Vaccinul pentru vâlceni, din nevoie sau obligație?
Deocamdată valul al 4-lea al pandemiei din România nu s-a terminat cu toate că numărul infectaților și a decedaților a început să scadă. Și în acest val s-au umplut spitalele de pacienți infectați cu Covid până la refuz, dar parcă s-a vorbit mult mai puțin despre asta, subiectul fiind expirat. Nu numai expirat, parcă și lumea e săturată să vorbească despre acest subiect chiar dacă vorbim de niște vieți de oameni.
Vaccinarea, din nevoie sau obligație?
Odată cu venirea celui de-al 4-lea val pandemic și vaccinarea oamenilor a crescut. În toată țara și-au făcut apariția unii oameni de la care nu te-ai aștepta să promoveze vaccinul și să împingă populația spre imunizare, cum ar fi câțiva administratori publici care au construit un centru de vaccinare într-o curte a unei biserici. Fiind preoți supuși BOR în acea locație, probabil că ar fi avut ceva de zi zis, având în vedere că nu ar trebui să promoveze ceea ce nu promovează liderii lor. Totuși, unii gândesc altfel și au ales să împărtășească credincioșilor și această variantă.
Așa cum arată raportul de mai jos, vaccinul a devenit foarte popular în timpul acestui val.
Evident există mulți oameni care s-au vaccinat din dorința simplă de a se imuniza în această perioadă, chiar dacă vaccinul era disponibil de mult mai mult timp. Mulți însă s-au vaccinat pur și simplu din nevoie. Certificatul verde, fiind un certificat care te pune să alegi între vaccin, test sau trecut prin boală pe o anumită perioadă, a împins foarte mulți către imunizare. Mulți dintre aceștia probabil nu și-au permis să facă un test PCR odată la 3 zile ca să-și demonstreze sănătatea. Totuși, sunt numeroși români care au ales varianta gratuită de a se imuniza. Restul probabil că nu vor să se imunizeze fiindcă nu au încredere în această substanță sau în autorități, așa cum arată rapoartele. Nici Facebook nu ajută, acolo fiind foarte mulți protestanți care nu acceptă de niciun fel acest vaccin impus de autorități.
„Dozele suplimentare sunt importante, dar cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem în contextul actual este să fim cât mai multe persoane vaccinate, nu pentru certificatul verde, ci pentru sănătatea întregii comunități.” spunea subprefectul județului Vâlcea, Victor Stănculescu, după ce s-a vaccinat cu a 3-a doză.
Vaccinul ca vaccinul, dar restricțiile?
Încă se fac proteste pe la București și în orașele mari din România, dar și în Europa, pentru renunțarea restricțiilor. Foarte mulți români sunt nemulțumiți de faptul că sunt „obligați” să stea în case. Sunt oare aceste restricții atât de dure precum le descriu aceștia?
Să facem o analiză pe restricțiile actuale, sursa fiind Instituția Prefectului Vâlcea.
Purtarea măștii – se menține obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.
Circulația – se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 22:00-5:00. Excepție de la această măsură fac persoanele cu schemă de vaccinare completă, cele care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și cele care se deplasează în interes profesional, pentru urgențe medicale, se află în tranzit sau efectuează călătorii care pot fi dovedite prin bilet sau alte modalități de achitare a călătoriei sau se deplasează pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistență persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
Spectacole – Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Activități religioase – Activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele şi rugăciunile colective, se desfăşoară în interiorul lăcaşurilor de cult, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 2 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.
Și lista continuă, puteți răsfoi aici dacă sunteți interesați – https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=193269009654286&id=100069135642957.
Ideea de a purta masca peste tot este destul de simplă și ușor aplicabilă.
Circulația este interzisă între orele 22:00-5:00, asta dacă nu ai o urgență, ești vaccinat sau ai trecut prin boală în ultimele 180 de zile. Nu cred că ar putea fi catalogată ca restricție, având în vedere că între acele ore poți merge doar în interes de distracție la cluburi sau în alte zone. Din punct de vedere profesional, medical și de urgență îți sunt oferite toate drepturile de libertate în această perioadă.
Spectacolele sunt permise, însă cu câteva condiții. La fel și activitățile religioase.
Sunt oare cele de mai sus restricții dure în timp de pandemie?
Respectarea restricțiilor minore, dificilă pentru unii vâlceni
Ne întoarcem în zona noastră, la Vâlcea. Aici, unii vâlceni, se luptă cu propria ambiție de a respecta câteva reguli de prevenire a virusului Covid. Autoritățile au luat în considerare ambiția aceasta și au venit cu carnetul și pixul pentru a-i liniști.
În această săptămână putem analiza câteva dintre rapoartele realizate de către I.P.J. Vâlcea pentru a identifica motivele nerespectării restricțiilor și care sunt amenzile aplicabile.
- 11 noiembrie – au fost verificate 91 de societăți comerciale, 343 mijloace de transport, au fost verificate/legitimate 3.094 de persoane și pentru neregulile constatate au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, conform prevederilor Legii nr.55/2020, de 12.500 de lei.
- 15 noiembrie – au fost verificate 248 de societăți comerciale, 584 mijloace de transport, au fost verificate/legitimate 8.114 de persoane și pentru neregulile constatate au fost aplicate 113 de sancțiuni contravenționale, conform prevederilor Legii nr.55/2020, de 27.500 de lei.
- 16 noiembrie – au fost verificate 61 de societăți comerciale, 102 mijloace de transport, au fost verificate/legitimate 2.194 de persoane și pentru neregulile constatate au fost aplicate 26 de sancțiuni contravenționale, conform prevederilor Legii nr.55/2020, de 2.500 de lei.
Pe o perioadă de doar 3 zile s-au dat amenzi în valoare de 42.500 lei. În cele mai multe cazuri s-au dat amenzi pentru nerespectarea celei mai simple restricții: purtarea măștii.