Taxele și impozitele din Stoeneşti nu au mai crescut de 10 ani. Primarul Gheorghe Dumbravă: „Pentru anul 2022 ne-am propus același lucru”

Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă, a propus consilierilor locali în ședința din luna decembrie ca, pentru anul 2022, taxele și impozitele din localitate să rămână la același nivel fixat încă din urmă cu 10 ani, singura creștere, în acest an, fiind în corelație cu indicele inflației.

În proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pentru anul 2022 se menține bonificația de 10% în cazul celor care achită până la 15 martie impozitele pentru întregul an în cazul proprietăților imobiliare și a mijloacelor de transport: 

„Din anul 2012, de când sunt primar la Stoeneşti, taxele şi impozitele locale au rămas la același nivel. Pentru anul 2022 ne-am propus același lucru. Niciodată nu s-a pus un leu şi, atâta timp cât eu voi fi primarul acestei localităţi nu se va pune nici un leu. Singura creștere este în corelație cu indicele inflației, pe care legea o impune. Nu cred că dacă recurg la majorarea birurilor cu un leu sau doi, de aici vine procopseala. Bugetul este foarte mic şi chiar dacă l-aş dubla tot mic ar fi, nu ne putem compara cu localităţi mari care au investitori, care au 100 de miliarde încasări la buget. Un lucru de care mă mândresc este faptul că la Stoeneşti gradul de colectare a taxelor şi impozitelor este de 90%, și asta pentru că, noi, cetăţenii acestei localităţi suntem oameni responsabili şi harnici. Stoeneştiul este o comună binecuvântată cu astfel de oameni. Pentru dezvoltarea localităţii suntem receptivi la investiţii şi proiecte, identificăm fonduri, atragem bani europeni sau guvernamentali şi întocmim documentaţii”, a precizat primarul localităţii Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă.

Apa potabilă se va scumpi cu un leu 

Din cauza majorării preţurilor la energie, primarul spune că va trebui să modifice costurile privind serviciul de apă şi canalizare. Astfel, apa va avea un preț cu 1 leu mai mare pentru fiecare metru cub distribuit, iar tarifele, în total, la serviciile de apă şi canalizare vor ajunge la 5 lei. 

„În prezent costul unui metru cub de apă este 2 lei şi va ajunge 3 lei metrul cub. În total, serviciile de apă şi canalizare va costa 5 lei metrul cub, iar cei care beneficiază numai de apă vor plăti 3 lei, şi asta din cauza faptului că energia electrică s-a scumpit şi nu putem acoperi cheltuielile privind administrarea acestui serviciu”, spune primarul Gheorghe Dumbravă. 

Serviciul de apă şi canalizare este în administrarea Consiliului Local 

Localitatea Stoeneşti beneficiază de 100 de kilometri de reţea de apă, iar sistemul de canalizare este introdus pe o lungime de 47 de kilometri. Întregul sistem de apă şi canalizare este în administrarea Consiliului Local: 

„Noi administrăm sistemul de apă şi canalizare şi facem acest lucru deoarece cunosc foarte bine familiile din această localitate şi greutăţile pe care le are fiecare, iar preţul unu metru cub de apă şi canalizare practicat de Apavil este prea mare, peste puterile financiare ale comunităţii. Consider că am ales varianta pliabilă şi accesibilă, pentru că nu am fost de acord să-mi împovărez comunitatea. În cadrul acestui serviciu de apă şi canalizare s-au făcut inclusiv trei angajări”, a precizat primarul Gheorghe Dumbravă.

Sistemul de canalizare, pe ultima sută de metri 

În localitate sistemul de canalizare nu este încă funcţional, nu s-a dat drumul la staţia de epurare, lucrările sunt executate în procent de 97%:  

„Proiectul de canalizare pe care l-am avut prin PNDL pentru cei 22 de kilometri de reţea este executat în procent de 97%. Prin proiectul pe care l-am avut pentru apă şi canalizare şi înfiinţarea sursei noastre proprii de apă aveam obligativitatea prin contract să legăm reţeaua de canalizarea de la staţia de epurare din Buneşti. În acest moment aşa funcţionează, dar numai pentru cele cinci sate din fosta comună Cacova, urmând ca, atunci când sunt gata cu depunerea ultimei tranşei de bani, să deschidem staţia noastră de epurare. Staţia noastră de epurare face faţă pentru 5000 de locuitori, asta în timp ce în localitate sunt peste 3000 de locuitori”, a precizat primarul. 

Ultimii kilometri de drumuri comunale se vor asfalta prin Programul Naţional de Investiţii 

Un proiect care vizează asfaltarea drumurilor comunale din localitate pe o lungime de 11 kilometri a fost depus pe Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” de primarul Gheorghe Dumbravă. Cu acest proiect cetăţenii vor avea parte de drumuri foarte bune în întreaga localitate. 

„Prin acest Programul Naţional de Investiţii am depus un singur proiect, pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 11 kilometri, și închidem în acest fel cu infrastructura rutieră. Pe aceste tronsoane de drumuri există sistem de apă şi canalizare, fiind una dintre condiţii, aşa că proiectul trebuie sa primească finanţare.  Prezent la Vâlcea luna trecută, primul ministru Nicolae Ciucă a declarat că se vor analiza proiectele depuse de administraţiile locale şi, după luna martie, vor începe să ne trimită clarificări. Prin urmare se mişcă greu treaba”, a spus primarul. 

La Stoeneşti, într-un procent destul de mare s-au asfaltat drumurile locale, au fost reabilitate şi dotate toate cele cinci cămine culturale, se modernizează şcolile, s-au reabilitat dispensarele, s-a construit din temelii o grădiniţă, a fost introdus sistemul de apă şi canalizare în toate cele 13 sate, s-au ridicat noi poduri, s-au modernizat sediile instituţiilor locale din centrul comunei şi a fost amenajat un centru civic elegant. Într-un cuvânt, Stoeneştiul beneficiază astăzi de o infrastructură bine pusă la punct şi are proiecte în derulare, finanţate din fonduri europene şi guvernamentale. Din acest motiv aşezarea este printre localităţile unde populaţia este în creştere, iar preţurile terenurilor sunt pe un trend ascendent.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *