Virgil PÎRVULESCU: „Deasupra oraşului nostru se adună nori negri de sărăcie”
Am discutat cu unul dintre liderii Partidului Naţional Liberal câteva chestiuni de actualitate politică şi economică. Controversele din cadrul administraţiei publice din municipiul Râmnicu Vâlcea continuă, Virgil Pîrvulescu spunând că se votează pe preferinţe în Consiliul Local, dezvoltarea fiind dată la o parte. Despre problema crizei energiei, dar şi a gazului, liderul liberal spune că Rusia a pus monopol pe aceste resurse importante.
Impact REAL: De ce credeţi că primarul Mircia Gutău a refuzat mărirea subvenţiei pentru gigacalorie?
Virgil PÎRVULESCU: Pentru faptul că propunerea venea din partea noastră, a consilierilor PNL. Pentru faptul că întotdeauna noi am demonstrat că ceea ce propunem are suport legal şi de obicei deserveşte interesele populaţiei. Orice propunere care nu vine din partea primarului trebuie respinsă, acesta este modul lui de gândire. Asta demonstrează că este un tip care efectiv nu vrea să colaboreze cu absolut nimeni şi nu îl interesează ceea ce e bine pentru populaţie. Atâta timp cât eşti mai bun decât el, atâta timp cât ideile tale sunt mai bune, atâta timp cât tu îţi propui să dezvolţi comunitatea şi aceste idei nu vin din partea lui, atunci tot ce spui trebuie respins. Pot spune că are un aparat de vot foarte bine pus la punct. Consilierii de la PSD şi de la USR în momentul de faţă au demonstrat cu vârf şi îndesat că rolul lor acolo, în Consiliul Local nu este decât unul de a vota doar ceea ce propune Mircia Gutău. În aceste condiţii mă gândesc în trecut, la nişte declaraţii ale foştilor colegi de alianţă de la USR, care spuneau că alianţa nu a funcţionat pentru că noi încercam să impunem punctele noastre de vedere. Oare cum explică ei acum că acest vot acordat lui Mircia Gutău este corect? Vorbim despre verticalitate, despre caracter. Ultimul vot, dacă aţi observat, cu acea construcţie a unui bloc în centru a avut nevoie, pentru a putea trece cu majoritate ca cei de la USR să facă un fel de scenetă prin care ziceau că ei au votat împotrivă, dar unul dintre consilierii lor a votat pentru. Acesta este teatru ieftin, şi cam acesta a fost votul anului 2020. Ne aflăm la nivelul acesta ca urmare a votului cetăţenilor, şi atunci trebuie să răbdăm. Până la urmă acesta era un proiect benefic pentru toţi cetăţenii din oraş. Probabil că, dacă ar fi venit propunerea din partea colegilor de la PSD, în secunda doi ar fi votat pentru. Orice propunere bună pentru oraş venită din partea noastră a făcut ca toţi consilierii să fie împotriva ei. Cetăţenii vor realiza ceea ce se întâmplă. Văd în momentul de faţă foarte mulţi dintre cei care au fost susţinători frecvenţi si fervenţi ai lui Mircia Gutău că sunt foarte dezamăgiţi pentru că observă că ne scufundăm. Deasupra oraşului nostru se adună nori negri de sărăcie.
Impact REAL: Privind proiectul adoptat la ultima şedinţă de Consiliu Local, de ce câteva simple lucrări de întreţinere a drumurilor primesc un buget urgent, însă unele cartiere nu beneficiază încă nici măcar de asfalt?
