Primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv: „Am reuşit ceea ce mi-am propus cu mare greutate, dar sunt mulţumit”

Anul 2021 a fost un an bun pentru administraţia publică locală din Frânceşti, potrivit primarului Daniel Paraschiv. Au continuat proiectele începute în 2020, au fost demarate altele noi şi realizările au continuat să apară: 

„Este adevărat că nu au fost programe de finanţare, dar, dacă vorbim strict despre proiectele care s-au derulat în localitatea Frânceşti, pot să spun că am reuşit ceea ce mi-am propus cu mare greutate, este adevărat, dar sunt mulţumit. Au continuat proiectele începute, dar am reuşit să avem şi investiţii noi, pe care aproape că le-am finalizat, şi realizările au apărut”, spune primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

În schimb de la acest an, 2022, aşteptările sunt mult mai mari în ceea ce priveşte investiţiile în comună

„Noi aşteptăm cu sufletul la gură lansarea efectivă a lucrărilor pe acest nou program, „Anghel Saligny”. Fiecare primar aşteaptă să vadă ce investiţii se vor aproba prin acest nou program. Şi aici este o mare problemă fiindcă, la nivel de ţară s-au depus pană la finele lunii noiembrie proiecte de 137 de miliarde pentru un buget de 50 de miliarde de lei. Analiza din luna noiembrie arată că valoarea totală a proiectelor este de aproape trei ori mai mare decât bugetul alocat, de 50 de miliarde de lei, iar cele mai multe proiecte sunt depuse de comune. În acest sens va trebui făcută o selecţie foarte riguroasă şi, eventual, o ajustare a sumelor cerute”, afirmă primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

Canalizare pentru toată localitatea 

Pentru accesarea fondurilor guvernamentale prin noul program PNI „Anghel Saligny”, administraţia locală din Frânceşti a depus un singur proiect, care prevede înfiinţarea sistemului de canalizare pe o lungime de 36 de kilometri. Valoarea proiectului este de 78 de milioane de lei. 

Reamintim faptul că localitatea Frânceşti a fost prinsă în master planul judeţului pentru înfiinţarea reţelei de canalizare pe o lungime de 36 de kilometri şi extinderea reţelei de apă în satele Mănăileşti şi Genuneni. Însă, cu proiectul pentru înfiinţarea reţelei de canalizare localitatea a fost scoasă de la finanţare, asta în situaţia în care localitatea nu are un metru de reţea: 

„Proiecte sunt multe, dar am depus numai unul, pentru a fi singur că se va finanţa. Până la urmă apa şi canalizarea sunt investiţii prioritare. Cu toţii vedem cum se pune accentul pe partea de mediu, vrem să creăm o planetă curată, vrem să reducem poluarea, vrem multe, şi atunci avem nevoie de canalizare, de apă, dar avem nevoie şi de asfalt, într-un cuvânt, avem nevoie de un trai decent. Vom continua în paralel cu programul de asfaltare pe care încercăm să-l finalizăm până în 2024. Sper să reuşim şi, până la finele acestui mandat să avem şi această reţea de canalizare şi apa finalizată, fiindcă avem zone unde partea de alimentare cu apă a rămas totuşi în acel masterplan al judeţului. Din câte ştim am înţeles că s-a depus o solicitare de finanţare pentru acest masterplan al judeţului după atâţia ani. Am fost scoşi cu reţeaua de canalizare pentru întreaga localitate, am rămas numai cu apa în satele Mănăileşti şi Genuneni, fiindcă în restul localităţii avem deja apă”, afirmă primarul localităţii Frânceşti, Daniel Paraschiv.

În localitate, cu fonduri atrase prin Compania Naţională de Investiţii a fost reabilitat, modernizat şi dotat căminul cultural din satul Genuneni, o lucrare destul de amplă, în cadrul căreia s-a consolidat clădirea din temelii, rămânând în picioare doar zidurile. Tot la CNI există un proiect depus pentru construirea complexului sportiv, pentru care s-a obţinut finanţarea şi s-a semnat ordinul de ministru, urmând ca, într-o perioadă foarte scurtă, lucrarea să fie scoasă la licitaţie. În curtea şcolii din centrul localităţii se ridică o sala de sport pentru copii. 

Prin urmare, trei investiţii sunt în derulare prin Compania Naţională de Investiţii la Frânceşti, şi asta fiindcă, pe lângă aceste proiecte există alte două solicitări pentru modernizarea şcolii din satul Mănăileşti şi modernizarea şcolii din satul Dezrobiţi, proiecte care sunt în lista de sinteză.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *