A fost inaugurat „Drumul Athosului românesc”, cel mai frumos şi sfânt drum din România

Joi, 11 noiembrie 2021, a avut loc inaugurarea obiectivului de investiții „Reabilitarea și modernizarea DJ 658”, a căii  de acces care face legătura de la intersecţia cu Drumul Naţional 7 până la poarta mânăstirii Frăsinei, din comuna vâlceană Muereasca.  Investiția depăşeşte 42 milioane de lei și a fost realizată de Consiliul Judeţean, prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Numit şi, „Drumul Athosului Românesc”, datorită lucrărilor realizate, acesta a devenit unul dintre cele mai moderne și frumoase drumuri ale județului Vâlcea și, de ce nu, din România, fiind singura cale de acces către o mănăstire unică din această parte a Europei.

Evenimentul a avut loc în prezenta preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, primarului localităţii Muereasca,  Ion Ungureanu, primarului localităţii Bujoreni, Gheorghe Gîngu,  vicepreşedinţilor  Consiliului Judeţean, parlamentarilor PSD, consilierilor locali şi judeţeni, a oficialităţilor locale şi a locuitorilor comunei Muereasca. Slujba de sfințire a fost ținută de IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de un sobor de preoți. Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a marcat importanta acestui eveniment subliniind faptul că, prin modernizarea acestui drum, se creează condiţii de desfăşurare a unui trafic fluent şi civilizat, atât pentru locuitorii celor două localităţi, cât şi pentru toţi turiştii care vizitează zona şi implicit cele două mănăstiri.

„”Dumnezeu ne-a ajutat să onorăm promisiunea făcută vâlcenilor, aceea de a le pune la dispoziţie, atât lor cât şi turiştilor care vizitează zona, un drum de calitate, până la Mănăstirea Frăsinei. Prin modernizarea acestui drum, s-au realizat cele mai complexe lucrări din judeţul Vâlcea, atât ca dificultate, cât şi ca soluţii tehnice. Drumul a fost lărgit, s-au făcut săpături şi excavări în peretele muntos, defrişări pe suprafeţe importante şi s-a intervenit pe zonele afectate de alunecările de teren. Mă rog Bunului Dumnezeu să le dea sănătate tuturor clor care au lucrat la acest drum şi tuturor care vor merge să se închine Lui, la Athosului Române, Sfânta Mănăstirea Frăsinei”, a declarat la inaugurarea lucrărilor preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea.

Finalizarea lucrărilor de modernizare prin asfaltare demonstrează, încă o dată, că în Vâlcea se pot face lucruri bune dacă există implicare. Acţiunile şi perseverenţa  preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu, împreună cu echipa pe care o conduce, au fost ingredientele necesare pentru a se împlini visul cetăţenilor din această aşezare, acela de a avea drumul spre Mănăstirea Frăsinei, asfaltat de la un capăt la altul. Declarată de constructori ca fiind o lucrare de anvergură, una dintre cele mai complexe din judeţ, care a inclus zeci de şedinţe şi întâlniri, documentaţii întinse pe sute pagini, avize,  autorizaţii,  nenumărate drumuri şi destul de multe probleme ivite în perioada construirii, toate au dus la realizarea acestei investiţii.

Ultima intervenție pe acest drum a fost realizată în anul 2003. De atunci şi până în anul 2019,  când au început lucrările de modernizare, drumul a suferit o  degradare continuă  şi, nu de puţine ori circulaţia rutieră a fost pusă în pericol.

Lucrarea de reabilitare şi modernizare a şoselei care străbate comuna Muereasca până la poarta lăcaşului unde accesul femeilor este interzis  este una dintre cele mai complexe pe care le-a realizat în ultimii ani Regia de Drumuri şi Poduri Vâlcea, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Conform proiectului, au fost construite pe sute de metri ziduri de sprijin, poduri şi podeţe. De asemenea au fost  amenajate intrări pe drumurile laterale, rigole și intersecții cu drumurile publice. O lucrare foarte bine realizată din punct de vedere tehnic, care aduce  mulțumire pe chipul oamenilor din această comună cu oameni gospodari, legând aşezarea mult mai bine de ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului monahal.

„Drumul Athosului Românesc”va pune pe harta turismului monahal mult mai vizibil frumoasa biserică, declarată monument istoric, din satul Muereasca de Sus

Aflată între cer şi pământ, Mânăstirea Frăsinei, sau „Grădina Maicii Domnului”, cum o numeşte părintele Ghelasie este un loc unde sute de turişti ajung în fiecare lună. Blestemul de trecere pentru femei a devenit deja celebru: în apropierea bisericii, în dreptul unei troiţe, stă scris: „Cu mila lui Dumnezeu Atotputernicul, eu Calinic, Episcop al Râmnicului şi Noului Severin, văzând scandalele din mânăstiri, am dispus ca de la acest loc înainte să nu mai treacă parte femeiască sub nici un motiv, chiar parte de rudenie de ar fi. Cele care vor trece, să fie căzute sub blestem, abătându-se asupra lor toate boalele, iar cele care vor respecta să fie binecuvântate de Dumnezeu”.

 Oamenii locului spun că blestemul care opreşte femeile să intre în Mânăstirea Frăsinei nu este contra femeii în sine, nu este o desconsiderare a acesteia, ci dimpotrivă, o reconsiderare, pentru că în mânăstire se află icoana Maicii Domnului, ea însăşi păzitoarea acestui legământ. De fapt, pentru femei, a fost construită o altă biserică, puţin mai jos de mănăstire, unde acestea se pot ruga.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *