele mai atractive zone, asta şi datorită investiţiilor pe care administraţia locală le are.
În cartierul Seaca se va investi pentru sprijinirea turismului din zonă
În staţiunea Călimăneşti continuă investiţiile. Una dintre ele va fi lângă Centrul Expoziţional, şi va fi realizată de Primăria oraşului Călimăneşti cu finanţare europeană, având ca obiectiv creşterea numărului de turişti în zona Seaca. Proiectul constă în aducţiunea de apă geotermală şi amenajarea unui complex de agrement în această zonă. Primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu are în plan dezvoltarea acestei zone de sud a oraşului, punând în valoare această resursă minerală cu valoare deosebită pentru localitate, reprezentată de apele termale:
Florinel Constantinescu: „Proiectul este realizabil, este depus în vederea finanţării la Ministerul Fondurile Europene şi suntem încredinţaţi că, până la finele anului, vom semna contractul de finanţare”
„Ne-am dorit să eliminăm acest dezechilibru care s-a creat între zona de nord şi zona de sud a localităţii, care poate să preia o parte dintre turiştii din zona de nord, pe cei care vin în localitatea noastră pentru activităţi de relaxare, în aşa fel încât să decongestionăm acea zonă, dar să şi atragem turişti noi, prin mărirea capacităţilor de cazare, de relaxare şi alimentaţie publică. Amenajarea zonei Seaca nu o facem întâmplător, ne-am dat seama că avem un potenţial mare, că această resursă minerală care se găseşte din plin în solul şi subsolul localităţii noastre poate să contribuie la dezvoltarea localităţii şi la menţinerea acesteia ca staţiune balneară. Oferta noastră este foarte clară, am considerat că aici suntem competitivi şi ne-am gândit la posibilitatea de dezvoltare a acestei zone de sud. Vom începe cu forarea unei sonde geotermale şi proiectul este realizabil, fiind depus în vedere finanţării la Ministerul Fondurilor Europene. Suntem încredinţaţi că, până la finele anului, vom semna contractul de finanţare. Vom lucra pas cu pas, în aşa fel încât zona respectivă să fie dezvoltată aşa cum ne-am propus”, a punctat primarul oraşului Călimăneşti, Florinel Constantinescu.
Cartierul Seaca este o zonă neexploatată din punct de vedere turistic, care poate să ofere toate condiţiile de a dezvolta viitoarea componentă a turismului din Călimăneşti. Aici se va amenaja un parc acvatic, „Aqua Park”, folosind apa geotermală, în urma proiectului de forare. Un astfel de proiect va atrage foarte mulţi turişti, datorită faptului că îmbină această posibilitate de recuperare prin tratament a turiştilor, dar şi de recreere şi de divertisment. În zonă se va construi inclusiv o bază sportivă, dar şi o clinică de recuperare.
Florinel Constantinescu: „Nu este nimeni vinovat că noi avem proiecte, întotdeauna am mers pe linia atragerii banilor europeni”
„Avem proiecte cu bani europeni destul de multe, iar ceea ce ni s-a alocat de la Guvern pentru cofinanţarea acestor investiţii nu acoperă necesarul nostru. Ultima alocare reprezintă 10% din suma pe care am solicitat-o. Nu este nimeni vinovat că noi avem proiecte, întotdeauna am mers pe linia atragerii banilor europeni şi mai puţin pe proiecte guvernamentale, dar şi datorită faptului că proiectele europene îţi oferă posibilitatea unei cofinanţări cu un procent redus, majoritatea sunt cu 2%, ceea ce este foarte important pentru noi. Sigur, riscul de primire a unor corecţii este destul de mare, dar, cu toate acestea, pot să spun că am planificat în aşa fel lucrurile încât am făcut faţă, până în prezent”, afirmă primarul.
Oraşul Călimăneşti se poziţionează în România ca una dintre staţiunile balneoclimaterice valoroase şi reprezentative din punct de vedere turistic, istoric, cultural şi identitar, fiind gata să se alăture alegerilor de top, pentru petrecerea concediilor şi a vacanţelor.
Staţiunea Călimăneşti-Căciulata este destinaţia potrivită pentru rolul terapeutic al apelor termale, iar pe lângă tratamentele de recuperare este locul perfect pentru relaxare activă, odihnă, wellness şi spa. Evident, staţiunea Călimăneşti-Căciulata rămâne prima alegere în ceea ce priveşte turismul medical, şi asta datorită beneficiilor importante pentru omul modern, afectat de stres, sedentarism şi alte suferinţe ignorate.