Cotcodăcitul noului Guvern Ciuciolacu

Claudia ŞCHIOPU

 România are un nou Guvern,  condus de un general, fost şef de stat major, un guvern care are o majoritate de 70% în Parlament, cea mai mare majoritate post decembristă. Este un Guvern de Uniune Naţională  care, în aceste zile, a avut o singură preocupare: puii de la Avicola Frânceşti, o ferma care poluează aerul din trei localități vâlcene, cu găinaț de păsări şi omicronul care este la porţile oraşelor  pentru care brusc Europa Occidentală  a descoperit că spre şi din Africa de Sud nu se mai poate circula. În consecinţă, România a fost singura ţară de pe glob care a trimis două avioane pentru a-i lua pe românii aflaţi acolo. Despre acest lucru, 4 miniştrii, unul dintre cele mai mari guverne şi trei partide au vorbit pe toate canalele televizoarelor, întreaga săptămână, despre un amărât de avion care a zburat în Africa de Sud.  În esenţă este un lucru simplu pe care trebuia să-l facă şeful de la Tarom, dar aceste curse s-au cotcodăcit până la legendarizare. Acest  guvern al României condus de generalul, fost şef de stat major, a făcut o şedinţă extraordinară de Guvern duminica trecută dedicată luării deciziei pentru  cursa Tarom.  Despre acest lucru a ieşit înainte premierul Ciucă care a vorbit despre salvarea turiştilor din Africa de Sud .  Nu a trecut mult timp şi a făcut conferinţă de presă Raed Arafat, care şi el a vorbit despre avionul celebru care a zburat în  Africa de Sud, apoi Ministerul de Externe, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu fiindcă şi el răspunde, a intervenit şi a spus la ce oră a decolat şi cum va ateriza avionul.

În consecinţă, descoperim la acest mare Guvern, cel mai tare Guvern creat sub bagheta lui Klaus Iohannis, un blestemat nărav românesc post decembrist care  se numeşte „ cotcodăcitul”. Şi asta fiindcă, toţi politicienii români când ajung la Guvern, inclusiv cei prezenţi, nu fac nimic. Prima lor preocupare este de a se face că lucrează şi de a se promova cu orice preţ la televizor prezentând pe toate canalele  cotcodăcitul, un blestem pe care l-au atins toate guvernele. Este trist fiindcă așteptarea de la acest Guvern, cu majoritatea de70% , cu generalul în frunte, era de a muta munţii din loc, de a salva România. Însă, primul lucru de cum a ajuns generalul acolo, a fost întâlnirea cu nişte șmecheri puşi pe parale care i-au şoptit că trebuie să iasă în public, să fie uman, să socializeze şi,  l-au trimis la puii de la Avicola Frânceşti. În consecinţă, dacă nu ar fi existat televizorul  România  ar fi în secolul XXII,  pentru că foarte multe dintre lucrurile pe care le face deja acest Guvern au doar imagine de trompetă, de cotcodăcit.

Ne aşteptam ca acest nou Guvern Ciuciolacu , începând din primele  zile să ia măsuri, să mute munţii, să salveze ţara. Din păcate, vor face doar un balet de imagine astfel încât niciunul dintre partide să nu piardă din această guvernare. Sunt mai slabi decât miniştrii dinainte pentru că şefii partidelor, şi anume  Ciolacu şi cine o fi la PNL, Cîţu sau Iohannis,  sunt cu ochii la sondaje.  Se vor „lucra” unii pe alţii pe la spate sau pe faţă în interiorul fiecărui partid, fiecare va da despre fiecare ceva şi, în consecinţă, vom avea o situaţie mai grea decât dacă rămânea PSD în opoziţie deoarece, de data aceasta,  se vor bate în interiorul guvernării, ceea ce este mult mai grav.  

Am asistat, şi probabil vom asista în continuare la mici ţigăneli pentru că asta s-a tot întâmplat în cei 30 de ani în politica românească. Lipsa de dialog, de transparenţă, radicalizarea discursului s-a făcut la modul vulgar, absolut ordinar împotriva adversarului. Lucrurile acestea au lăsat răni care nu s-au cicatrizat încă  pentru că, şi în zilele acestea, când asistăm la acest mariaj,  tot mai sunt voci care au câte ceva de comentat.

Ei nu cred în realitate în ideea de coaliţie şi de partajare a guvernării. Fiecare îşi vede propriul lui interes mărunt , fiindcă nu există decât un interes individual sau  cel mult de grup, deoarece aceste partide  funcţionează în regimul găştii şi al grupului de interese, şi în câteva luni, vom asista  în continuare la aceleaşi ţigăneli.

Cei care au pierdut din PNL şi nu se mai regăsesc în actualul Guvern  vor fi foarte vocali.  Am văzut-o zilele trecute pe doamna Turcan şi alţii care au început cu reproşurile, pentru că lucrurile funcţionează bine în politica din cadrul unor partide atâta vreme cât fiecare îşi realizează interesul individual.  Când sunt în situaţia de a nu mai avea beneficii de pe urma politicii, atunci sunt vocea critică a nemulţumirilor .

PNL şi PSD, duşmani de moarte până mai ieri,  au recurs la un măritiş de conivenţă fiindcă trebuiau să facă ceva,  altfel s-ar fi descalificat cu toţii. Acest mariaj cel mai probabil nu va dura prea mult pentru că ţara este cu visteria goală, sunt probleme în sistemul sanitar, economia este la pământ, este o perioadă cu crize după crize, şi ei nu au soluţii.

Când se va face primăvară,  când şi psihologia fiinţei umane este alta, probabil se vor trezi, se vor tot ciocni pe traseu din cauza banilor, a fondurilor, a agenţiilor împărţite şi reîmpărţite pentru funcţii.  Şi, potrivit tuturor probabilităților, până în 2024 o vom ţine din criză în criză, România va avea diverse guverne, diverse încropeli de coaliţii, vom asista la o fragmentare a vieţii politice care va duce la o sărăcire în rândul populaţiei tot mai accentuată , iar bogaţii vor deveni tot mai bogaţi. Acestor domni, care vor sa ajungă la guvernare şi cred că 2024 este încă departe, să le spună cineva că există principiul loialităţii fiindcă, în general, exercitarea funcţiilor publice are la bază loialitatea, credinţa şi devotamentul fată de cetăţean.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *