PNL şi PSD: Love & Marriage

Ciuma roşie stă la masă cu hoitul politic”, este un citat din declaraţiile celor doi lideri aflaţi în cele două capete ale mesei de negociere. Nimic nou, ar spune cetăţenii României, aşa a fost mereu la noi, panică şi dezastru, sărăcie şi prea multe făgăduieli, toate create de o clasă politică incompetentă, care uită de toate principiile. 

La început Marcel Ciolacu a declarat că nu ştie dacă se va face coaliţia, doar încearcă, dar imediat după aceea viziunea PSD pare să se fi schimbat. Ciolacu a început să-i facă ochi dulci lui Vasilică, părând să accepte acest mariaj din interes, pentru că a descoperit probabil că găteşte bine, face curat cum trebuie, calcă rufele la dungă, pentru că nu putea să se nenorocească aşa, în orb, la cât de scurtă va fi relaţia aceasta.

Realitatea este că manevra este făcută din primăvară, dar Marcel vrea să arate că este om serios, că mai întâi s-a gândit, apoi s-a mai codit şi că vorba aceea, programul de guvernare contează. „Să vedem ce măsuri putem încadra până la finele anului şi care sunt liniile pentru următorul buget de stat”, declară Marcel, brusc îndrăgostit. Şi iar o luăm de la capăt, iar ştergem tot ce s-a întâmplat, iar suntem la început de drum cu economia, cu geografia, cu desenul autostrăzilor. O luăm din nou pe rând, pe capitole că nu este nimic făcut în ţară. În situaţia aceasta, social-democraţii îi aduc pe toţi cei cu experienţă la butoane, pe Vasilca Dăncilă de la BNR, pe domnul Tudose, pe Şerban Nicolae, pe Tudorel Toader, rudele, nepoţii şi cumetrii cu experienţă, că nu se apucă nimeni acum să meargă pe invenţii şi noi căutări, pentru că, oricum, noi pe partea de invenţii suntem de batjocură, avem un singur robot în ţară, şi l-am făcut preşedinte.

Mersul negocierilor dintre PNL, PSD şi UDMR sunt complicate. Dacă până acum PSD şi PNL îşi doreau să pună prim ministru, ulterior a venit, cu aceeaşi dorinţă, şi UDMR. Discuţii sunt şi pentru o variantă rotativă, în trei. Adică fiecare să aibă prim ministru câte un an, au întrebat? Nu, a spus Florin Vasilică Cîţu, este vorba totuşi despre nişte ponderi, adică în funcţie de câţi parlamentari are fiecare dintre partide să aibă şi un număr de luni prim ministru.

Domnii aceştia produc doar sunete, fără conţinut, fără informaţie sau cu informaţie care se bate cap în cap de la o frază la alta sau de la un emitent la altul. Una spun, alta fac, este un haos cognitiv şi informaţional, pur şi simplu aburesc populaţia, creează ceaţă tot timpul. Suntem teribil de dezbinaţi. Ar fi trebui să se discute conţinutul programului de guvernare inclusiv la capitolul finanţe şi fonduri europene, dar ei au ieşit de la discuţii spunând că nu s-au înţeles. Cu toate acestea, alianţa se va întâmpla şi, împreună, vor da Guvernul.

Coaliţia aceasta este rezultatul unei tulburări, a unei perioade care a dus ţara în haos, dar şi rezultatul unei direcţii noi, indicată de Iohannis, care a criticat USR în mai multe rânduri. Cu toate acestea nu este clar ce scop politic major urmăreşte preşedintele şi oricât am întoarce-o pe faţă şi pe dos, în tot ceea ce face preşedintele Iohannis este o greşeală să îl suspectăm de strategii bine gândite pe care trebuie să le descifrăm, pentru că ele sunt prea sofisticate pentru un asemenea preşedinte. Realitatea este că Iohannis face lucruri necugetate, nu calculează consecinţele lor şi nu este prima dată când face lucrul aceasta. Nimic bun, strategic pentru România nu se va întâmpla, preşedintele va merge în continuare la golf, la schi, o să facă vizite cu doamna fiindcă acesta este sensul vieţii lui şi să nu-l mai bănuim că vrea să facă vreun mare proiect pentru România. Este bine de ştiut acest lucru, trebuie să ne abţinem de la tendinţa minţii umane de a suprainterpreta, de a căuta un sens, de a căuta nişte explicaţii raţionale acolo unde ele nu există.

Să le spună cineva acestor domni că România are cele mai mari creşteri de preţuri din ultimii 13 ani, rata inflaţiei a urcat în luna octombrie până la 8%, gazele s-au scumpit cel mai mult, am plătit luna trecută cu 46% mai mult faţă de luna octombrie 2020 pentru gaz. Din coşul de consum luat în calcul de Institutul Naţional de Statistică nu există produs sau serviciu care să nu se fi scumpit.

Pe scurt, România este în plină criză politică, sanitară şi economică.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *