Primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu: „Împotriva acestei decizii am acţionat în instanţă, în contencios administrativ”

Comuna Guşoeni ar fi trebuit să beneficieze prin proiectul de amploare al judeţului desfăşurat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apa Vâlcea de reţea de canalizare şi apă, însă acesta s-a dovedit fără rezultat. 

Localitatea a fost tăiată de pe lista de finanţare la sfârșitul anului 2020 cu proiectul de canalizare şi, ulterior, şi cu cel de apă. Reamintim faptul că localitatea Guşoeni este una dintre comunele care a făcut parte din master-planul judeţului, unde zeci de localităţi au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare și a renunţat în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală sau alte surse de finanţare.

Prin urmare, după 8 ani de aşteptări, comunitatea din Guşoeni a primit un răspuns nefavorabil printr-o notificare prin care s-a decis eliminarea dreptului de conectare la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare prin înlăturarea comunei din proiect. 

O decizie nedreaptă pentru comunitatea care aştepta de ani buni, cu sufletul la gură apa la robinet, şi asta fiindcă în perioadele de secetă, pentru a avea apă în gospodării, oamenii se alimentează cu bidoanele de la o cișmea. 

Primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu, consideră că nu este corectă decizia eliminării localităţii din master-planul judeţului privind înfiinţarea reţelei de canalizare şi apă, atâta timp cât, în toţi aceşti ani, a primit asigurări că proiectul de înfiinţare a sistemului de apă şi canalizare se va implementa cu succes în localitate.

După ce Ministerul Fondurilor Europene, în perioada Guvernului PNL a decis eliminarea dreptului de conectare la reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare prin înlăturarea din proiect a localităţii Guşoeni, primarul comunei Guşoeni a decis să facă mai multe plângeri şi chiar să apeleze la instanţele judecătoreşti:

„Ne-am trezit că suntem scoşi din master-planul judeţului cu proiectul de canalizare. Până să fim scoşi de la canalizare figuram cu apă şi canalizare, însă pentru a ne încadra în costuri am renunţat la introducerea apei în satul Dealu Mare. Mi-a fost foarte greu să accept, dar în ideea că vom merge cu proiectul mai departe pentru apă şi canalizare în toate celelalte sate, am zis să fie aşa. Apoi a venit lovitura de graţie şi ne-au scos de la canalizare. Acum au luat decizia şi ne-au exclus şi de la sistemul de apă. Sunt curios cum vor răspunde în faţa instanţei, în faţa unui judecător, fiindcă trebuie să se justifice cumva. Împotriva acestei decizii am acţionat în instanţă, în contencios administrativ. Plecăm la drum, suntem prezenţi, depunem toate documentele, ni se spune că ne încadrăm, nu ne mutăm din acest mare proiect ca să nu-l punem în pericol, aceasta fiind una dintre condiţii, iar la final, după 8 ani în care ne-au ţinut încurcați ne-au exclus cel mai important proiect pentru această comunitate, apa. Să vină toţi aici, în localitate, şi să le spună acestor oameni de ce ei nu au dreptul la apă. Dacă era o treabă serioasă ne spuneau de la început să identificăm o altă finanţare şi era de înţeles, fiindcă în toţi aceşti ani au fost şanse să depunem proiectul pe programe guvernamentale sau europene şi astăzi aveau oamenii apă. În situaţia aceasta nu mi se pare corect, mă voi lupta cu ei până în pânzele albe, iar Dumnezeu trebuie să ne facă dreptate. Am dat o mare credibilitate acestor finanţări europene, nu am crezut o clipă că se pot schimba regulile în timpul jocului pe faţă”, a precizat primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Primarul din Guşoeni a depus în această perioadă proiectul de apă şi canalizare pe noul Programul Naţional de Investiţii 

Primarul Nicolae Concioiu încearcă acum să găsească alte surse de finanțare depunând proiectul pentru conectarea localităţii la apă şi canalizare prin Programul Naţional de Investiţii: „Puşi într-o astfel de situaţie ne-am îndreptat atenţia către accesarea fondurilor guvernamentale prin acest nou program naţional, „Anghel Saligny”, unde am depus proiectul pentru înfiinţarea sistemului de apă şi canalizare pentru toată localitatea pe o lungime de 16 kilometri concomitent, aşa cum prevede şi Legea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, fiindcă nu ai cum să branşezi cu apă o gospodărie şi să nu fie racordată şi la sistemul de canalizare. Cel de-al doilea proiect pe care l-am depus este pentru asfaltarea străzilor şi uliţelor de interes local, pe o lungime de 13,3 kilometri. Sperăm să apară lista cu investiţiile aprobate la nivel naţional pentru finanţare şi să fie trecută şi localitatea Guşoeni în această listă”, speră primarul localităţii Guşoeni, Nicolae Concioiu.

Înfiinţarea sistemului de apă şi canalizare nu poate fi realizată cu fonduri din bugetul local, fiindcă este un proiect costisitor, care se ridică la valoarea de 10 milioane de euro. 

În această perioadă, la Guşoeni sunt în plină desfăşurare lucrările de branşare a localităţii la sistemul de gaze naturale.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *