În luna februarie încep lucrările de modernizare și extindere pentru reînființarea Spitalul Orășenesc Bălcești

După ani de memorii și strădanii ale Primăriei Bălceşti, primarul Constantin Aleca dă asigurări că în scurt timp, mai exact în luna februarie, se va da ordinul de începere a lucrărilor de extindere şi modernizare a Spitalului Orăşenesc Bălceşti. Proiectului îi este are asigurată o sumă destul de mare, aproximativ 6 milioane de euro, în cadrul căruia intră şi dotarea unităţii medicale cu tot ce trebuie pentru fiecare specialitate în parte:

„Toată lumea ne întreabă de ce nu încep lucrările, şi asta fiindcă oamenii au nevoie urgent de această unitate medicală. Trebuie să spun că avem siguranţa în procent de 100% că acest proiect se va realiza pentru că s-a executat licitaţia privind proiectarea – execuţiea în luna noiembrie, iar luna acesta se vor definitiva demersurile. Ultimul aviz favorabil pe care l-am luat a fost de la cultură, şi urmează cel de la ISU. Se încheie proiectarea şi începe procesul de modernizare, reabilitare, dotare şi extindere a spitalului. Constructorul spune că în primăvara acestui an, mai exact în luna februarie, va deschide şantierul. Legat de personalul de specialitate care îşi va desfăşura activitatea în cadrul acestui spital, nu reprezintă nici o problemă. Avem medici care abia aşteaptă redeschiderea acestui spital. Mai mult, Facultatea de Medicină şi Farmacie Craiova este la o distanţă de doar 40 de kilometri de oraşul Bălceşti. Avem tineri din oraş care sunt studenţii acestei facultăţi şi şi-au exprimat dorinţa de a veni să lucreze la Spitalul Orăşenesc Bălceşti. Avem asistenţi şi infirmieri medicali interesaţi să lucreze în acest spital, deci avem toate pârghiile în favoarea noastră”, a declarat primarul orașului, Constantin Aleca.

Un spital dotat modern, cu specialități multiple

Unitatea medicală va avea specialităţi pentru: pediatrie, obstetrică-ginecologie, medicină internă, chirurgie generală, secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă, laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală. 

Utilitățile vor fi în sarcina Primăriei oraşului Bălceşti, iar salariile personalului vor fi suportate de CAS în funcţie de activitate. Proiectul de redeschidere a spitalului are asigurată finanţarea de la Compania Naţională de Investiţii şi este trecut la lucrări de primă urgenţă. Așadar, în primăvară ar trebui să înceapă lucrările de modernizare și extindere pentru reînființarea unităţii medicale din Bălcești.

Spitalul reînfiinţat din oraşul Bălceşti va avea 46 de paturi, iar structura organizatorică va fi autorizată de Ministerul Sănătăţii. Unitatea medicală va avea specialităţi pentru: pediatrie – 18 paturi, obstetrică-ginecologie – 4 paturi, medicină internă – 14 paturi, chirurgie generală – 4 paturi, secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă, laborator de analize medicale, radiologie şi imagistică medicală. Spitalul va furniza servicii şi în ambulatoriu, pentru toate aceste specialităţi. 

Reamintim că Spitalul orăşenesc din Bălceşti a fost închis la 1 aprilie 2011, după 100 de ani de funcţionare, la ordinul politic al ministrului şi al Guvernului Boc, dovedind de la început că indicii de sănătate în toată zona de sud a judeţului Vâlcea se deteriorau dramatic, pe fondul sărăciei şi al lipsei cadrelor medicale de specialitate. Astfel, dintr-un ordin s-a închis povestea unui spital cu tradiţie al oamenilor săraci şi al bătrânilor care au mai rămas în zonă şi care nu au posibilitatea de a se deplasa la Drăgăşani sau la Vâlcea, la o distanţă de peste 60 de kilometri. Nimic şi nimeni nu a reuşit să-i convingă în acea perioadă pe guvernanţi, a fost o luptă fără sorţi de izbândă.

Proiecte depuse în vederea finanţării la CNI

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca, împreună cu aparatul de specialitate al primăriei au depus un portofoliu destul de însemnat de proiecte la Compania Naţională de Investiţii, iar finanţarea lor ar însemna un punct important privind continuarea dezvoltării urbei. Primarul declară că, pe lângă proiectul de reabilitare şi modernizare a spitalului, pentru care s-a luptat ani în şir pentru a-l putea redeschide, la Compania Naţională de Investiţii sunt în lista de sinteză şi proiectele care vizează modernizarea Casei de Cultură, amenajarea centrului şi a tuturor străzilor din zona centrală a oraşului, construirea unei pieţe agroalimentare şi a unui mare complex sportiv, amenajarea Corpului II al liceului şi ridicarea din temelii a unei noi creşe.  

La Bălceşti se construiește una dintre cele mai moderne piețe agroalimentare din regiune

Oraşul Bălceşti va avea cea mai mare piaţă agroalimentară din zonă, ne informează primarul Constantin Aleca. Proiectul se află în fază de finanţare la Compania Naţională de Investiţii. Noua piaţă se va întinde pe 1200 de metri pătraţi construibili, iar construcţia va fi una modernă, care va respecta arhitectura zonei. Va fi un adevărat centru comercial, unde producătorii din zonă îşi vor putea expune produsele conform cerinţelor sanitare, iar cetăţenii vor putea cumpăra în condiţii de maximă igienă şi siguranţă: 

Piaţa se va construit pe întreaga suprafaţă aflată în inventarul domeniului public. Proiectul are valoarea de aproximativ 7.000 mii lei (70 de miliarde de lei vechi). Va fi o piaţă agroalimentară modernă, construită de la zero şi dotată la cele mai înalte standarde. Proiectul este cu adevărat unul spectaculos. Clădirea va fi cu un nivel, la parter se vor amenaja standurile de legume, fructe, lactate, peşte, carmangerie, iar etajul va fi rezervat pentru comercianţi, unde se vor găsi restaurante, cofetării, pizzerii şi fast food, în general, unităţi de alimentaţie publică. Locaţia va dispune inclusiv de o parcare destul de generoasă, iar în spatele clădirii se vor amenaja foişoare. Piaţa se va construi pe terenul existent, în dreptul intersecţiei drumului care duce spre localitatea Ghioroiu şi drumul naţional care traversează localitatea”, a precizat primarul Constantin Aleca. 

Oraşul Bălceşti se află într-un proces dinamic de dezvoltare, iar prezenţa unei pieţe de mari dimensiuni este absolut necesară, pentru a asigura desfăşurarea unui comerţ de produse alimentare proaspete conform exigentelor impuse şi a siguranţei alimentare.

Noi proiecte 

Tot la Compania Națională de Investiții, administraţia locală din Bălceşti a depuse documentaţii pentru modernizarea Casei de Cultură şi pentru reabilitarea Corpului II al Liceului Tehnologic „Petrache Poenaru”. Clădirea are două etaje, iar proiectul este deja prins în vederea finanţării. Primarul spune că intenţionează ca acest proiect să-l depună şi prin PNRR sau în vederea accesării fondurilor europene – prin POR. Tot la CNI primarul a depus şi proiectul pentru amenajarea unui complex sportiv. În cadrul proiectului intră amenajarea unor piste de atletism, stadionul va avea nocturnă, iar tribuna va avea o capacitate de 760 de locuri. Se va construi o clădire pentru oaspeţi, vestiare pentru sportivi, punct sanitar de prim ajutor pentru ambulanțe. Va fi un stadion spectaculos, frumos amenajat, şi asta deoarece comunitatea din oraş iubeşte sportul, aici existând o echipă de fotbal destul de îndrăgită, unde activează tinerii din localitate. 

 Oraşul are nevoie de o creşă

„Construirea unei creşe este un proiect pe care îl avem în vedere, pentru care se caută soluţii, se identifică fonduri. Oraşul Bălceşti a avut o creşă cândva, însă aceasta nu mai corespunde condiţiilor impuse. În cadrul CNI se finanțează proiecte tip pentru creşe, pentru care trebuie să punem la dispoziţie terenul cu caracteristicile cerute, iar singurul teren pe către îl avem este lângă stadion, pe strada 1Decembrie, care se pliază construirii unei creşe pentru 40 de locuri. Noi ne doream o creşă mai mare, fiindcă vor fi aduşi şi copii din localităţile limitrofe. 

În oraş există o grădiniţă cu program prelungit pentru patru grupe”, a precizat primarul.

În oraşul Bălceşti există Liceul Tehnologic Petrache Poenaru Bălcești, unul dintre cele mai mari licee din județul Vâlcea, cu peste 1200 de elevi. Aici îşi desfăşoară activitatea copii din întreaga zonă de sud a judeţului. În cadrul liceului există şi un internat care pune la dispoziţie 40 de locuri şi dispune şi de o cantină. În Bălceşti îşi desfășoară activitatea două şcoli generale şi patru şcoli primare, iar în fiecare locaţie sunt amenajate şi grădiniţe. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *