Impact Real

Un ziar aproape de oameni
PSD şi PNL au descoperit valenţele iubirii şi joacă dansul curtării

Claudia ŞCHIOPU

De peste două luni suntem în cea mai profundă criză a naţiei noastre. Trăim un dezastru sanitar, o criză inflaţionistă, dar şi de o criză politică şi una de lideri. Clasa politică din România calcă în picioare bunul simţ, legile, democraţia, vieţile noastre, viitorul copiilor noştri. Parcă suntem cobai numai buni de experimente din partea unora care vor să vadă cât pot întinde coarda. Observând nivelul discuţiilor pe care îl au ne întrebăm până când au de gând să îşi bată joc de noi şi de viitorul nostru. Cel mai grav este că în această perioadă ni se întâmplă multe lucruri pentru care nu avem răspunsuri adecvate sau nu mai avem pur şi simplu răspuns. Cineva le-a stins lumina politicienilor care bâjbâie ca orbeţii. Ne aflăm într-un „blackout” politic, nu se vede nici un firicel de lumină în urma negocierilor pe care această clasă politică le are de peste două luni.

  Înţelegem că, domnul Vasilică Florin Cîţu ar fi sugerat că s-ar întoarce la Guvern, dar nu a spus-o cu subiect şi predicat, ca să nu se blocheze negocierile cu social-democraţii,pentru că altfel ne-am fi întors de unde am pornit în urmă cu două luni.

  Practic nu s-a schimbat nimic, ne aflăm în aceeaşi situaţie în care nişte oameni politici nu sunt capabili să lase orgoliile personale şi să se ocupe de morţii pandemiei, de energie, de explozia preţurilor, de problemele urgente şi de hăul în care se afundă România. Ei continuă această telenovelă în care domnul Cîţu sugerează, cei de la USR resping şi se mai întâlnesc, după care o iau de la capăt. Cât timp le mai trebuie să se curteze, să mai flirteze ca să avem un Guvern şi, până la urmă, să putem avea o majoritate stabilă şi capabilă să pună lucrurile la punct, în România.

   Atitudinea politicienilor este de o laşitate şi un cinism îngrozitor, pentru că această criză politică se măsoară în pierderi de vieţi omeneşti. Este uluitor cum pot să doarmă liniştiţi în Parlament, în timp ce 500 de oameni îşi pierd viaţa zilnic, fiindcă pandemia a găsit România la pământ şi a făcut ravagii, iar aceşti oameni nu au nici o tresărire, nu li se mişcă nici un fir de păr măcar în ceasul al doisprezecelea.

Suntem în ziua cârtiţei, fiecare zi din România ultimelor două luni este identică cu cea anterioară. Dimineaţa ne trezim cu Vasilică Florin Cîţu care anunţă negocieri când pe faţă, când pe dos, când cu PSD, când cu USR, iar la final de săptămână aflăm cu cine va alege Cîţu să facă guvernare, dar nu acum, de săptămâna viitoare,  abia când se întoarce preşedintele de la golf, în timp ce România este în moarte clinică. Pandemia a atins vârful şi are o uşoară descreştere care aduce oarecări iluzii pentru unii, dar specialiştii ne avertizează că urmează valul 5, iar în România cei nevaccinaţi reprezintă marea majoritate, şi avem nevoie de un Guvern şi o majoritate clară, pentru a trece legi importante. Din păcate, îmbuibaţii aceştia, cărora li se spune „oameni politici” sunt ocupaţi cu alte treburi, ei au planuri, strategii, negociază în fiecare zi, dar în realitate sunt doar nişte păcălici îmbrăcaţi la costum şi atât. Nişte hahalere cu cravată care au o singură preocupare: propria bunăstare. Asta trebuie să înţelegem când ne uităm la viaţa politică, sunt nişte găşti de păcălici la costum care fac orice, dar orice ca să aibă mai multă putere şi mai mulţi bani, doar despre asta este vorba. Ne chinuim cu nişte inculţi înnebuniţi după bani care, de 30 de ani funcţionează după acelaşi şablon: „ne facem bine nouă, nu vouă”, iar cei care vin din urmă sunt din acelaşi aluat, fiindcă ticăloşia se transmite, se ia mai ceva decât acest covid.

   România este în blocaj, iar acest blocaj este legat strict de persoane, nu se negociază, se vorbeşte,  în intenţia de a se câştiga încă puţin timp, în speranţa că poate mai intervine ceva. Realitatea este că PNL este într-un moment de criză şi nu are cum să iasă de aici, iar dorinţa de a nu face alianţa cu USR este dorinţa preşedintelui, ni s-a demonstrat deja că dorinţa PNL ca partid numai contează. Iohannis le-a şoptit la ureche că urmează alianţa cu „Peeee Seeee Deeee” şi ordinul se execută. Pe scena politică se fac planuri cu bătaie lungă între PSD şi PNL. Realitatea este însă că nu există în acest moment o alianţă posibilă în Parlamentul României care să supravieţuiască anului 2023, ţinând cont de importanţa anului 2024 pentru toate partidele, atunci când vom avea patru tururi de scrutin. Este greu de crezut cum două partide: PSD şi PNL pot să treacă prin toate alegerile fiind împreună la masa Guvernului, şi asta pentru că fiecare va trebui să aibă un „inamic”. Varianta confirmată de Cîţu, de numire a unui premier prin rotaţie într-o alianţă cu PSD „este o idee interesantă”, după cum a catalogat-o preşedintele sub acoperirea prezidenţială al PNL Cîţu, dar în realitate este o mare prefăcătorie.

    Oamenii aceştia discută ce se va întâmpla peste doi ani, când vor face rotaţia cadrelor sau bat câmpii cu nişte planuri propuse pentru alţi şapte ani, când ei vor rupe această alianţă. Toţi sunt nişte orbi, care nu văd astăzi ce se întâmplă în România, dar discută ce se va întâmpla peste 7 ani sau peste 3 ani, la alegeri.

PSD şi PNL, două partide care s-au urât pe viaţă şi pe moarte, care şi-au motivat alegătorii să meargă la vot atacându-se reciproc au descoperit brusc valenţele iubirii politice şi joacă dansul curtării. Se pupă în Piaţa Independenţei fix ca în Caragiale, nu degeaba suntem ţara lui Nenea Iancu, „unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iar munca şi talentul vieţii demne de compătimit”.

      După două luni de şaradă politică, după toată tarantela aceasta, cu o criză care a dus România în haos, trăgând linie, Iohannis obţine o guvernare minoritară dată pe o guvernare majoritară pe care o avea acum două luni. USR s-a trezit înlocuit cu PSD în această formulă, PNL este în convulsii şi cu o criză uriaşă de încredere, dar, din interior, Iohannis se consideră câştigător al acestei crize, pentru că are oameni fideli la Guvern şi, cel mai important, are toate frâiele în mână. Din acest punct de vedere poate să se declare mulţumit şi satisfăcut, este un preşedinte care controlează statul, dar, din păcate, statul acesta a eşuat, iar preşedintele a pierdut încrederea  românilor.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *