Mariana NIŢU (USR-Plus): „De ce să nu avem o filială a unei universităţi de stat, la Vâlcea?”
Activitatea USR în judeţul Vâlcea s-a îmbunătăţit în ultimii doi ani, aducând pe scena politică diverşi oameni care ar putea fi incluşi cu succes în administraţie, oferind experienţa necesară. La nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea, în Consiliul Local, Mariana Niţu este consilier supleant din partea USR-PLUS. În rândurile de mai jos, aceasta clarifică câteva lucruri nespuse de liderii USR şi ne oferă o părere sinceră despre faptul că administraţia locală are potenţial, dar trebuie să mai lucreze la transparentizare şi conştientizarea cetăţenilor.
Impact REAL: Cum observaţi din postură internă activitatea partidului la nivel judeţean?
Mariana NIŢU: Eu, ca membru PLUS, actualul USR văd lucrurile puţin altfel decât ceea ce se vehiculează în spaţiul public. Tot citesc în mass-media şi în diverse surse de informare o mare nemulţumire a unei categorii de cetăţeni faţă de activitatea USR-PLUS. Să nu uităm că anul trecut alianţa USR-PLUS a participat în alegerile locale cam în 80 de filiale locale, în 80 de UAT-uri din judeţul Vâlcea. Rezultatele nu au fost pe măsura aşteptărilor, dar nu au fost nici slabe. Având în vedere că era prima oară când alianţa USR-PLUS participa la alegerile locale, chiar dacă înainte participase la alegerile europarlamentare în formula de alianţă USR-PLUS, a ieşit un rezultat deosebit. Faptul că avem consilieri locali la nivelul celor două municipii, la nivelul oraşelor, la nivelul câteva comune, asta înseamnă că am reuşit să pătrundem atât la în administraţia locală de la nivelul municipiilor, cât şi în câteva administraţii chiar din mediul rural, unde noi nu am avut filiale organizate foarte puternice. Trebuie să plecăm de la premiza că aceasta este realitatea în judeţul Vâlcea. Este un fief al PSD cu puţine excepţii, cum ar fi în sus, spre munte, unde PNL are o poziţie mai avansată faţă de PSD. În condiţiile acestea, când aceste două partide sunt foarte puternice pe plan local de 30 de ani, faptul că noi am reuşit să avem la nivelul câtorva UAT-uri din judeţ reprezentanţi în consiliile locale este un lucru bun.
Impact REAL: Despre activitatea la nivel local a municipiului Râmnicu Vâlcea ce părere aveţi?
Mariana NIŢU: În municipiul Râmnicu Vâlcea avem cei trei consilieri USR, în frunte cu viceprimarul Andrei Gheorghiu, Alin Manda şi doamna Andreea Rădulescu. Eu apreciez lucrurile bune pe care le face Andrei Gheorghiu la primărie, pentru că nu este aşa de uşor ca, într-o structură foarte stufoasă, cum este primăria, să reuşeşti să te impui prin profesionalism şi prin muncă asiduă, ca să faci ceva în interesul cetăţeanului. Diferenţa dintre politica mare la nivel guvernamental şi parlamentar şi politica în teritoriu în administraţia locală este calitatea. Dacă acolo sus faci o politică de ansamblu, o politică generală şi trasezi lucrurile mari, proiectele şi obiectivele la nivel local trebuie să se bazeze pe problemele cetăţeanului. Vii în contact direct cu cetăţeanul şi oamenii trebuie să vadă că ai rezolvat problemele curente care ţin de traiul lui într-o comunitate. În sensul acesta, foarte mulţi reprezentanţi ai PNL judecă cu o măsură foarte negativă activitatea consilierilor de la USR în Consiliul Local, implicit a viceprimarului. Dar eu vreau să întreb aşa: când în Consiliul Local s-au pus pe ordinea de zi proiecte de hotărâri care sunt în interesul cetăţenilor şi în interesul mediului de afaceri din Vâlcea şi consilierii de la USR nu au votat pozitiv? Nu poţi bloca astfel de lucruri. Consilierii de la USR sunt nişte tineri care nu au o mare experienţă în administraţia publică locală, dar sunt nişte tineri foarte valoroşi şi, în primul rând, au nişte criterii de integritate pe care şi le respectă.
Impact REAL: De ce s-a rupt Alianţa pentru Râmnic?
Mariana NIŢU: Dintr-un singur motiv: dorinţa vizibilă a PNL de a domina. În condiţiile în care vrei să impui nişte reguli, mai ales în condiţiile în care nu respecţi tu, în primul rând, ceea ce se spune în alianţă, este clar că nu mai merge cum trebuie. Aţi văzut vreo hârtie care spune că Alianţa pentru Râmnic încetează din activitate? Răspunsul este nu. Alianţa pentru Râmnic în document există în fapt, doar PNL zice că nu există, dar noi spunem că există. Consilierii noştri s-au angajat că respectă un program: dezvoltarea metropolitană, investiţii în infrastructură cu întreţinerea de şcoli şi absolut totul. Atragerea investitorilor este ceea ce ne-am propus în programul de guvernare pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, iar consilierii noştri respectă acest lucru. Acum nu spun că reprezentanţii PNL din administraţie nu respectă, atâta doar că nu s-au stabilit priorităţile. Cei de la PNL trebuia să-i considere parteneri egali, şi să stabilească de câte ori era nevoie activitatea pe care o desfăşoară în funcţie. Oricum ar fi, nu cred că cei trei consilieri de la USR vor vota împotrivă, dacă proiectele PNL reprezintă oportunităţi şi sunt în regulă, din punct de vedere legal.
Impact REAL: Cum vedeţi colaborarea dintre USR/PSD/PER? Este benefică pentru cetăţeni?
Mariana NIŢU: Nu mă pot pronunţa în privinţa aceasta, pentru că nu am foarte multe informaţii. Eu sunt pe locul patru pe lista de consilieri, deci sunt primul consilier supleant, dar mărturisesc că nu ştiu care au fost discuţiile din spate. Avem o bază de plecare, avem buget anual, avem un program foarte solid de investiţii, deci ar trebui să colaborăm toţi pentru a rezolva problemele locale, indiferent că suntem PSD/PER/USR sau PNL. În acelaşi timp, Consiliul Local trebuie să gestioneze foarte bine şi să verifice cum îşi desfăşoară activitatea societăţile la care este principalul acţionar sută la sută, cum sunt societăţile comerciale precum Pieţe Prest şi ETA, trebuie să verificăm cum funcţionează şi ceilalţi, de la Filarmonică la Clubul Sportiv Chimia, deci aici trebuie să vedem cum se respectă bugetele acestor unităţi subordonate, să vedem cum îşi desfăşoară activitatea consiliul de administraţie al acestor societăţi. Eu aici văd că trebuie să muncească Consiliul Local, indiferent că sunt consilieri de la PNL, PSD, PER sau USR. Ei trebuie să respecte aceste documente pe care şi le-au asumat şi care au devenit lege în momentul în care le-au aprobat şi să le respecte, să le perfecţioneze, nu să-şi pună beţe în roate. Eu cred că asta este până la urmă misiunea de a fi manager şi a fi administrator. Trebuie să vezi ce ai de făcut şi dacă lucrurile sunt stabilite clar şi sunt legiferate. Pentru asta trebuie să munceşti. Dacă între timp mai apar şi probleme uzuale, care ţin de conducerea executivă, evenimente care să zicem că au o pondere de 25 – 30% faţă de proiectele mari care trebuie pentru dezvoltarea municipiului, este necesară administrarea corespunzătoare şi transparenţa faţă de activitatea lor, în aşa fel încât cetăţeanul să fie conştient de ceea ce se face în Consiliul Local şi în Primăria Râmnicului, pentru că, de multe ori noi, cetăţenii au fost foarte nemulţumiţi de activitatea consilierilor locali ai primăriei, a serviciilor de salubritate, a mijloacelor de transport, dar nu ne-am gândit niciodată că noi, ca şi cetăţeni, avem responsabilităţi. Câte lucruri în oraşul acesta nu sunt pline de gunoaie prin spatele blocurilor, pentru că noi nu suntem cetăţeni proactivi?
Impact REAL: Este administraţia din Râmnicu Vâlcea un mediu de dezvoltare pentru tineri?
Mariana NIŢU: Consider că se cheltuieşte mult prea mult pentru investiţiile de decorare. Au schimbat foarte frecvent bordurile abia puse şi mai ales în zona centrală, iar dacă te uiţi prin cartiere, de la Revoluţie încoace, la mine pe stradă nu s-a schimbat o bordură şi nu s-a pus asfalt pe trotuare. Sunt zeci de gropi acolo, încât nu poate să treacă o mămică tânără cu căruciorul copilului, nu poţi să trăieşti, pentru că saltă căruciorul din groapă în groapă. Sunt aceste proiecte de hotărâri care trebuie aduse la cunoştinţă cetăţeanului de rând pe un termen previzibil. Nu trebuie neapărat astăzi să facem nişte proiecte de hotărâri şi le dăm la comisii, punem pe site-ul primăriei timp de o săptămână sau două, dar cetăţeanul de rând nu are timp să se uite. Chiar şi site-ul primăriei este într-o formă învechită, informaţiile nu mai sunt relevante, asta dacă mai sunt informaţii. La partea de dezbateri publice ultimele articole sunt din 2019, de atunci n-am mai făcut dezbateri publice. În realitate cred că s-au mai făcut, îmi amintesc faptul că anul trecut am fost eu la o dezbatere publică. Ce reproşez, o reproşez nu actualului Consiliu Local, pentru că nu într-un an se poate face ceva, nu se pot face minuni, reproşez administraţiei de 30 de ani că nu au avut grijă să atragă investitori cu potenţial pentru acest oraş. De ce nu avem, de exemplu, o filială a unei universităţi de stat? Avem Constantin Brâncoveanu, care este privată. Am avut Spiru Haret, unde iată că s-au creat absolvenţi şi mai bun, şi mai răi. Puterea care să dezvolte aici nişte facultăţi stă în tinerii care se pricep la informatică. Noi avem tradiţie în informatică, sunt şi aceste licee unde există acest profil şi sunt tineri care vor să continue treaba aceasta, dar nu au unde. Dacă ar fi avut aici o facultate puternică de informaţii ar mai fi fost la Sibiu un cartier întreg de vâlceni care lucrează în informatică la Continental şi la toate întreprinderile de pe platforme? Este greu să-i întoarcem pe tinerii care au plecat. Cred că actuala administraţie nu a avut timp într-un an să facă ce şi-a propus, dar am văzut că totuşi, datorită faptului că viceprimarul Gheorghiu este responsabil pe partea de dezvoltare cu fonduri europene, am văzut că este implicat destul de mult cu direcţiile pe care le are în subordine, astfel încât să creeze un portofoliu de proiecte finanţabile şi eligibile pentru fondurile europene şi pentru programele din PNRR. Aici sper ca, în următorii trei ani, până în 2027 să implementăm cât de multe proiecte care sunt deja trecute de faza în care sunt acceptate ca fiind finanţabile.