Orleşti este o localitate frumoasă şi curată, datorită primarului Constantin Cîrstina

Primarul Constantin Cîrstina spune că, pentru întreţinerea curăţeniei în localitate există o echipă care face treaba aceasta zilnic, şi astfel localitatea este permanent curată. Orleştiul este una dintre localităţile unde comunitatea beneficiază de asfalt, apă la robinet, canalizare, gaze, şcoli şi grădiniţe moderne. Aici există un centru de zi pentru vârstnici, iar copiii din familiile defavorizate beneficiază de after school, susţinut în totalitate de primărie, unde îşi pot petrece timpul după orele de program, servesc o masă caldă în fiecare zi, îşi fac temele, au parte de atenţie din partea cadrelor didactice şi socializează până la ora 16.00.

Constantin Cîrstina spune că nu este suficient, şi vrea să transforme comuna într-o localitate modernă, mult mai curată, dezvoltată, în care să fie reduse decalajele sociale fiindcă, din punctul său de vedere, rolul administraţiei locale este acela de a lucra pentru şi în folosul exclusiv al cetăţenilor comunei. Pentru menţinerea statutului de cea mai frumoasă şi curată localitate primarul se războieşte cu oamenii care aruncă gunoiul pe unde apucă sau cei care nu îşi întreţin spaţiul din faţa proprietăţii. Speră că, într-o zi, acestor oameni să le fie ruşine şi să fie mult mai atenţi la curăţenie.

„La Orleşti curăţenia este foarte importantă, eu sunt întotdeauna atent ca gunoiul să nu fie aruncat în locuri nepermise, iar cetăţenii cunosc acest „defect” al meu, faptul că îmi place curăţenia şi îmi plac florile. Primăria are personal angajat pentru colectarea deşeurilor şi întreţinerea spaţiilor verzi dar, cu toate acestea, fac apel şi la cetăţeni să îşi întreţină şi să îşi cureţe spaţiul din faţa proprietăţii. Este adevărat că noi primim laude de la cei care vizitează comuna, numai că este o muncă titanică, de dimineaţa până seara ne concentrăm pe acest aspect. Problema gunoiului o ţinem sub control. Este adevărat că nu reuşim să se facă în procent de 100%, în acest sens avem un operator delegat la nivelul unităţii care colectează selectiv gunoiule, dar mai sunt şi cetăţeni care nu înţeleg şi aruncă gunoaiele în mod dezorganizat. Nu reuşim să schimbăm mentalitatea oamenilor de a ne sprijini în aceste acţiuni. Eu sunt mulţumit, dar mai sunt cetăţeni care vor să vină primarul să le facă el curat la poartă. În toţi aceşti ani am încercat să aduc localitatea la un standard cum ar trebui să fie normal într-o lume civilizată. Nu am apelat la acordarea sancţiunilor pentru cei certaţi cu legea, fiindcă am mers pe premiza că eu pot fi un exemplu prin curăţenia pe care o fac în dreptul porţii mele, dar tot nu am reuşit, nu toţi au cultura necesară de a răspunde pozitiv la astfel de acţiuni extrem de importante”, afirmă primarul Constantin Cîrstina.

Fiindcă emblema localităţii Orleşti este cireşul japonez, în comună sunt plantaţi peste 500 de cireşi japonezi, iar primarul are în plan să mai planteze încă 200 de arbori de acest fel.

În prezent, în localitatea Orleşti se finalizează lucrările de construire a unui centru de zi pentru bătrâni. Proiectul se realizează cu bani europeni atraşi, în valoare de 700 de mii de euro şi are o capacitate de 60 de locuri. Aici, cei în vârstă vor servi o masă caldă, vor socializa, iar celor care solicită li se va acorda asistenţă medicală, consiliere, fizioterapie şi kinetoterapie, precum şi organizarea activităţilor de petrecere a timpului liber în mod util şi plăcut.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *