La Stoeneşti se fac intervenţii pentru punerea în siguranţă a drumului Valea Lupului din satul Dobriceni

În această perioadă, primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă, a anunţat că s-au obţinut noi fonduri pentru situaţii de urgenţă, care vizează obiectivele afectate de ploile abundente din 2021. Este vorba despre lucrările privind punerea în siguranţă a drumului Valea Lupului din satul Dobriceni. Banii sunt însă insuficienţi pentru a rezolva întreaga problemă din zona respectivă, susţine primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă. Cu toate acestea, în cel mai scurt timp se va dat startul lucrărilor şi se vor stabiliza mai întâi zonele cele mai afectate pe tronsonul respectiv, asta până când administraţia locală va primi diferenţa de bani de la Guvern, necesară finalizării lucrărilor de punere în siguranţă a drumului Valea Lupului:

„Am primit bani pentru refacerea drumului Valea Lupului din satul Dobriceni. Însă, pentru refacerea întregii zone afectată de ploile torenţiale este nevoie de 1700 de mii de lei, iar Guvernul ne-a alocat suma de 508 mii de lei. Ne vom apuca de lucrări şi vom realiza partea cea mai importantă. În acest sens am aprobat indicatorii luna trecută şi vom da lucrarea prin încredinţare directă. În zona respectivă este un pârâiaş care ne creează de fiecare dată probleme, în sensul că, atunci când plouă mătură totul în cale, iar în verile secetoase este doar un fir de apă. Drumul din zona respectivă s-a asfaltat pe o lungime de 490 de metri şi ne pare rău că acum drumul este în pericol, mai ales că asfaltarea lui s-a realizat cu bani din bugetul local, adică cu bani drămuiţi şi, cum banii sunt o problemă, acum toată munca se va duce pe apa sâmbetei şi avem o mare problemă. Noi sperăm ca demersurile pentru documentaţii să se facă repede şi în maxim două săptămâni să semnăm cu constructorul contractul de lucrări, apoi să dăm drumul la treabă. Cu banii pe care i-am primit vom interveni în punctele vulnerabile, în curbe, unde izbeşte apa şi avem în plan construirea unui zid pe toată lungimea platformei drumului”, a precizat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

Şcoala din centru localităţii este prinsă într-un amplu proiect de modernizare. Investiţia este finanţată cu bani europeni, însă tranşele de fonduri au venit cu întârziere. Constructorul a transmis o adresă către primărie prin care anunţă rezilierea contractului din cauza faptului că Ministerul Fondurilor Europene nu aloca la timp banii pentru lucrare. Administraţia locală din Stoeneşti a primit în toată această perioadă doar clarificări de la minister. În ceea ce priveşte alocarea sumei de bani necesară continuării lucrărilor, abia săptămâna trecută aceasta a fost realizată efectiv:

„Abia săptămâna trecută am vitrat banii în contul constructorului. Din cei 700 de mii de lei solicitaţi am primit numai 630 de mii de lei, dar nu ştim care vor mai fi demersurile privind continuarea acestor lucrări, fiindcă avem o adresă de la constructor prin care ne anunţă că intenţionează să renunţe la proiect, motivând întârzierea acestei tranşe de bani. Este adevărat, constructorul are dreptate, întârzierea a fost de aproximativ 5 luni şi mai grav este că, în această perioadă s-a mai adăugat şi majorarea preţurilor de la materiale. Noi vom transmite constructorului o adresă prin care solicităm un punct de vedere în ceea ce priveşte continuarea lucrărilor. Constructorul a alocat 700 de mii de lei pentru a ajunge cu lucrările în acest stadiu, iar Ministerul Fondurilor Europene a virat 630 de mii de lei, şi aceştia cu întârziere. Lucrările sunt realizate în procent de 25%. Prin urmare stăm foarte prost, având în vedere că în curtea şcolii se va construi un teren de sport cu gazon sintetic tot în această perioadă, şi nu ştiu cum se vor descurca”, a precizat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

În prezent. cei 200 de copii îşi desfăşoară activitatea la scoala din satul Dobriceni.

Lucrări finalizate

În această perioadă se vor finaliza lucrările pentru punerea în siguranţă a bazinelor de apă: „În zonă mai trebuie plantaţi cei 5000 de salcâmi în amonte de bazinele de apă, adică în spatele zidului care s-a construit şi se va realiza în plus amenajarea rigolelor pe ultimii 100 de metri. Este o lucrare cu care mă pot mândri, o investiţie aşa cum scrie la carte”, a precizat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *