Impact Real

Un ziar aproape de oameni
Primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă: „Pe lângă proiectele realizate în anul 2021 am satisfacţia faptului că suntem sănătoşi”

La început de an 2022, primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă, a punctat ce a reuşit să facă în primul său an de activitate la cârma administraţiei locale. A anunţat că taxele şi impozitele locale nu se vor majora, proiectele aflate în derulare se vor finaliza, iar pentru toate proiectele depuse speră să primească finanţare. Localitatea are nevoie urgentă de apă, canalizare, asfalt pe drumurile comunale şi consolidarea podurilor distruse de ape. 

„Făcând o retrospectivă a primului an din acest mandat, pe lângă proiectele pe care am reuşit să le facem, am satisfacţia faptului că am trecut prin acest an sănătoşi şi acest lucru îmi dă curaj să continui ceea ce am început în anul 2021. Cred că toate lucrările pe care le-am început la nivel local le vom isprăvi la sfârşitul anului 2022. Dumnezeu ne-a ajutat, iar la finele anului am rămas numai cu o lună restanţă în ceea ce priveşte plata către persoanele cu handicap, dar luna aceasta vom aloca banii şi vom fi la zi şi cu achitarea sumelor cuvenite peroanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora. Vreau să anunţ cetăţenii că nu vom majora taxele şi impozitele, au rămas la acelaşi nivel al anului 2021, diferenţa făcând-o rata de inflaţie care este obligatorie, şi care a fost adăugată”, a precizat primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.

În localitate sunt în plină modernizare două şcoli 

Lucrările de reabilitare termo-energetică a şcolilor din satele Mădulari şi Armăşeşti sunt în derulare, cu bani europeni alocaţi prin Ministerul Fondurilor Europene, printr-un parteneriat româno – elveţian.

Fondurile sunt utilizate pentru achiziţionarea şi montarea de instalaţii fotovoltaice, refacerea şi modernizarea finisajelor interioare şi exterioare, pentru modernizarea instalaţiilor termice şi electrice, precum şi pentru consolidarea clădirilor în care învaţă elevii. Valoarea totală a fondurilor accesate de Primăria Cernişoara pentru reabilitarea celor două şcoli din satele Mădulari şi Armăşeşti este de aproximativ 8 milioane de lei, la care se adaugă partea de cofinanţare de 15%:

„În cadrul proiectului avem o cofinanţare de 15%, adică 2500 mii lei pe care noi, primăria trebuie să îi avem. Eu cred că Dumnezeu face minuni şi a venit rândul să facă minuni şi în localitatea Cernişoara. Este o cofinanţare mare, dar cu mare chibzuinţă vom reuşi. Proiectul pentru aceste două şcoli este destul de amplu, s-au dat jos acoperişurile, se va face consolidarea, eficienţa energetică fiind şi fonică şi energetică. Vom dota clădirile cu pompe de căldură, dar şi centrale termice pe peleţi. Pe jumătate din acoperişurile şcolilor vor fi montate panouri fotovoltaice. Este un proiect amplu, cum puţine sunt în ţară. Valoarea totală a proiectului este de 8 milioane de lei fără cofinanţare inclusă”, a precizat primarul localităţii Cernişoara, pastorul Dumitru Ciorâcă.

După finalizarea lucrărilor şcolile din localitate vor fi comasate, astfel încât toţi copiii din Cernişoara să beneficieze de această investiţie. Astfel, 260 de copii din localitate vor beneficia de acest proiect. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *