Grădiniţă nouă şi şcoală reabilitată, la Pesceana

În localitatea Pesceana, proiectele privind construirea noii grădiniţe şi modernizarea şcolii sunt finalizate în procent de 90%. Au mai rămas de executat mici detalii la partea de exterior în ceea ce priveşte împrejmuirea clădirii, amenajarea curţii şi a intrării. Viceprimarul comunei Pesceana, Georgian Fulgescu, dă asigurări că, în toamna acestui an, noua grădiniţă îi va putea primi pe „micuţi” în cele mai moderne condiţii. La şcoala din localitate învaţă aproximativ 90 de copii, iar pentru buna funcţionare a noii grădiniţe sunt înscrişi aproximativ 35 de copii, care aşteaptă deschiderea acestei locaţii cu program prelungit. Cel mai bun lucru, în opinia viceprimarul Georgian Fulgescu este însă faptul că toţi copiii din localitatea Pesceana îşi desfăşoară activitatea în cele mei bune condiţii.

Copiii din Pesceana beneficiază de o masă caldă prin programul „Pâine şi mâine”

Şcoala Gimnazială din Pesceana este inclusă într-un proiect sprijinit de Word Vision pentru a acordarea unei mese calde pentru copii prin programul „Pâine şi mâine”, care se adresează ciclului primar: „Pentru a le oferi copiilor o masă caldă este meritul doamnei director a Şcolii Gimnaziale Pesceana, care a aplicat pentru acest program. Din câte ştim, doamna director intenţionează să depună un nou proiect prin PNRR pentru a le putea oferi tuturor copiilor o masă caldă. Copiii primesc o masă completă, caldă, adusă de o firmă de catering, mâncând într-un loc amenajat în incinta şcolii”, ne-a spus viceprimarul comunei Pesceana, Georgian Fulgescu.

Primăria Comunei Pesceana a fost implicată pe tot parcursul celor 3 ani de încercare pentru implementarea şansei de a le oferi copiilor o masă caldă şi multe alte beneficii. Bugetul proiectului este alocat de Fundaţia World Vision Romania în proporţie de 90%. Cei 10% rămaşi sunt alocaţi din partea Primăriei Comunei Pesceana. Colaborarea dintre primărie şi şcoală a demonstrat faptul că se pot realiza lucruri benefice pentru formarea elevilor prin activităţile extraşcolare şi că sunt atenţi la furnizarea de alimente în timpul şcolii. Primarul se declară foarte mulţumit de proiect şi consideră că este posibilă o extindere a proiectului: „Sperăm să decurgă bine, copiii au nevoie de astfel de iniţiative, mai ales la noi, la ţară”, spune primarul Ion Vasile.

Pandemia a afectat grav situaţia materială a familiilor care trăiesc în comunităţile vulnerabile din mediul rural, iar World Vision România este o organizaţie nonguvernamentală care pune în centrul activităţii sale copiii vulnerabili din satele româneşti unde învaţă aproape un milion de elevi. Aproape toţi aceşti copii au nevoie de ajutor, unii mai mult decât alţii. Fundaţia desfăşoară programe sociale de educaţie, protecţie şi participare a copilului. O statistică arată că, în primăvara anului trecut peste 5000 de mese calde şi ore de educaţie remedială au fost donate de World Vision România pentru copiii de la sate, acolo unde un copil din zece ia cel mult două mese pe zi.

Trei proiecte depuse de Primăria Pesceana prin programul „Anghel Saligny”

Cum Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny” reprezintă o oportunitate pentru autorităţile locale privind dezvoltarea infrastructurii, primarul Ion Vasile a depus trei proiecte în vederea accesării acestor fonduri guvernamentale: 

„Pentru accesarea fondurilor guvernamentale prin acest PNI şi noi am depus trei proiecte: apă, canalizare şi asfaltarea drumurilor de interes local. Ştim, sunt multe proiecte, ni s-a recomandat să depunem doar unul, însă toate aceste investiţii sunt extrem de importante pentru localitate: apa, canalizarea şi asfaltul pe drumuri. Noi prin PNDL-2 am depus 12 proiecte şi ni s-au aprobat 5 investiţii. Omenii nu mai au răbdare, au nevoie de aceste utilităţi, şi asta cât mai repede. Proiectul de apă este pe o lungime de 16 kilometri în satele unde nu există, iar canalizare nu avem în localitate şi nu este normal. Asfaltarea este prinsă pe o lungime de 12 kilometri, este proiectul pe care l-am avut depus la FDI, dar scos de la finanţare de Guvernul liberal, chiar dacă noi am plătit proiectarea, iar licitaţia a fost finalizată”, a precizat primarul Ion Vasile. La Pesceana există sistem de apă în satele Ursoaia, Lupoaia şi pe linia principală. 

Tot la capitolul investiţii, administraţia locală are la Compania Naţională de Investiţii proiectul pentru construirea unui cămin cultural pentru care în această perioadă se va da ordinul de începere a lucrărilor. Iar lucrările la dispensarul medical sunt în execuţie.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *