Mircia Gutău refuză majorarea subvenției pentru gigacalorie

Criza gazelor a acaparat România, cetățenii așteptând soluții cât mai rapide de la actorii aflați în funcțiile responsabile acestui lucru.

La Râmnicu Vâlcea, în ultima ședință de Consiliu Local s-a dezbătut acest subiect, fiind printre primele puncte de pe ordinea de zi. Partidele încearcă să negocieze formule diferite de abordare, consilierii PNL încercând să aducă modificări, iar consilierii PSD/PER încercând să lase lucrurile să meargă de la sine.

Abordarea consilierilor de la PNL, așa cum spune Radu Preoteasa, este de a discuta posibilitatea subvenției la gigacalorie cu încă 50 de lei.

A fost alocată suma de 6,9 milioane de lei din fondul de rezervă în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie publică. Cu alte cuvinte, acești bani au venit să asigure subvenționarea agentului termic. Vreau să vă reamintesc, dragi colegi, că domnul viceprimar Virgil Pîrvulescu a propus o mărire a subvenției la energia electrică în cuantum de 100 de lei pe gigacalorie. Acest nivel a subvenției oferea cetățenilor posibilitatea de a suporta mai ușor cheltuielile pentru această iarnă.

Având în vedere direcția clară pentru care au venit acești bani și faptul că suma este suficientă pentru a mări subvenția cu încă 50 de lei vă rog să ne spuneți la ce nivel va ajunge acum gigacaloria și cum va fi repartizată pe lunile ce vor urma.” a declarat consilierul PNL, Radu Preoteasa.

Răspunsul primarului către consilierul liberal a fost scurt și la obiect: ” Discutați cu un specialist, n-are rost să reiau ceea ce scrie în materiale. ” . Prin acest răspuns, primarul vrea să spună că nu este posibilă creșterea subvenției pentru că procedura nu permite acest lucru în momentul de față.

De asemenea, primarul mai motivează că ” este un om care se întinde cât îi permite plapuma ” , spunând de fapt că nu sunt bani suficienți din bugetul Consiliului Local pentru a mări această subvenție discutată. ” Bazaconiile spuse de Virgil Pîrvulescu să mărim subvenția la 100 de lei nu sunt posibile (…) este ușor să comentăm pe Facebook diverse posibilități. ” a mai transmis Mircia Gutău. De asemenea, primarul mai spune că pentru luna următoare bugetul va permite realizarea facturilor cu sumele din luna aceasta.

Domnule primar, au venit acești bani de încă aproape 7 milioane de lei tot pentru subvenția pentru căldură. Dumneavoastră ne spuneți că această subvenție nu va fi folosită exclusiv în plus pentru că în momentul în care s-a propus acea subvenție de 25 lei am cerut de la APL media de gigacalorie livrată pe ultimii 5 ani de zile. În conformitate cu această medie livrată de către CET către municipiu o sumă de aproximativ 7 milioane de lei era suficientă pentru o subvenție de 50 de lei per gigacalorie. Deci această sumă ar trebui, în opinia consilierilor liberali, să suplimenteze suma deja aprobată de 25 de lei, iar subvenția totală ar fi, conform calculelor istorice, îndeajuns pentru o sumă totală de 75 lei. ” a mai adăugat consilierul PNL, Constantin Popa.

Proiect a fost aprobat de alianța încă nedeclarată formată din USR/PSD/PER, fără adăugarea propunerilor din partea consilierilor liberali de a crește subvenția pentru gigacalorie.

Mircia Gutău: ” Prioritățile le face cel care a câștigat alegerile.

Un proiect de adoptarea propus de primar viza suplimentarea bugetului cu 500.000 lei și aprobarea unui credit de bugetare în cuantum de 234.000 lei, pe motivul unor ” lucrări urgente. ” Liberalii nu trecut cu vederea, cerându-i primarului explicații în legătură cu această sumă necesară pentru aprobare.

La acest punct este vorba de aprobarea suplimentării bugetului cu 500.000 lei, precum și un credit de bugetare în cuantum de 234.000 lei, justificarea fiind lucrări urgente. Ne puteți spune, domnule primar, despre ce lucrări este vorba? ” a motivat consilierul PNL, Radu Preoteasa.

Mircia Gutău motivând unde merg banii: ” Am început să lucrăm strada Poenari, de sus până jos, se fac rigole și anul următor vom începe asfaltarea acestei străzi. Și pe strada Căzănești se mai fac niște rigole. De asemenea, ridicarea la cotă se mai face într-o zonă, banii fiind pentru acest lucru.

Problema străzilor din Râmnicu Vâlcea persistă deoarece în unele cartiere nu s-a asfaltat niciodată până acum, deși străzile principale sunt amenajate o dată la 2 ani de zile. Radu Preoteasa nu renunță și continuă să ceară primarului detalii despre proiect, întrebând dacă există o listă de priorități și cum sunt selectate aceste străzi pentru a fi realizate lucrări urgente.

Primarul îi răspunde sarcastic spunând că ” Prioritățile le face cel care a câștigat alegerile. ” .

De asemenea, prioritățile mai sunt selectate în funcție de cererea cetățenilor pentru amenajări. În acea zonă sunt multe solicitări. Vrem să mulțumim cât mai multă lume, nu există nicio preferință specială. ” a mai adăugat primarul municipiului.

Problema majorării impozitului pe clădiri

La punctul 9 de pe ordinea de zi s-a decis majorarea impozitului pe clădiri începând cu anul fiscal 2022 cu până la 500% în unele cazuri. Motivul pentru aceste majorări se referă la condiția clădirilor, anume că sunt neîngrijite.

consiliul local poate lua măsuri pentru majorarea impozitului pe clădiri cu până la 500 % pentru clădirile neîngrijite, situate in intravilan, identificate conform condiţiilor de impunere a supraimpozitării stabilite prin Regulament aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 94 din 28 martie 2019. Prin clădire neîngrijită se înțelege, potrivit punctului nr.168 lit.a) Titlul IX din HG nr.1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal clădirea aflată în stare avansată de degradare, stare de paragină, insalubre, faţade nereparate/ necurăţate/ netencuite/ nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situaţii de asemenea natură ” scrie în documentele ale căror clădiri sunt vizate pentru mărirea impozitului.

Grigore Crăciunescu, unul dintre consilierii PNL, motivează faptul că ar dori o listă completă a imobilelor degradate din municipiul Râmnicu Vâlcea, cu scopul de a mări impozitul la toate concomitent, nu doar la câteva, așa cum s-a propus în această ședință.

Domnule primar, acest proiect de hotărâre pentru mărirea impozitului la clădirile care sunt într-o stare de degradare știu că l-ați inițiat și anul trecut, însă el a fost respins pentru că s-a solicitat mai multă transparență în sensul în care am dori să cunoaștem lista cu toate imobilele care sunt în această situație. Nu a fost prezentată în decurs de un an de zile. În comisia juridică am întrebat din nou ieri de ce nu se prezintă, colegii dumneavoastră mi-au spus că trebuie să fac solicitare scrisă către primar.

Nu am absolut nimic împotrivă și sunt pentru majorare, dar văd că sunt selectate vreo 12 imobile pentru proiectele de hotărâri, însă sunt și altele care nu apar aici și sunt în aceeași situație. Singurul lucru pe care ni-l dorim este transparența și solicităm această listă completă. Sunt sigur că sunt mult mai multe imobile decât cele propuse astăzi. ” a declarat consilierul PNL, Grigore Crăciunescu.

Primarul a motivat că vrea să tragă mai întâi de locuitori să își amenajeze casele cum trebuie, iar mai apoi dacă nu se întâmplă să îi someze cu aceste majorări.

Proiectele au fost aprobate mulțumită consilierilor USR/PSD/PER, clădirile fiind impozitate mai mult de la începutul anului 2022.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *