SC Chimcomplex SA a preluat un pachet de active al CET Govora
SC Chimcomplex SA anunţă adjudecarea unui pachet de active la licitaţia organizată în data de 8 noiembrie 2021 de CET Govora S.A. în reorganizare judiciară. Pachetul de active adjudecat de către SC Chimcomplex SA la preţul de 8,22 milioane de euro este compus din staţia electrică de conexiuni de 110 kV, echipamente şi instalaţii pentru producere de apă demineralizată şi dedurizată, racordul de gaze naturale din reţea, depozitul de cărbune precum şi clădiri şi teren.
„Pentru o dezvoltare sustenabilă, SC Chimcomplex SA are nevoie de un echilibru între eficienţa operaţională şi eficienţa energetică, în contextul actual, în care asistăm la schimbări majore pe piaţa de energie. Dorinţa de a ajunge la acest echilibru a fost unul dintre argumentele de bază care au dus la realizarea acestei achiziţii. Este o investiţie strategică, cu un potenţial bun atât pentru companie cât şi pentru comunitatea locală din Râmnicu Vâlcea”, a declarat Victor Avram, director de Operaţiuni Chimcomplex.
Pe termen scurt şi mediu, din punct de vedere operaţional, eforturile de management vor fi concentrate pe modernizarea actualelor instalaţii precum şi pe construirea unor capacităţi noi de cogenerare de înaltă eficienţă, bazate pe gaze naturale.
„Capacităţile avute în vedere trebuie să acopere consumul de energie electrică şi termică de pe platforma industrială şi sperăm, în colaborare cu autorităţile locale şi necesarul de energie termică pentru oraş. Aceste investiţii vor rezolva mai multe aspecte importante: vor asigura securitatea energetică, vor face posibil să ne dezvoltăm durabil şi ne va permite să rămânem competitivi pe piaţă, totodată reducând amprenta de carbon a regiunii”, a continuat Victor Avram.
Investiţiile prioritare ale companiei în domeniul energetic se vor axa în următorii ani pe îmbunătăţirea performanţelor. În acest sens, compania intenţionează să implementeze soluţii complexe care includ turbine de gaz de înaltă eficienţă, parcuri fotovoltaice şi producţia de energie prin intermediul hidrogenului, cerinţa în directivele europene de reducere a impactului emisiilor de dioxid de carbon.
„Din dorinţa de a ne implica activ în rezolvarea problemelor comunităţii locale, am identificat şi o soluţie modernă, bazată pe motoare termice, care poate să fie opţiunea fiabilă şi rezonabilă în termeni de cost, de care are nevoie oraşul pentru termie. Este însă un proiect laborios, care se poate realiza doar în parteneriat cu autorităţile locale”, a mai adăugat Victor Avram.
SC Chimcomplex SA este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu două platforme industriale, la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.
În primele 9 luni, societatea a realizat un profit net de 422,2 milioane lei
SC Chimcomplex SA, companie controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a raportat pentru primele nouă luni ale acestui an un profit net de 422,21 milioane de lei, faţă de o pierdere de 32,9 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform raportului publicat de societatea ce activează în industria chimică, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Este o evoluţie care apare pe fondul creşterii veniturilor din exploatare, cu 126%, până la aproape 1,83 miliarde de lei, ca urmare a aprecierii cotaţiilor internaţionale a poliolilor, după cum reiese din raportul companiei. Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare s-au ridicat la circa 1,27 miliarde de lei, cu 66% peste cele din primele nouă luni ale anului trecut. În aceste condiţii, SC Chimcomplex SA a obţinut un rezultat din exploatare de 516,6 milioane de lei, cu mult peste cel de numai 45 milioane de lei din intervalul ianuarie-septembrie 2020.
În schimb, din activitatea financiară, compania chimică a înregistrat o pierdere de 69,89 milioane de lei, îndeosebi pe seama dobânzilor plătite de societate pentru creditele contractate şi alte cheltuieli financiare. Începând cu data de 26 noiembrie, SC Chimcomplex SA va demara prima etapă a programului de răscumpărare de acţiuni aprobat de acţionari la finele lunii iunie, titlurile urmând să fie folosite pentru un program de tip „stock option plan”, conform hotărârii board-ului de la începutul lunii noiembrie.
În acest an, acţiunile SC Chimcomplex SA au avut o ascensiune impresionantă, într-un context marcat de un cumul de factori, între care posibila listare la bursa din Varşovia, achiziţii ale preşedintelui Ştefan Vuza, rezultatele financiare şi, probabil, declaraţiile conducerii privind perspectivele companiei.
De menţionat că, valoarea nominală a unei acţiuni SC Chimcomplex SA urmează să fie redusă, de la 1,26 lei, la un leu, dar concomitent se va mări numărul de acţiuni deţinute de fiecare acţionar la data de înregistrare, astfel încât aceştia îşi vor păstra neschimbate procentele de deţinere. La Sucursala Râmnicu Vâlcea a SC Chimcomplex SA, valoarea producţiei marfă realizată în anul 2020 a fost de 922 milioane de lei, faţă de 1 miliard de lei în 2019.
Pe piaţa internă, vânzările de produse finite au fost în valoare de 240 milioane de lei. Vânzările interne au reprezentat în 2020 un procent de 27% din totalul vânzărilor de produse finite, ponderea cea mai mare având-o poliolii-polieterii. Pe piaţa externă, livrările de produse au fost de 662,2 milioane de lei. Vânzările pe piaţa externă au reprezentat în 2020 circa 73% din totalul vânzărilor de produse.