Panseluțele primarului Mircia Gutău au petale de ”aur”

Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea funcționează ca o administrație locală obișnuită, având în subordine alte instituții care, unele dintre ele ar trebui să se autofinanțeze. De exemplu, E.T.A S.A. se ocupă cu transportul public și APAVIL S.A. se ocupă cu furnizarea de apă pentru oraș. Avem și cazuri speciale, cum ar fi Teatrul Municipal Ariel, care funcționează în domeniul divertismentului, oferind diverse reprezentanții pentru vâlceni, însă este tot legat de primărie pentru a primi fondurile necesare în fiecare an.

Oricum ar fi primăria este capul administrației locale, iar aceste instituții reprezintă niște tentacule de caracatiță care absorb mulți bani din taxele și impozitele oamenilor de rând sau afacerilor vâlcene. Până acum nu există niciun fel de problemă, până la urmă așa funcționează orice primărie din România. Totuși, sunt acești bani bine folosiți pentru funcționarea decentă a acestui oraș? Vom vedea.

S.C. Piețe Prest S.A., o caracatiță în blană de oaie

Așa cum E.T.A. S.A. și APAVIL S.A. își fac treaba în domeniile respective, S.C. Piețe Prest S.A. se ocupă de administrarea pieţelor, curăţenia stradală, parcări, administrarea cimitirelor sau întreţinerea parcurilor. Evident, cea mai vizibilă și importantă delegație pentru această instituție este cumpărarea și plantarea de flori în tot orașul.

Românii care mai trec din când în când prin județul Vâlcea și ajung prin Râmnicu Vâlcea cu siguranță nu uită cât de bine aranjat și curat este municipiul. Observă acest lucru și pentru că umblă doar pe străzile principale, nu intră și în anumite cartiere mărginașe, care nu primesc aceiași atenție din partea administrației. Ba chiar mai mult, compară orașul cu zone din Transilvania, deși Oltenia nu prea se ridică la nivelul vecinilor transilvăneni din punctul e vedere al turismului, pentru a justifica astfel de investiții. Ideea este că, într-adevăr, S.C. Piețe Prest S.A. își face treaba, dar la ce preț?

O treabă bine făcută are nevoie de o plată pe măsură, însă aici lucrurile încep să o ia pe o altă cărare în cazul acestei instituții. Chiar dacă turiștii văd un peisaj urban bine aranjat, unii vâlceni știu că în spatele aspectului se ascund mulți bani trecuți prin administrația locală, care parcă sunt uneori prea mulți.

Am profitat de faptul că toate informațiile despre cumpărarea de flori sunt publice, începând cu anul 2018. Am ales una dintre cele mai mari tranzacții pentru flori, chiar de anul acesta, reprezentând o sumă de  806.695 de lei, adică peste 8 miliarde de lei vechi, investiți numai în flori de înmulțire. Suma aceasta este egală cu 163.000 de euro. Să fim serioși, este o sumă impresionantă tranzacționată numai pentru flori. Orașul Râmnicu Vâlcea este totuși mic, având aproximativ 110.000 de locuitori.

Aici vorbim doar despre răsaduri, pentru întreg anul 2022. Totuși, primăria mai cumpără în plus bulbi de flori în valoare de 244.800 de lei. Suma de cumpărare a răsadurilor este dublă față de anul trecut.

Detalii despre licitații, preluate de pe site-ul SEAP.

Acești bani reprezintă doar suma de cumpărare. Pe lângă această sumă, administrația trebuie să mai investească și în forța de muncă, întreținerea, sortarea și alte activități necesare finalizării procesului de aranjamente florale. Am discutat cu unul dintre viceprimarii municipiului care este de acord cu un oraș frumos și aranjat, dar este de părere că se investește totuși prea mult într-un aspect care nu ajută cu nimic la dezvoltarea economică.

„Este esențial ca orașul să fie frumos. Adică este foarte frumos că avem flori în oraș. Eu sunt adeptul frumosului, însă problema se pune cu ce costuri? Adică îmi permit eu să plantez orhidee în curtea mea, când eu am salariul mediu pe economie? Poate ar trebui să pun o plantă mai ieftină, dar nu este vorba de ieftin, aici este vorba de costurile diverse de după. Pentru că, în perioada scurtă în care am avut acces la documentele de la Piețe Prest, nu este chiar așa simplu cu producerea plantelor în sere. Ele sunt venite din altă parte. Un milion de lei sunt astfel cheltuiți așa, din start, dar gândiți-vă la ce costuri de întreținere și plantare vin după aceea.

Eu sincer nu mă pricep, deci în cazul acesta aleg un expert care să mă ajute, nu? Am discutat cu un peisagist și el mi-a explicat așa: costurile sunt enorme în orașul Râmnicu Vâlcea, există un alt tip de amenajare care înseamnă frumos, ieftin și pe termen lung. Uitați-vă de jur împrejurul străzilor, bulevardelor, la gardurile acelea metalice care efectiv îți creează impresia unui țarc. Acest oraș înseamnă beton și garduri cu zăbrele. Rolul acestor garduri nu poate fi considerat că ar i unul de protecție, există atât de multe plante care pot fi utilizate ca fiind gard viu, care au dublă capacitate. În primul rând estompează zgomotul mașinilor și opresc poluarea de la țevile de eșapament ale autoturismelor. Mai mult decât atât, ele sunt verzi, își păstrează culoarea verde și în perioada iernii.” ne-a declarat viceprimarul PNL Virgil Pîrvulescu.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *