Lider de sindicat vâlcean, despre protestul cadrelor didactice: . ”Cu siguranță, dacă va fi nevoie, vor urma și alte proteste”.

Protestul cadrelor didactice dn săptămâna aceasta a fost o supriză pentru autorități, dar și pentru elevi și părinți. Cadrele didactice înscrise în sindicat s-au organizat pentru un protest pașnic, în care timp de 2 ore din timpul orelor de curs nu au prestat serviciile. Unii au ales să stea la oră împreună cu elevii, în timp ce aceștia își făceau temele sau învățau la alte materii.

Profesorii au dorit să tragă un semnal de alarmă prin acest protest cu referire la mărirea de salarii pentru toate cadrele didactice din învățământul românesc, fiind principalul motiv. Am discutat despre acest subiect cu domnul profesor Vasile Costin, fiind lider de sindicat S.P.I.P. Vâlcea – C.N.I. „Matei Basarab”. Acesta spune că pe lângă mărirea de salarii, autoritățile ar trebuie să modifice și alte lucruri din structura sistemului educațional:

1. ACORDAREA, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic);

2. ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației;

3. ADOPTAREA UNEI MĂSURI LEGISLATIVE DE NATURĂ REPARATORIE, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017;

4. ACORDAREA SPORURILOR PENTRU CONDIȚII DE MUNCĂ prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017;

5. PLATA ORELOR SUPLIMENTARE pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă;

6. SUPLIMENTAREA NUMĂRULUI DE POSTURI DIDACTICE AUXILIARE ȘI NEDIDACTICE necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune. ” ne-a declarant Vasile Costin, lider de sindicat S.P.I.P. Vâlcea – C.N.I. „Matei Basarab”.

Față de protestul de miercuri, reacțiile au fost împărțite. Mulți profesori care nu făceau parte din sindicat s-au alăturat mișcării, dar au fost și alții care nu au fost de acord. Părinții și elevii au avut și ei părerea lor.

Reacția elevilor a fost de empatie/susținere a cadrelor didactice pentru obținerea drepturilor. Cred că majoritatea părinților au fost de acord cu protestul profesorilor. Vă reamintesc că a doua cerință din cele șase menționate mai înainte este „ALOCAREA procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației”, aceasta înseamnă și investiții în sistemul de educație, nu doar salarii pentru angajați. Procentul angajaților (cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal nedidactic) care au participat la Greva de avertisment la C.N.I. „Matei Basarab”, membrii ai S.P.I.P. Vâlcea, este de 97%.” ne-a declarat Vasile Costin, lider de sindicat S.P.I.P. Vâlcea – C.N.I. „Matei Basarab”.

Nu este prima formă de protest cu același subiect, spune liderul de sindicat. De asemenea, dacă autoritățile nu vor lua măsuri în legătură cu cererile făcute, aceștia se vor mobiliza și vor continua mișcările.

Aceasta acțiune, din data de 19.01.2022, nu a fost prima noastră forma de protest. Anterior, aproximativ 100 de membri ai celor două federații sindicale din învățământ, precum și ai F.N.S. „ALMA MATER“, au pichetat Joi, 13.01.2022, sediile Guvernului, Partidului Social Democrat și Partidului Național Liberal acesta reprezentând de altfel cel de-al 4-lea pichet organizat în fața Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federații. Cu siguranță, dacă va fi nevoie, vor urma și alte proteste. ” ne-a declarat Vasile Costin, lider de sindicat S.P.I.P. Vâlcea – C.N.I. „Matei Basarab”.

Pe lângă mărirea de salarii, liderul de sindicat spune că pentru îmbunătățirea sistemului actual de învățământ, și alte acțiuni sunt necesare.

Sunt multe îmbunătățiri necesare învățământului românesc. Vă enumăr câteva dintre acestea:

  1. Dotarea școlilor, elevilor, profesorilor cu echipamentele necesare derulării procesului educativ, adaptate la noile cerințe;
  2. Deblocarea posturilor pentru personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic;
  3. Dotarea școlilor pentru prevenirea și atenuarea impactului infecției COVID-19;
  4. Fiecare unitate școlară să aibă cabinetul medical propriu și creșterea cuantumului burselor acordate elevilor; ” ne-a declarat Vasile Costin, lider de sindicat S.P.I.P. Vâlcea – C.N.I. „Matei Basarab”.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *