Guvernul „Ciuciolacu”, strâns legat sub plapumă de împărţirea banilor europeni

PNRR este o linie roşie peste care nu se va trece, iar programul nu va suferi modificări aşa cum vor social-democraţii, a declarat Florin Cîţu. După doar o săptămână de „mariaj”, preşedintele PNL ameninţă PSD chiar cu ruperea coaliţiei dacă partidul lui Marcel Ciolacu va bloca reformele programate în perioada următoare. În replică, Marcel Ciolacu i-a urat succes lui Cîţu.

Sentimentul pe care reuşeşte să ni-l transmită domnul Cîţu de fiecare dată când deschide gura este ieșit din comun. Ne gândim că, din pricina acestui om, ţara a stat blocată peste trei luni. A fost o guvernare gripată pentru că prima dată a trebuit să fie pus şef la partid, pe urmă a fost nevoie să fie ţinut în funcţia de premier şi, în cele din urmă, când l-au scos cu descarcerarea de la Palatul Victoria, domnul Cîţu a devenit în sfârşit „insignifiant politic”, pentru că aceasta este funcţia sa în acest moment. Este într-o poziţie onorifică de şef al Senatului, a doua poziţie în stat, dar care nu are o importanţă politică, iar la partid domnul Cîţu pare că este din ce în ce mai izolat.

Ca dovadă, Marcel Ciolacu a transmis printre rânduri că nu are ce discuta cu Florin Cîţu pentru că, dacă vrea să negocieze, negociază cu „şeful” de la Cotroceni, cel care i-a adus pe social-democraţi la guvernare, iar pe Florin îl tratează acum exact ca pe furnica vioaie din faţa bocancului său.

În schimb, preşedintele PNL ameninţă că, în cazul în care social-democraţii nu vor fi de acord cu reformele se va duce la partid şi acolo vor avea o discuţie. Credem că în acel moment Ciolacu a murit de frică, iar toţi pesediştii s-au ascuns în pădure, ca potârnichile, speriaţi că i-a ameninţat domul Cîţu că va avea o discuţie la PNL. Dacă liberalii vor mai avea încă o discuţie în partid în genul celor pe care le-au avut în ultima lună nu va mai exista în curând PNL.

Mărul discordiei a pornit de la faptul că Florin Cîţu nu vrea ca PNRR să fie „optimizat”, aşa cum a spus Ciolacu. De cealaltă parte, liderul social-democraţilor spunea că ar mai putea îmbunătăţi puţin acest program. PNRR este în acelaşi timp şi factorul de coeziune, pentru că, dacă nu existau miliardele acestea de la Uniunea Europeană, PSD ar fi stat şi acum în opoziţie. Mirosul înnebunitor al banilor i-a făcut pe pesedişti să-şi dorească în unanimitate să pună mâna pe putere şi să cheltuiască banii din PNRR. Cei doi „iubiţei”, de stânga şi de dreapta vor sta aşadar împreună, uniţi în acelaşi ideal, fiind acesta este proiectul lor de ţară: „miliardele de la UE”. Când au intrat banii în conturi, 1,8 miliarde de euro s-au auzit deja salve de tun de la Cotroceni, s-a pus covorul roşu, toată lumea a dus mâna la piept şi generalii la chipiu, toţi au alergat spre bancomate, s-au prezentat triumfali la televizor şi au împânzit reţelele de socializare cu ştirea că au intrat banii europeni. Cât timp vor fi banii europeni şi obiectivul acesta comun, probabil că această coaliţie va rezista, doar că, mai devreme sau mai târziu, tot de la bani se va produce şi divorţul.

Guvernul „Ciuciolacu” s-a dovedit deja că este o struţo – cămilă, unde PSD este vioara întâi a guvernării, fiind partidul cel mare, care a venit să guverneze fără alegeri, şi-a luat ministerele bănoase, iar liberalii au ajuns să se roage de Marcel să le dea şi lor un minister, două cu bani, ca să meargă la partid şi să prezinte că au obţinut ceva.

Aceasta este finalul marii negocieri a echipei câştigătoare Cîţu şi, în definitiv, marea negociere a preşedintelui Klaus Iohannis. Un eşec răsunător, anunţat de Cîţu ca pe o mare victorie, fiindcă PNL, în prezent partidul mai mic ar fi obţinut un premier la rotativă. Rămânem fără cuvinte dacă ne aducem aminte că, în urmă cu doar trei luni PNL era principalul partid al guvernării, era partidul mai mare, avea ministerele cele mai importante şi, în doar câteva luni au făcut ţăndări şi Guvernul, şi credibilitatea.

Realitatea este că, dacă reducem şi simplificăm felul în care arată guvernarea acum, Guvernul este un Guvern Iohannis – PSD. Preşedintele este cel care l-a impus pe domnul Ciucă, a dictat scoaterea USR de la guvernare, iar PSD a venit apoi şi i-a luat aproape totul, lăsându-l şi pe el, şi PNL cu chiloţii în vine, ca să obţină oricum foarte mult. Liberalii au fost dispuşi să cedeze aproape orice, doar pentru a rămâne în Guvern alături de PSD.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *