La Horezu, în satul Olari se construieşte prima şcoală de ceramică din România

„Oltenia de Sub Munte” a început să devină extrem de ofertantă pentru vizitatori. Salba de mănăstiri din zona Horezu, Vârful lui Roman cu zecile lui de pensiuni, stânele cu mâncare tradiţională, satul Olarilor cu tradiţie în transformarea lutului în obiecte de ceramică casnice sau decorative unice în lume, bisericile istorice, minunăţiile arhitecturale, locurile misterioase, zonele de gol alpin care pot fi vizitate, toate şi-au pus amprenta pe transformarea aşezării într-o localitate turistică în adevăratul sens al cuvântului.

Horezu este „Capitala Ceramicii populare Româneşti” şi a devenit brand în anul 2012, fiind astăzi în topul meşteşugurilor din întreaga lume ca element esenţial al umanităţii, situat foarte bine în rândul elementelor valoroase UNESCO. Parte a patrimoniul cultural imaterial al umanităţii este şi Mănăstirea Hurez, o capodoperă a stilului brâncovenesc.

Bogată în istorie, tradiţii, obiceiuri, arhitectură, lăcaşuri de cult şi zone pitoreşti, întreaga zonă este asaltată de turişti într-un număr din ce în ce mai mare.

În general, cei care vizitează zona sunt iubitori ai ceramicii tradiţionale. Pe această nişă, a promovării ceramicii de Horezu, locuitorii oraşului şi turiştii vor beneficia de un centru cultural care include şcoală de olărit destinată tuturor celor care vor să deprindă arta ceramicii de Horezu. Pentru construirea acestui centru cultural se lucrează. Odată finalizată, locaţia va fi o adevărată capodoperă a ceramicii horezene. Clădirea are peste 1400 de metri pătraţi construiţi amprentă la sol, în care sunt incluse parcări şi foişoare în stil brâncovenesc zidite. Aici va fi o expoziţie de peste 600 de metri pătraţi pentru ceramica existentă, vor fi ateliere de ceramică şi săli de conferinţă: „Centrul cultural se construieşte în satul Olari, unde locuiesc familiile de ceramişti care au făcut celebră localitatea în întreaga lume. Lucrările sunt într-o stare avansată de execuţie, iar termenul de finalizare este în vara anului viitor. În satul Olari va fi prima şcoală de ceramică din ţară. Lângă această clădire este un alt platou unde vom amenaja o zonă de cazare pentru turiştii care doresc să înveţe tainele modelării lutului. Va fi ceva spectaculos, fiindcă în această zonă avem şi un traseu turistic de peste 25 de kilometri. Mai mult, lucrăm la un proiect cu bani europeni în cadrul căruia, pentru o perioadă de 5 ani, 100 de copii din oraşele Cernăuţi şi Hotin, din Ucraina şi comuna Clervaux din Marele Ducat al Luxemburgului vor fi cazaţi în tabăra din satul Olari pentru a afla tainele olăritului la şcoala de ceramică din cadrul centrului cultural. Clădirea este construită pe piloni la 11 metri adâncime alcătuită din trei module, este o adevărată capodoperă a ceramicii. Aici a fi amenajat şi un muzeu cu ceramică de Horezu”, a precizat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.

Ceramica horezeană, meşteşug practicat la nivel de artă

Horezu este patria ceramicii şi un loc binecuvântat de Dumnezeu, cu peisaje de vis şi oameni harnici, care duc tradiţia mai departe. Vasele de ceramică se fac şi acum după tehnica străveche, recunoscută de UNESCO, iar strada Olarilor este o întoarcere la origini, când farfuriile multicolore înnobilează fiecare casă. Lutul bătut bine şi cu multă migală prinde viaţă în zeci de ateliere de olărit care sunt căutate de turiştii din toată lumea. Vasele de lut devin adevărate opere de artă după multă muncă, de la adunatul lutului întocmai ca pe bobiţele de abur şi transformarea în piese de ceramică după două arderi. Mâinile olarului modelează pământul ca ale unui maestru făuritor. Aşa prinde viaţă povestea lutului aici, la Horezu, unde mâinile dibace transformă bucata de lut în cele mai frumoase vase decorative. Cel mai folosit este decorul făcut cu cornul şi pigmenţi naturali. Tradiţia nu se pierde, meseria se fură, iar vasele de ceramică împânzesc în continuare casele. Este o mândrie, dar şi o datorie a locului. La Horezu fiecare olar respectă tehnica tradiţională şi nu face rabat, iar piesele se transformă în opere de artă, apreciate în toată lumea.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *