Primarul liberal din Bălceşti transformă oraşul cu bani europeni

Cu bani europeni atraşi, imaginea oraşului Bălceşti se schimbă. Este vorba despre un proiect integrat de aproximativ 5 milioane de euro care este în procent de de 50% dus la îndeplinire.

Primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca, ne-a informat că s-a realizat partea de infrastructură rutieră privind asfaltarea drumurilor locale pe o lungime de 11 kilometri, trotuarele şi rigolele. Prin acest proiect vor fi prinse în vederea amenajării şcoala din satul Otetelişu şi cea din Bălceşti. Ambele şcoli vor fi modernizate din temelii şi dotate cu mobilier de ultimă generaţie. Tot în cadrul acestui proiect se vor amenaja trei terenuri de sport sintetice şi unul cu gazon natural. Toate terenurile vor fi dotate cu nocturnă, unde se vor putea ţine meciuri care ar putea participa la Super Ligă. Se va construi în satul Otetelişu o sală de festivităţi modernă, unde se vor putea ţine conferinţe şi se va amenaja un spaţiu recreativ dotat cu mobilier urban, sistem de irigaţii, iluminat public şi internet: 

„S-a finalizarea recepţia lucrării pentru partea de modernizare a infrastructurii rutiere. Urmează cele două şcoli în cadrul cărora se vor executa lucrări de reabilitare, modernizare, dotare şi extindere. Şcoala Gimnazială din Bălceşti are în procent de 60% lucrările efectuate. Aici se va construi o sală de sport, iar pentru cele două terenuri de sport sintetice se lucrează, urmează împrejmuirea. Constructorul dă asigurări că şcoala din Bălceşti, în vara acestui an, se va finaliza”, a precizat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca. 

Constantin Aleca: „Ministerul Fondurilor Europene nu a alocat nici o tranşă de bani, iar constructorul riscă să intre în insolvenţă, dă faliment”

Primarul este mulţumit de constructor fiindcă este serios şi îşi face treaba, dar spune că Ministerul Fondurilor Europene a întârziat prea mult cu plăţile către firma constructoare. Pentru a evita riscul de a închide şantierul, administraţia locală a fost nevoită să aloce din bugetul local fondurile necesare pentru a plăti salariaţii constructorul: „Suntem foarte mulţumiţi de constructor, unul dintre cei mai serioşi care poate fi recomandat, nu avem ce-i reproşa, chiar dacă au fost probleme cu plăţile, şi nu din cauza noastră. Noi am făcut toate demersurile posibile pentru a trimite la timp centralizatoarele cu lucrările efectuate de constructori, însă undeva se opresc, la Bucureşti întârzie plăţile către constructor. Sunt documente depuse pentru cereri de finanţare privind rambursarea la Bucureşti de anul trecut din luna noiembrie şi decembrie. De trei luni acei oameni nu şi-au luat banii pentru munca prestată. Există riscul să oprească lucrările. De exemplu, la lucrările prinse tot în acest proiect de la şcoala din zona Otetelişu, Ministerul Fondurilor Europene nu a alocat nici o tranşă de bani, iar constructorul ne-a spus că intră în insolvenţă, dă faliment. Pentru a nu închide şantierele am fost nevoiţi să punem din bugetul local 100 de mii de lei pentru a plăti salariaţii constructorul. Aşteptăm să vină banii de la Ministerul Fondurilor Europene, deşi nimeni nu ne-a trimis un răspuns. Cei care suferă sunt constructorii şi primăria, fiindcă există riscul să se închidă şantierele, şi constructorii să plece, în astfel de situaţii. Experienţe cu banii europeni avem, am avut o colaborare cu ADR Craiova şi toate proiectele pe care le-am avut în derulare pentru implementarea proiectelor au mers foarte bine, însă la Bucureşti, la Ministerul Fondurilor Europene ne lovim undeva de blocarea banilor, trebuie să avizeze acele documente”, a precizat primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca.

Primarul speră că situaţia se va reglementa şi Ministerul Fondurilor Europene va aloca tranşa de bani necesară continuării lucrărilor pentru cel mai important proiect din istoria aşezării.

Un portofoliul de proiecte vor continua dezvoltarea urbei

Pe lângă acest grant european care este în plină execuţie, primarul oraşului Bălceşti, Constantin Aleca, împreună cu aparatul de specialitate al primăriei au depus un portofoliu destul de însemnat de proiecte la PNI şi Compania Naţională de Investiţii, iar finanţarea lor ar însemna un punct important privind continuarea dezvoltării urbei. 

Primarul declară că, pe lângă proiectul de reabilitare şi modernizare a spitalului, pentru care s-a luptat ani în şir pentru a-l putea redeschide, la Compania Naţională de Investiţii sunt în lista de sinteză şi proiectele care vizează modernizarea Casei de Cultură, amenajarea centrului şi a tuturor străzilor din zona centrală a oraşului, construirea unei pieţe agroalimentare şi a unui mare complex sportiv, amenajarea Corpului II al liceului şi ridicarea din temelii a unei noi creşe. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *