Gheorghe Melente: „Suntem la ultimii kilometri de drumuri care trebuie asfaltate”
Planuri şi proiecte întocmite, care au un punct comun: dezvoltarea localităţii Drăgoeşti.
Primarul localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente, a ajuns la performanţa de a mai avea de modernizat ultimii 4 kilometri de drum. În acest sens, odatăcu deschiderea noului program „Anghel Saligny”, primarul Gheorghe Melente are în plan depunerea proiectului privind asfaltarea ultimelor uliţe în vederea finanţării:
„Suntem la ultimii kilometri de drumuri care trebuie asfaltate şi avem în plan modernizarea acestora. Odată cu asfaltarea vom încerca să creăm anumite zone de ocolire a drumului judeţean, un fel de centuri ocolitoare săteşti. Cel mai bun lucru este faptul că, în mare parte, pe aceste drumuri propuse spre finanţare în vederea asfaltării avem sistem de apă şi canalizare. Aceasta este una dintre condiţiile impuse în acest program de finanţare guvernamental”, a precizat primarul localităţii Drăgoeşti, Gheorghe Melente.
Mai mult, în localitate, cetăţenii vor beneficia de cadastru gratuit. Lucrările sunt plătite din bani europeni, sunt parte a Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 şi sunt realizate în procent de 40%.
Referitor la infrastructură, primarul aşteptă cu nerăbdare începerea lucrărilor prinse în masterplanul judeţului, şi asta fiindcă în localitate mai sunt străzi laterale unde trebuie introdusă apa şi canalizarea: „Norocul nostru este că, pe drumul judeţean care se modernizează avem apă şi canalizare, altfel, timp de 5 ani, nu avem voie să facem lucrări pe acest tronson, deoarece se reabilitează cu bani europeni. La Drăgoeşti avem apă şi canalizare aproximativ pe toată lungimea drumului judeţean care tranzitează localitatea”, a precizat primarul localităţii, Gheorghe Melente.
La Drăgoeşti se refac canalele de colectare a apei, cu bani alocaţi pentru situaţii de urgenţă
În urma solicitărilor, Primăria Drăgoeşti a primit fonduri pentru refacerea infrastructurii calamitate din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului.
Banii au fost investiţi în refacerea a două canale colectoare de apă, în zonele Boncani, punctul Mitacu şi Vărzărie şi în punctul Bugeac. Acestea se aflau în stare de degradare, iar malurile erau surpate. Canalele se transformaseră în zone de păpuriş, iar cetăţenii nu mai puteau munci pământul:
„Pe situaţii de urgenţă am depus un proiect pentru colmatarea canalelor pentru a le reda circuitului agricol, şi aici mă refer la anumite grădini ale cetăţenilor care de aproximativ 10 ani sunt inundate de fiecare dată când plouă. Mai sunt şi alte zone unde sunt şi alunecări de teren. Procentul de alocare a fondurilor este de aproximativ 30%, iar valoarea totală a lucrărilor este de 500 de mii de lei. Banii pe care i-am primit ne ajută să refacem două canale, unul în zona Vărzărie, chiar în zona unde se astupase un canal şi s-a văzut acum utilitatea lui. A fost nevoie să-l refacem integral. Se lucrează destul de greu în zonă, pentru că este între izlazul comunal şi proprietăţile oamenilor. Sperăm să readucem zâmbetul pe faţa oamenilor, fiindcă, de 10 ani, în grădinile respective nu se mai putea cultiva nimic, canalul devenise o zonă de păpuriş, iar la noi sunt foarte importante grădinile. Un alt canal este în zona Boncani. Pe acest canal deversează apa menajeră aproape un cătun întreg. Şi aici se decolmatează, se lucrează intens. Suma primită este în procent de 30%, eu cred că este bine că i-am primit şi pe aceştia fiindcă, dacă nu interveneam acum, anul viitor era mult prea târziu şi se puteau întâmpla lucruri mult mai grave. Noi sperăm că vom primi şi diferenţa de bani.”
Pentru finalizarea lucrărilor în vederea refacerii celor două canale colectoare de apă, primarul speră să primească diferenţa de bani necesari şi promişi de la Guvern până al finele anului, şi asta deoarece, cu cei 149 de mii de lei care i-au fost alocaţi lucrările pot fi realizate doar în procent de 30%.
În zona respectivă va mai rămâne de asfaltat drumul care în prezent este pietruit”, mai spune primarul. Acesta intenţionează să-l reabiliteze în întregime, dar încearcă să-l şi lăţească, cu bani atraşi din noul program guvernamental. Drumul are o lungime de 1,5 kilometri, este mic, dar este o lucrare grea, fiindcă este în pantă şi are multe curbe.