Virgil PÎRVULESCU: Explicaţia este una destul de simplă: pentru că totul se face acolo unde poţi să pui mâna pe câţiva bănuţi pentru prestatorii de servicii. Am văzut în ultima perioadă acea declaraţie a primarului în care spune că pe strada Bâlciului a început lucrările de introducere a gazelor a magistralei, deci aceste lucruri erau prevăzute în buget, iar gândiţi-vă că introducerea gazelor nu a fost o prioritate pentru Mircia Gutău. Aduceţi-vă aminte cu câte eforturi am strâns acele semnături, 7800 de semnături aproape pe care le-am predat, pe care ni le-au înapoiat şi au încercat să ne blocheze sub toate formele. De ce? Pentru că în baza acestor cereri puteam să depunem mai departe finanţare pentru zona de gaz. Uitaţi-vă acum la PNRR, la zona de gaz ce înseamnă încălzire. Vă daţi seama că orice propunem noi pentru dezvoltarea comunităţii pe un termen îndelungat şi cu nişte paşi foarte bine stabiliţi, ei încearcă să blocheze. Se pare că şi o parte dintre consilierii care sunt în momentul de faţă în Consiliul Local încep să dea înapoi, pentru că întâlnindu-se cu cetăţenii pe stradă şi primind întrebări cu referire la modul cum acordă ei votul, încep să se gândească mai mult şi aici vorbesc din ce am observat eu la zona de la PSD. Zona din PSD în momentul de faţă nu mai este atât de loială, adică nu pot să îşi mai asume un vot cu ochii închişi pentru ceea ce propune Mircia Gutău pentru că se pare că şi ei locuiesc ca şi noi în oraşul acesta, iar cetăţenii cu care se întâlnesc le pun întrebări. Orice se face în oraşul nostru, dar orice, efectiv se face la nişte costuri astronomice. De ce? Cred că este o modalitate prin care se sifonează bani. Rămâne ca organele de cercetare îndreptăţite să-şi facă datoria şi să demonstreze dacă acest lucru se întâmplă în realitate, inclusiv la zona de anvelopări. Uitaţi-vă că sunt atât de multe probleme la anvelopări, iar lucrările sunt sub orice critică. Nu este valabil în toate cazurile, dar eu efectiv cu toţi oamenii cu care stau de vorbă îmi spun că acele lucrări sunt de mântuială, iar costul de cofinanţare este fantastic: la proiectul de reabilitare se ridică undeva la 10.000 de lei. Dacă ei încasează 10.000 de lei gândiţi-vă că lucrarea costă de fapt circa 50.000 de lei, adică vreo 10.000 de euro. Unde să mai fac lucruri atât de scumpe, decât la noi în oraş?
Impact REAL: Sunteţi de acord cu declaraţia primarului, potrivit căreia priorităţile le face cel care a câştigat alegerile?
Virgil PÎRVULESCU: Declaraţia este una, din punctul meu de vedere, a unui tip arogant. Este declaraţia unui tip care nu are legătură cu realitatea şi cu oraşul nostru. A câştigat alegerile ca să pună în practică un program, un program pe care el nu l-a avut în campania electorală. Programul lui de dezvoltare nu a existat. Asta înseamnă de fapt că pe el nu-l interesează Consiliul Local, deşi Consiliul Local ar trebui să-i acorde votul pentru tot ceea ce propune. În momentul de faţă arată că cei care îl susţin în Consiliul Local nu au nici un cuvânt de spus în faţa lui, pentru că votează exact cum li se ordonă. Credeţi că Râmnicu Vâlcea are nevoie de asemenea oameni? În momentul de faţă credeţi că o dezbatere de idei de proiecte n-ar fi mai bună pentru oraşul nostru? Este un primar care, din punctul meu de vedere a generat atât de multe datorii şi împrumuturi pentru oraşul nostru, încât nu putem să spunem că tot ceea ce a făcut el este foarte bine. Toată lumea zice că oraşul este dezvoltat, dar copiii pleacă şi nu am reuşit să atragem investitori, dar avem şi noi flori, avem străzile curate, dar cade casa pe noi. Degeaba mătur în casă dacă acoperişul stă să cadă. Cum vor reuşi generaţiile următoare să achite datoriile primarului Mircia Gutău, acumulate în atâţia ani?
Impact REAL: Vă simţiţi confortabil cu noua formulă a Guvernului?
Virgil PÎRVULESCU: Mulţi dintre colegii mei au ieşit public să condamne această coaliţie cu PSD, nu alianţă. Cred că în faţa României există nişte mari provocări, şi am considerat că dau credit acestei coaliţii, pentru că aveau nevoie de o majoritate. Din punctul meu de vedere, ca să impui acele reforme care sunt negociate prin PNDL era nevoie de majoritate în Parlament, şi cred că această guvernare va fi făcută strict pe proiecte punctuale. Acum este momentul în care Partidul Naţional Liberal şi PSD trebuie să demonstreze că pot să pună în practică ceea ce trebuiau să rezolve până acum. Sunt singurele partide mari care, în momentul de faţă, trebuie să pună umărul la dezvoltarea României. Dacă PNL, de exemplu, ar fi intrat în opoziţie nu ar fi semănat cu laşitate şi fugă de răspundere? Cred că această formulă, de a merge la guvernare şi de a pune în practică ceea ce s-a negociat reprezintă de fapt responsabilitate din partea unui partid.
Impact REAL: Faptul că s-au schimbat miniştrii cu care vorbeaţi pentru proiectele dumneavoastră afectează parcursul acestora?
Virgil PÎRVULESCU: Sper că nu, sper că în această coaliţie sunt oameni care să ne susţină în dezvoltarea oraşului. Nu am avut o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea şi al Organizaţiei Judeţene PSD, domnul Constantin Rădulescu. Sper să am această discuţie cât mai curând. Eu întotdeauna am fost un tip optimist şi, până la urmă trebuie să reuşim, în ciuda frânelor care ni se pun. Trebuie să reuşim, altfel nu văd viitorul oraşului.
Impact REAL: Care dintre miniştrii noi aleşi vă oferă siguranţă şi încredere şi care nu?
Virgil PÎRVULESCU: Nu am avut o relaţie atât de bună şi nu-i cunosc pe oameni atât de bine încât să pot afirma despre cineva că poate să îmi ofere siguranţă şi încredere. Cred că premierul va avea posibilitatea să ne demonstreze că este cea mai bună alegerea PNL, astfel încât şi România să cunoască dezvoltarea pe care o dorim.
Impact REAL: În cât timp va fi rezolvată criza energiei şi a gazelor şi de cine?
Virgil PÎRVULESCU: Criza este, din punctul meu de vedere, indusă de cel mai mare exportator, şi aici vorbim despre Rusia. În momentul de faţă a instituit monopolul şi joacă preţurile aşa cum îşi doreşte. Acum depinde de rapiditatea cu care oamenii de ştiinţă din lume vor reuşi să creeze o alternativă la combustibilii fosili. Observ la nivel mondial că preţurile încep să mai scadă, însă efectele sunt devastatoare în economie.
Impact REAL: Poate administraţia publică să atenueze aceste preţuri?
Virgil PÎRVULESCU: Pentru acest lucru trebuie să ai resursele economice ca să subvenţionezi. Ce spuneam mai devreme: dacă noi nu dezvoltăm absolut nimic în oraşul nostru ca zonă economică, o zonă industrială care să genereze bani, de unde să venim cu aceste subvenţii? Întotdeauna stăm cu mâna întinsă la bugetul naţional, care buget naţional trebuie să ducă şi pandemia, şi să asigure şi pensii. Observaţi că este o presiune fantastică pe bugetul naţional, iar la nivel local nu se face nimic.
Impact REAL: Cum poate PNL să crească din nou în sondaje, până la următoarele alegeri?
Virgil PÎRVULESCU: Cu o reformă masivă, şi cu oameni serioşi. Stă doar în puterea noastră să putem deveni credibili. Partidul Naţional Liberal are nevoie de o reformă masivă internă pe care o aştept de la noua conducere şi să terminăm odată cu oamenii ai căror unic scop este de a ocupa funcţii. Oamenii din talpa PNL sunt cei care muncesc şi care au adus rezultate. Oamenii aceştia sunt extrem de dezamăgiţi de cei care ne reprezintă de obicei, pentru că ne reprezintă doar în cursul campaniilor electorale, după care nu mai au nici o treabă. Aş putea spune despre Florin Cîţu că este un tip serios şi care poate îndeplini reforma. Probabil că şi dumnealui are dezamăgiri, probabil că a realizat că nu toţi oamenii care au fost în jurul lui sau care sunt în jurul dumnealui performează.