Victor STĂNCULESCU: „În orice domeniu este nevoie de tineri pregătiţi, dar cu atât mai mult în domeniul juridic”

După formarea coaliţiei de guvernare dintre cele două partide mari din România, PSD şi PNL, Instituţiile Prefectului din diverse zone ale ţării îşi schimbă conducerea pentru a reprezenta într-o măsură echilibrată guvernul. La Vâlcea încă se desfăşoară acest proces, un subprefect fiind deja instalat în funcţie, iar noul prefect va fi numit în curând. Am discutat într-un interviu cu Victor Stănculescu schimbările pe această temă, dar şi alte subiecte precum legalitatea din judeţ sau dacă certificatul verde este într-adevăr motivat sau nu de lege.  

  

Impact REAL: Chiar dacă aţi lucrat o perioadă scurtă cu prefectul Sebastian Fârtat, cum a funcţionat comunicarea dintre dumneavoastră şi dânsul?  

Victor STĂNCULESCU: Pe Sebastian Fârtat îl cunosc de foarte mult timp. Am lucrat cu el şi înainte de a fi prefect, astfel că am făcut echipă bună şi cât timp am fost împreună la conducerea Prefecturii Vâlcea. Ne-am completat unul pe celălalt şi consider că am fost eficienţi din aceste funcţii, în interesul şi pentru binele majorităţii cetăţenilor judeţului.  

Impact REAL: Cum credeţi că a performat Instituţia Prefectului cât timp Sebastian Fârtat a avut funcţia de prefect?  

Victor STĂNCULESCU: Mandatul de prefect al lui Sebastian Fârtat a fost unul cu multe provocări, într-o perioadă dificilă şi fără un ghid despre cum să gestionezi o pandemie de o asemenea amploare. Să treci printr-o asemenea criză cu efecte majore în toate domeniile de activitate şi în viaţa de zi cu zi a tuturor nu este uşor nici în statele mari şi mult mai dezvoltate din lume. Cu siguranţă au fost şi decizii care nu au fost pe placul unora. Nu poţi mulţumi pe toată lumea. Vâlcea este un judeţ cu destul de multe probleme şi pe lângă pandemie. Are alunecări de teren, inundaţii, retrocedări nefinalizate, deficienţe în ceea ce priveşte infrastructura edilitară şi multe alte situaţii pentru remedierea cărora s-au luat măsuri în limita competenţelor legale pe care le are reprezentantul Guvernului în teritoriu. Cât de bune au fost aceste măsuri vor aprecia vâlcenii pe măsură ce vor avea şi cu ce să compare. Din punctul meu de vedere au fost măsuri care au ajutat populaţia judeţului în aceste vremuri dificile.  

Impact REAL: Vă înţelegi bine cu noul subprefect, Florentina Călin?  

Victor STĂNCULESCU: Doamna Călin a fost numită în această funcţie de câteva zile. Nu o cunosc personal, însă nu văd ce impediment aş putea avea să nu colaborăm.  

Impact REAL: Deja a fost anunţată propunerea pentru viitorul prefect. Ce părere aveţi despre Alin Voiculeţ?  

Victor STĂNCULESCU: Am colaborat bine şi cât dumnealui a fost director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi cred că ne vom înţelege şi în această nouă postură, de reprezentanţi ai guvernului în Vâlcea. Şeful Executivului este cel care-i desemnează pe oamenii care să-l reprezinte în teritoriu, iar rolul nostru este să ne facem treaba în slujba cetăţenilor, indiferent de partidul politic pe care îl reprezentăm.  

Impact REAL: Credeţi că priorităţile Instituţiei Prefectului o să se modifice, o dată cu schimbarea prefectului?  

Victor STĂNCULESCU: Prefectul, indiferent de cum se numeşte el, primeşte din partea Guvernului mandatul de a fi garantul respectării legii şi drepturilor cetăţenilor judeţului pe care îl conduce. Din acest punct de vedere priorităţile pentru Instituţia Prefectului sunt cetăţenii şi asigurarea siguranţei lor din toate punctele de vedere. Suntem într-o coaliţie a cărei prioritate este interesul cetăţeanului şi nu voi ezita să iau atitudine dacă interesele conducerii Prefecturii vor fi altele.  

Impact REAL: Care sunt controalele de legalitate realizate în ultima perioadă în judeţ?  

Victor STĂNCULESCU: Una dintre principalele atribuţii care îi revin Instituţiei Prefectului este să verifice legalitatea actelor emise de autorităţile publice locale din judeţ, astfel că aceste controale se desfăşoară în permanenţă. În plus, pentru asigurarea respectării legilor în vigoare de toată lumea, periodic au loc verificări tematice, realizate în echipe mixte formate din reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate din judeţ cu atribuţii în domeniul verificat. În ultima perioadă cele mai multe astfel de controale au vizat modul în care sunt aplicate şi, totodată, respectate măsurile dispuse pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.  

Impact REAL: Unde sunt cele mai mari probleme din judeţ, din punct de vedere legal?  

Victor STĂNCULESCU: Nu sunt probleme majore pe linia aplicării legislaţiei în vigoare. Mai sunt cazuri răzleţe, în care se interpretează greşit legea, dar în mare parte acestea s-au rezolvat fără a fi nevoie să se ajungă în instanţă.  

Impact REAL: Este judeţul Vâlcea un mediu propice pentru tinerii care vor să lucreze în domeniul legal?  

Victor STĂNCULESCU: În orice zonă din ţară şi în orice domeniu de activitate este nevoie de tineri pregătiţi, dar cu atât mai mult în domeniul juridic, pentru că magistraţii, avocaţii sau juriştii sunt în orice stat democratic apărătorii statului de drept şi garanţii că nu există derapaje de la aplicarea legii.  

Impact REAL: Care sunt următoarele vizite din partea miniştrilor în judeţul Vâlcea?  

Victor STĂNCULESCU: Agenda miniştrilor o fac consilierii acestora, nu Instituţia Prefectului. Ceea ce vă pot spune este că noi am invitat şi îi vom mai invita la Vâlcea ori de câte ori va fi nevoie pe toţi miniştrii, fie pentru a aduce lămuriri primarilor din judeţ cu privire la unele aspecte din legislaţie, fie pentru a participa la diferite evenimente, bune sau mai puţin bune, care au loc în judeţ.  

Impact REAL: Ce părere aveţi despre certificatul verde? Este sau nu este motivat din punct de vedere legal?  

Victor STĂNCULESCU: Din punctul meu de vedere certificatul verde este un instrument care poate duce la stoparea pandemiei, având în vedere realitatea pe care o trăim şi faptul că lângă noi mor oameni. Este, aşadar, vorba mai mult despre moralitate şi despre respect faţă de semeni şi de dreptul fiecăruia la viaţă. Cu toţii avem dreptul la viaţă privată, dreptul la muncă, dreptul la educaţie, dreptul de a ne vedea cu familia sau prietenii, dar nici unul dintre aceste drepturi nu este mai presus de dreptul la viaţă şi nicăieri nu se spune că avem dreptul de a le periclita viaţa şi sănătatea celor din jur. Sunt, deci, pentru obligativitatea certificatului verde, indiferent dacă acesta atestă vaccinarea sau testarea, mai ales în domeniile de activitate unde se interacţionează mult cu oamenii.  

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *