În comuna Mihăeşti se pot oferi teste „Babeş-Papanicolau” gratuite femeilor din Râmnicu Vâlcea şi alte localităţi

Femeile din Vâlcea au acces la testarea „Babeş-Papanicolau” pentru depistarea afecţiunilor ginecologie. În comuna Mihăeşti staţionează până pe data de 10 decembrie 2021, caravana mobilă de diagnostic a cancerului de col uterin a Fundaţiei Renaşterea. Acţiunea vine în sprijinul femeilor din mediul rural care nu au acces la anumite servicii medicale, însă de screening pot beneficia pe bază de programare inclusiv femeile din Râmnicu Vâlcea şi alte localităţi.

Cu sprijinul autorităţilor locale, caravana Fundaţiei Renaşterea staţionează în staul Buleta până pe data de 10 decembrie 2021

Primarul Constantin Bărzăgeanu ne informează că zeci de femei din localitate s-au programat şi vor să beneficieze de screening pentru depistarea cancerului de col uterin: „Ne-am implicat în acest demers al Fundaţiei Renaşterea privind asigurarea condiţiilor necesare pentru tot ceea ce înseamnă conectare la sursa de apă şi energie electrică pentru a o pune în funcţiune această mică clinică pe roţi. Ne-am implicat în primul rând să aducem aici această caravană în sprijinul locuitorilor, a femeilor din localitatea noastră, dar şi acelor din alte comune, şi am încercat să informăm toate femeile atât din localitate, cât şi din alte localităţi. O iniţiativă foarte bună, care are un impact foarte bun, şi asta se vede prin numărul mare de femei care s-au prezentat până acum la control”, a precizat primarul Constantin Bărzăgeanu.

Problema cancerului de col uterin în România este o problemă destul de gravă, incidenţa este de 2,5 ori mai mare şi mortalitatea de 4 ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene. Din acest punct de vedere prevenţia este importantă şi, măcar o dată pe an, medicii recomandă ca orice femeie să îşi facă testul „Babeş-Papanicolau”. Anual, peste 1.800 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.

Fundaţia Renaşterea a adus Centrul Medical Mobil Renaşterea la Şcoala Buleta, din comuna Mihăeşti pentru a oferi teste Papanicolau gratuite femeilor din localitate. Perioada pentru teste este între 16 noiembrie şi 10 decembrie.

Proiectul este susţinut de Fundaţia Renaşterea şi Asociaţia Prietenii Spitalului Vâlcean.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *