La Brezoi se va amenaja cel mai spectaculos drum, presărat cu puncte de atracţie deosebite
La Brezoi, pentru a pune în valoare mult mai bine zona, primarul Robert Schell are în plan amenajarea unui drum care porneşte din gara Lotru până în satul Drăgăneşti. În felul acesta se vor scuti peste 20 de kilometri, ne spune primarul, un ocol pe care îl fac zilnic locuitorii satului Drăgăneşti. Mai mult, drumul va oferi turismului din zonă pe o lungime de 1,8 de kilometri o cale de acces spre paradisul montan cu serpentine şi foarte multe viaducte, presărat cu puncte de atracţie deosebite. Este un traseu fascinant, care te duce cu gândul la mit şi legendă. Proiectul are valoarea de 2,5 milioane de euro şi este depus în vederea finanţării la Ministerul Dezvoltării prin PNI Anghel Saligny:
„Este un proiect mai îndrăzneţ, un drum spectaculos, probabil cel mai frumos segment de drum al zonei, unde vor fi construite foarte multe viaducte şi care va avea succes pe nişa turistică. Finanţarea acestui proiect se va face prin acest nou program guvernamental. Drumul nu există, în prezent este doar o potecă, dar el va fi construit prin pădure, de unde s-a scos din fondul forestier o suprafaţă de 2 hectare. Noi am lucrat la acest proiect de un an şi am insistat, ştiind că o să urmeze o finanţare pe un program guvernamental fiindcă programele europene în general sunt mai stricte în privinţa drumurilor noi”, afirmă primarul Robert Schell.
Paşi importanţi în dezvoltarea turismului: amenajarea pârâului Lotru şi a traseului până în Vârful Ţurţudan
Un alt proiect pregătit în vederea finanţării este amenajarea pârâului Lotru astfel încât să poată fi navigabil pe anumite porţiuni şi proiectul privind amenajarea traseului până în Vârful Ţurţudan:
„În acest sens s-au făcut câţiva paşi în plus. Proiectul s-a mai mărit puţin, fiindcă au apărut idei noi, în sensul că, în afară de amenajarea traseului până în Vârful Ţurţudan, din acest vârf vor porni câteva tiroliene spre anumite zone. Avem proiecte îndrăzneţe şi am convingerea că se vor concretiza, fiindcă nu avem nici un proiect în dulap căruia să nu-i fi găsit finanţarea. Pentru amenajarea pârâului Lotru astfel încât să poată fi navigabil pe anumite porţiuni am încheiat un parteneriat cu Apele Române, este obligatoriu acest parteneriat. Urmează ca anul viitor, prin programele turistice să accesăm fonduri pentru aceste proiecte. Acum, fiindcă Brezoiul este atestat ca staţiune turistică de interes local avem acces la anumite finanţări pe anumite programe pentru proiecte privind amenajări de râuri în scop turistic şi de agrement”, a precizat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.
În cadrul proiectului privind amenajarea pârâului Lotru sunt incluse lucrări pentru apărări de maluri betonate. Primarul dă asigurări că lucrările vor fi în armonie cu natura, din piatră şi pământ înierbat. În acest sens va fi gândit un sistem de ecluze de la Păscoaia până spre Brezoi care va permite acumularea unor debite pe o lungime de 1,5 metri, luciul de apă fiind apoi utilizat pentru a se construi debarcadere, folosite de agenţi economici şi privaţi care vor dori să concesioneze astfel de facilităţi. Va fi continuată pista de biciclete pe malul drept al pârâului, până în Păscoaia, pe încă aproximativ 10 kilometri.
Pe lângă aceste proiecte, în atenţia administraţiei publice sunt şi proiectele privind creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice în cadrul căruia sunt incluse sala de sport şi dispensarul medical. Lucrările se vor executa cu fonduri atrase prin Agenţia Fondului de Mediu.
Proiect de modernizare a Spitalului din Brezoi şi de extindere cu noi secţii medicale
Primăria Brezoi are în plan accesarea fondurilor europene pentru modernizarea, reabilitarea şi extinderea Spitalului Orăşenesc.
„Avem în plan identificarea fondurilor pentru extinderea unor corpuri de clădire şi, bineînţeles, reabilitarea întregului spital. Ultimul proiect de reabilitare a spitalului a fost făcut în 2009. Au trecut mulţi ani de atunci şi trebuie o nouă reabilitare făcută, trebuie o nouă gândire în concordanţă cu noile cerinţe, cu situaţia existentă”, a punctat primarul Robert Schell.
Spitalului Orăşenesc Brezoi deserveşte peste 20 de mii de oamenii
La Spitalul orăşenesc din Brezoi există şi o secţie Covid, cu circuite separate. Administraţia locală are în plan prin noul proiect modernizarea tuturor saloanelor, conform noilor cerinţele:
„Ne concentrăm pe acest proiect fiindcă vom avea posibilitatea accesării inclusiv a fondurilor europene. Planul nostru este să modernizăm spitalul, să mărim gama de servicii către populaţie. Facem acest lucru fiindcă de serviciile medicale din cadrul spitalului nostru beneficiază peste 20 de mii de oameni. Însă, pentru susţinerea acestei unităţi medicale doar Primăria Brezoi finanţează proiectele şi tot ce se întâmplă la acest spital, asta în timp ce beneficiarii sunt 50% şi din alte localităţi. Nu mai vorbim despre partea de încălzire, care ne costă peste 100 de mii de lei pe an, iar acum, conform noilor norme ISU, la spital s-au făcut lucrări de 100 de mii de euro în vara aceasta, pentru a putea lua acreditarea din punct de vedere ISU. Acestea sunt proiectele pe care ni le-am propus care, cu siguranţă, vor fi finanţare anul viitor”, a precizat primarul oraşului Brezoi, Robert Schell.
Spitalul din Brezoi este unitatea medicală care deserveşte întreaga Vale a Lotrului, zona turistică, dar poate asista mult mai rapid decât spitalele din Râmnicu Vâlcea sau Sibiu victimele accidentelor rutiere care sunt frecvente pe Valea Oltului. Această unitate medicală s-a dovedit a fi cea mai importantă unitate medicală din nordul judeţului, pentru că, de cele mai multe ori, medicii Spitalului din Brezoi sunt cei care dau o mână de ajutor. Cu toate acestea, administrarea celei mai importante unităţi medicale din nordul judeţului se face numai de Primăria Brezoi, sprijinită de-a lungul timpului de fundaţiei olandeză „Padre Pio”.