Războiul declaraţiilor PNL – PSD continuă. Contre pe plafonarea preţurilor la alimente 

Claudia ȘCHIOPU
Preocupaţi cu luptele mărunte din cauza orgoliilor personale și de grup, liderii acestei naţii nu reușesc să se ridice la înălţimea vremurilor pe care le trăim. Plafonarea preţurilor este, pe faţă, o înţelegere a acestor domni și nicidecum interesul pentru felul cum funcţionează piaţa, economia. Domnul Vasilică Florin Cîţu a reușit să ne transmită zilele acestea un mesaj prin care propune plafonarea tuturor preţurilor, spunând că acesta este un principiu liberal. În situaţia aceasta, domnul Cîţu ar trebui să se întoarcă puţin la școala unde a mai fost și să își aducă aminte cum se construiește un preţ în piaţa liberă, fiindcă preţul unui produs este construit pe baza unor costuri.
Ideea de plafonare a preţurilor din partea politicienilor a venit din dorinţa de a fermeca electoratul și este oricum târzie, după ce totul le-a explodat deja în portofel oamenilor de rând. Atunci când nu au soluţii reale, când problemele sunt cauzate de creșterea preţurilor, dânșii ar trebui să se uite la cauzele care duc la creșterea preţurilor. Îngheţând preţul nu îngheaţă și cauzele, dimpotrivă, vor strica grav și în adâncime rotiţele după care funcționează această economie.
Traversăm o perioadă dificilă, iar puţină seriozitate din partea actualilor guvernanţi ar fi necesară, dacă nu chiar obligatorie, fiindcă o explicare către populație a mecanismelor care guvernează funcţionarea economiei este necesară. Plafonarea tuturor preţurilor este greu de înţeles că va fi pusă vreodată în practică într-o economie liberă. Aceste declaraţii orbecăite se fac pentru că politicienii sunt în lipsă de soluţii în loc să găsească rezolvări reale la probleme care determină inflația și să încerce să le atace pe termen scurt și pe termene lung. Discuţiile aruncate în spaţiul public sunt menite să le dea senzaţia oamenilor care merg din patru în patru ani la urne că politicienii noștri gândesc, muncesc, caută soluţii, ei au vrut să îngheţe preţurile, dar s-a întâmplat ceva și nu au mai fost puse în aplicare.
Cert este că economia o va lua pe o pantă descendentă abruptă, nivelul de trai nu va crește, se vor pierde joburi, se vor desfiinţa afaceri, și asta trebuie de fapt să le explice politicienii cetăţenilor, nu să aducă în discuție teme false, menise să aprindă dezbaterea publică și să creeze speranţe false cetăţeanului.
Dacă ne uităm la scena politică din România observăm că avem parte de niște scandaluri mici plecate de la tot felul de orgolii imense. Politicienilor români, dacă le-ar fi măsurată performanţa după dimensiunea orgoliului cred că ar fi cel puțin campioni europeni. Orgoliile din politica dâmboviţeană guvernează decizii importante și, din păcate, pot deraia traseul societăţii românești, fiindcă dictează decizii de stat. Acestea sunt doar o parte dintre motivele pe care le vedem în România, din cauza cărora prăpastia dintre alegător și ales se cască tot mai mult și din ea pot ies monștri: naţionalismul sau extremismul, care sunt atrăgători pentru o parte a electoratului, mai puțin educată. Sigur că la finalul zilei se dovedesc a fi falși de conţinut, dar până în acel moment pot să producă mult rău ţării.