Impact Real

Un ziar aproape de oameni
Radu Preoteasa (PNL): „Suntem mândri că extinderea reţelei de gaze pe teritoriul municipiului începe să prindă contur”

Radu Preoteasa, consilier local din partea PNL, este un actor important al liberalilor în administraţia locală a municipiului Râmnicu Vâlcea. Acesta ne vorbeşte despre ultimele teme ale Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, dar şi despre performanţa administraţiei din oraş.  

Impact REAL: Care sunt obiectivele dumneavoastră în Consiliul Local?  

Radu PREOTEASA: Obiectivul principal pentru care eu am venit în Consiliul Local este ca cetăţenii oraşului nostru să primească respect şi seriozitate din partea administraţiei locale. Trebuie să înţelegem că noi, aleşii locali suntem aici pentru oamenii din acest oraş, şi nu pentru satisfacerea unor deziderate personale. Dincolo de faţa frumoasă a unui oraş care poate să îi impresioneze pe cei care sunt în treacăt prin el, noi avem foarte multe de făcut şi pentru cei care locuiesc zi de zi în el şi care îşi doresc un trai cât mai bun, pentru că, până la urmă, starea de satisfacţie a locuitorilor este barometrul central al bunei administraţii a oraşului.  

  

Impact REAL: Cum credeţi că se poate implica administraţia municipiului la furnizarea de apă caldă şi căldură?  

Radu PREOTEASA: Apa caldă şi căldura sunt mai mult decât necesare, reprezintă în esenţă fundamentul unei vieţi moderne şi administraţia locală are obligaţia să vegheze ca aceste aspecte să poată fi cât mai accesibile locuitorilor. Pentru că suntem alături de cetăţenii noştri, noi, consilierii PNL, la şedinţa de Consiliu Local din luna septembrie, având în vedere că în bugetul local au fost alocate sume suplimentare de la bugetul de stat, am propus mărirea subvenţiei pentru gigacalorie. De asemenea, lucrările la reţeaua de agent termic în partea de sud a oraşului, chiar la intrarea pe Calea lui Traian au început extrem de târziu şi au creat un real disconfort locuitorilor din zonă. Perioada rece a făcut ca temperatura ambientală din apartamentele afectate de lucrări să fie sub limita confortului. O administraţie locală performantă trebuie să prevadă aceste aspecte şi să programeze din timp astfel de lucrări sau, daca se întârzie cu ele, să ia toate măsurile necesare pentru evitarea unor astfel de situaţii.  

  

Impact REAL: Credeţi că administraţia municipiului Râmnicu Vâlcea are parte de cele mai eficiente oferte de la furnizori?   

Radu PREOTEASA: Aici pot să vă spun cu siguranţă că tot timpul pot exista oferte mai bune în ceea ce priveşte furnizarea anumitor servicii sau prestarea unor lucrări. Sunt multe aspecte de discutat, şi de obicei aceste aspecte trebuie să fie detaliate în caietele de sarcini. Consiliul Local este în esenţă un for legislativ, nicidecum unul executiv, aceste lucruri fiind în apanajul executivului primăriei, reprezentat prin primar şi prin aparatul de specialitate. Sunt foarte multe cazuri în care devizele iniţiale nu sunt întocmite cum trebuie, acestea fiind ulterior indexate substanţial, aşa cum a fost si cazul celor votate în ultima şedinţă de Consiliu Local, puncte cu  care consilierii PNL nu au fost de acord, dar care au trecut cu votul noii majorităţi formate. Personal nu sunt de acord cu aceste practici, eu vin din mediul privat şi ştiu că, atunci când te angrenezi în execuţia unei lucrări îţi planifici bugetul de la bun început cu absolut totul, pentru că suplimentarea ulterioară a unei lucrări îţi va aduce deservicii serioase pe termen lung.   

  

Impact REAL: Care este diferenţa între metoda de oferire a spaţiului pentru comercianţi din cadrul proiectului „Decembrie magic” 2021, aşa cum a fost propus de primar şi propunerea dumneavoastră, de a se realiza licitaţie?  

Radu PREOTEASA: Târgul de Crăciun este un proiect în care este nevoie să fie aplicată aceeaşi procedură ca şi în cadrul celorlalte proiecte de acest gen, prin care se închiriază spaţii comerciale în scuarul Mircea cel Bătrân. Prin proiectul în forma iniţiată de primar se propune repartizarea spaţiilor pentru comercianţi după nişte criterii deloc transparente, de o comisie constituită prin dispoziţie de primar. Asta înseamnă, de fapt, că acele spaţii sunt repartizate discreţionar, pe criterii ştiute doar de primar, lucru pe care eu nu îl susţin. În ideea de a avea un târg cu o diversitate şi o calitate ridicată a produselor şi serviciilor oferite, primăria trebuie să se arate extrem de deschisă în această privinţă, punând la dispoziţia tuturor firmelor interesate şi care practică astfel de activităţi posibilitatea de a accesa orice spaţiu comercial din scuar. Această modalitate se poate face doar prin scoaterea la licitaţie a locurilor disponibile, astfel încât fiecare comerciant să poată fi evaluat după aceleaşi criterii.  

  

Impact REAL: De ce credeţi că primarul nu a acceptat propunerea dumneavoastră în legătură cu licitarea locurilor pentru Decembrie magic 2021?  

Radu PREOTEASA: Motivul care a reieşit din dialogul pe care l-am avut pe această temă este unul extrem de limpede pentru mine, şi anume că se doreşte oferirea acelor spaţii doar către anumite firme care se ocupă cu această activitate.  

  

Impact REAL: Este sau nu justificat ultimul împrumut al Consiliului Local, în valoare de 1.000.000 de lei pentru Pieţe Prest?  

Radu PREOTEASA: Am fost foarte surprins când am văzut pe ordinea de zi că prima delegare către noua AGA a societăţii Pieţe Prest a fost făcută pentru contractarea unei linii de credit de 1.000.000 de lei. În momentul în care am analizat acest proiect de hotărâre am văzut că, de fapt, se propune continuarea lucrărilor pentru sedii administrative. Deci, în esenţă, Pieţe Prest  contractează 1.000.000 de lei linie de credit, taie total banii alocaţi pentru staţia de sortare a deşeurilor şi direcţionează aproximativ 1,3 milioane de lei pentru a continua lucrările la sediul administrativ şi la cel de la spaţii verzi. Orice credit contractat, fie că vorbim de linie de credit sau de orice alt fel de produs bancar este purtător de dobânzi, de aceea un management responsabil direcţionează banii proveniţi din aceste surse către activităţi generatoare de valoare adăugată, nicidecum în modernizări de sedii administrative.  

  

Impact REAL: Există şi proiecte benefice pentru oraş, aprobate de alianţa USR/PSD/PER?   

Radu PREOTEASA: Proiectele care sunt bune pentru oraş sunt susţinute de fiecare dată de grupul de consilieri PNL. Vă pot da exemplu de la ultima şedinţă de Consiliu Local, unde au fost aprobate o serie de proiecte finanţate prin programul Anghel Saligny. Chiar dacă acest program a fost unul care nu a fost susţinut la nivel naţional de USR mă bucur că aici, pe plan local, consilierii USR au realizat importanţa acestor fonduri şi cât de benefice pot fi ele pentru comunităţile locale şi nu s-au împotrivit acestor proiecte.  

  

Impact REAL: Care sunt proiectele care au avut un impact negativ major asupra cetăţenilor din Râmnic?  

Radu PREOTEASA: Ce vă pot spune este faptul că sunt şi proiecte mari, dar şi proiecte mici, care au avut un impact negativ în viaţa vâlcenilor. Un exemplu în acest sens este Regulamentul de parcare care nu este bine făcut, trebuie îmbunătăţit. De asemenea, noul împrumut, de 30 de milioane de lei a crescut gradul de îndatorare a municipiului. Un alt proiect cu care noi nu am fost de acord a fost reducerea de la 12 luni la 3 luni a gratuităţii la staţiile de încărcare electrică, pentru că, dacă ne dorim un mediu mai curat, atunci trebuie încurajată folosirea unor astfel de mijloace de transport.  

  

Impact REAL: De ce credeţi că USR s-a aliat cu primarul municipiului? Ce au de câştigat?  

Radu PREOTEASA: USR este o forţă politică relativ tânără, fără nici un fel de experienţă în administraţia locală, iar acest lucru s-a văzut extrem de clar atunci când au renunţat la discursul pe care l-au avut înainte de alegeri şi au părăsit alianţa de dreapta, făcând pasul către o alianţă cu PER şi PSD. În politică seriozitatea şi consecvenţa sunt principii de la care nu trebuie sa abdici niciodată. Dezamăgirea celor care ţi-au acordat încrederea prin vot este ceva cu care eu nu voi fi niciodată de acord, pentru că eu unul cred şi susţin cu tărie toate promisiunile pe care le propun în faţa electoratului.   

  

Impact REAL: A trecut puţin peste un an de la alegerile locale. Care sunt cele mai bune investiţii pentru Râmnicu Vâlcea, aprobate de Consiliul Local la propunerea PNL?  

Radu PREOTEASA: Da, într-adevăr, a trecut un an de când Consiliul Local funcţionează în această formulă şi pot să vă spun că suntem extrem de mândri că iniţiativa noastră, şi anume aceea a extinderii reţelei de gaze pe teritoriul municipiului începe să prindă contur. În primăvara anului trecut am depus la registratura primăriei tabelele cu semnături pentru extinderea reţelei de gaz şi, indiferent de ce se promovează în online, nimeni din administraţia locală nu vorbea de extinderea reţelei de gaze până la acel moment.   

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *