Unităţile de învăţământ din comuna Bujoreni beneficiază de o infrastructură modernă
Primarul Gheorghe Gîngu: „Îmi doresc şcoli ca afară şi nu este SF, este doar normalitatea”
Şcolile din Bujoreni sunt clădiri cu acces la internet, cu laboratoare de informatică, laptopuri, calculatoare şi aparatură video. De toate acestea beneficiază cei aproape 370 de elevi ai şcolilor din localitate.
Administraţia locală din Bujoreni a reuşit să atragă fonduri pentru modernizarea, dotarea şi extinderea unităţilor de învăţământ de pe raza localităţii. Astfel, grădiniţa cu program normal de la Bogdăneşti a beneficiat de un proiect care s-a ridică la peste 2000 mii de lei. Fonduri guvernamentale au fost atrase şi pentru modernizarea, dotarea şi extinderea Şcolii din satul Olteni şi a Şcolii cu clasele I-VIII Gura Văii.
Pentru a stabili un standard de calitate în şcolile din localitate, investiţiile în şcoli continuă. Primarul Gheorghe Gîngu întocmeşte proiecte, identifică fonduri, astfel încât toate sălile de clasă vor fi dotate cu tot ceea ce înseamnă tehnologie şi materiale didactice conforme cu noile cerinţe: „Continuăm identificarea fondurilor pentru dotarea şcolilor. În acest sens avem un nou proiect cu tot ceea ce înseamnă echipamente IT de înaltă performanţă, printr-un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă. Dotarea va presupune tablete pentru uzul elevilor, laptopuri pentru profesori, table inteligente, videoproiectoare şi ecrane de proiecţie, conectare wireless a şcolilor. Un alt proiect pentru dotarea şcolilor îl vom depune printr-un parteneriat cu administraţia locală din Muereasca. În cadrul acestui proiect se va continua dotarea cu echipamente IT a celor două şcoli din localitatea noastră şi a unei şcoli din comuna Muereasca. În primul rând vor fi pregătiţi inclusiv profesorii pentru utilizarea acestui nou echipament IT, fiindcă este foarte important ca profesorii să beneficieze de cursuri de formare privind performanţa educaţională cu echipamente IT pentru şcoala online sau hibrid. Este una dintre dorinţele mele, ca pregătirea dascălilor să fie continuă şi actualizată pretenţiilor digitale. Tehnologia în ceea ce priveşte învăţământul este mai prezentă şi mai utilizată ca niciodată, deoarece în ultimii doi ani au avut loc schimbări majore atât pentru noi, cât şi pentru mediul educaţional. Pentru a reuşi să gestionăm cât se poate de bine provocările în ceea ce priveşte şcoala hibrid şi online, tehnologia a fost cea care a venit cu soluţii IT adecvate, prin urmare, trebuie să ţinem pasul”, a precizat primarul localităţii Bujoreni, Gheorghe Gîngu.
În satul Gura Văii va fi instalat un balon cu aer cald
Anul acesta, şcoala din satul Olteni va beneficia de un teren multifuncţional nou, de amenajarea curţii cu tot ceea ce înseamnă împrejmuire şi o parcare.
Pentru sala de sport administraţia locală are un proiect aprobat în vederea finanţării, depus la Compania Naţională de Investiţii în zona Olteni, unde se va construi inclusiv o nouă primărie, iar la Gura Văii se va monta un balon presostatic cu aer cald. Astfel, temperaturile scăzute din sezonul rece nu vor mai fi o problemă pentru copiii care vor dori să facă sport organizat printr-un proiect pregătit de primar.
„Duc tratative cu o asociaţie sportivă care să fie relocată la Bujoreni, unde ne-am propus să aducem foşti sportivi de performanţă care să pregătească grupe de copii pentru sportul de masă. În acest sens, fiindcă nu avem teren în satul Gura Văii pentru construirea unei săli de sport, vom identifica fonduri pentru amenajarea unui balon presostatic cu aer cald. Prin urmare, vom pregăti un teren multifuncţional şi-l vom acoperi cu un balon, fiindcă nu ne putem plia condiţiilor impuse pentru o sală de sport în această zonă. O sală de sport trebuie să aibă un spaţiu de 8 metri între proprietăţi pentru intervenţiile ISU, o condiţie pe care noi nu ne-am putut plia. Caut soluţii, identific fonduri, aşteptăm noi axe de finanţare cu nerăbdare, fiindcă îmi doresc „şcoli ca afară” şi nu este SF, este doar normalitatea”, spune primarul.
Educaţia rămâne o prioritate în comuna Bujoreni
În localitate copiii îşi desfăşoară activitatea în două şcoli şi două grădiniţe. Fiindcă sunt cerinţe din partea părinţilor, primarul are în plan ca grădiniţele să poată asigura cele două tipuri de program, cel normal şi cel prelungit.