O comună din Vâlcea se dezvoltă într-un ritm ameţitor. Ultimii kilometri şi primarul din Lungeşti termină de asfaltat toate drumurile din comună
La Lungeşti, primarul Tiberiu Costea a depus la Ministerul Dezvoltării prin Programul „Anghel Saligny” un proiect pentru refacerea infrastructurii rutiere prin asfaltarea drumului comunal 54, pe o lungime de 8 kilometri. În cadrul proiectului se vor construi podeţe noi pentru fiecare proprietate, se vor amenaja şanţurile, trotuarele şi pistele de biciclete, iar al doilea proiect este pentru asfaltarea tuturor uliţelor din localitate, însumând aproximativ 7,2 kilometri. Cu aceste două proiecte, locuitorii comunei Lungeşti se vor putea lăuda cu infrastructura locală. Toate drumurile din localitate vor avea asfalt până în vara anului viitor.
„Asfaltăm şi aceste ultime uliţe, pentru a da posibilitatea să nu mai meargă nimeni din această localitate prin noroi. Unul dintre proiecte se referă la drumul comunal 54, cel care face legătura cu localitatea Mădulari. În cadrul proiectului este prinsă o lucrare de mare anvergură, aşteptăm să fie finanţată şi scoasă la licitaţie, pentru a vedea care sunt condiţiile şi durata de implementare a acestui proiect”, a precizat primarul.
Preţurile terenurilor sunt pe un trend ascendent
Odată cu finalizarea lucrărilor de infrastructură rutieră preţurile terenurilor vor creşte substanţial, fiindcă la Lungeşti există reţea de apă şi canalizare, drumurile comunale sunt ca-n palmă, iar iluminatul public este asigurat permanent în toate satele. Administraţia locală se mândreşte cu poduri noi, cu şcoli moderne care pot concura cu cele din mediul urban, cu un dispensar uman dotat cu aparatură de ultimă generaţie, cu aşezăminte culturale modernizate, cu un centru civic amenajat, dar şi cu o primărie curată şi renovată. Cetăţenii din Lungeşti sunt mândri de comuna lor, comparând-o cu altele asemănătoare. Aici există o bază sportivă, iar copiii beneficiază de o sală de sport ultramodernă – prototip, în timp ce familiile sărace au fost susţinute permanent de administraţia locală.
Bazin de înot şi complex sportiv
La Lungeşti, Tiberiu Costea mai are două mari obiective de realizat, mai exact, construirea unui bazin de înot şi a unui complex sportiv.
Primele demersuri pentru amenajarea bazinului de înot au fost făcute în urmă cu 5 ani. Administraţia locală a întocmit documentaţia, a depus proiectul în vederea finanţării, iar strădania a fost răsplătită prin acordarea avizelor necesare, proiectul fiind declarat eligibil, dar în aşteptarea finanţării. Bazinul de înot va fi acoperit şi
va avea lăţimea de 13 metri, lungimea de 25 de metri şi adâncimea va fi de maxim 1,80 m. În cadrul proiectului sunt incluse lucrări pentru amenajarea unui punct de prim ajutor, vestiare, saună, o staţie de tratare şi pompare a apei, staţie de filtrare apă, centrală termică, oficii şi, desigur, parcare. Spaţiul interior va include zonă de relaxare şi va fi încălzit.
„Noi avem şi un proiect depus pentru construirea unui bazin de înot, este un proiect prototip pentru o perioadă de 6 ani. Se merge pe anumite variante care sunt aprobate n de Ministerul Dezvoltării. Singurul inconvenient de care ne-am lovit este faptul că localitatea nu are reţea de gaze, acest lucru fiind strict necesar pentru încălzirea apei pentru bazinul de înot şi a întregii locaţii. În acest sens proiectul de gaze este într-o fază destul de avansată. Eu cred foarte tare în finanţarea lui, altfel cei care ar trebui să îşi asume acest lucru sunt cei care ne minţeau pe româneşte, spunându-ne să facem proiecte pentru gaze fiindcă sunt foarte mulţi bani care vor veni. Este clar că s-a minţit sub o formă controlată, iar noi, minţiţi într-un astfel de mod ne-am dat peste cap să facem parteneriate cu localităţile vecine, fiindcă una dintre condiţii era sa fie cel puţin 1000 de gospodării ca proiectul să fie eligibil, să aibă punctajul maxim şi o declaraţie pe propria răspundere că acele gospodării vor fi racordate şi vor fi bani alocaţi din fondurile primăriilor. Prin urmare, dacă aceste proiecte nu se vor finanţa vor fi mari probleme, fiindcă încălzirea locuinţelor cu lemne pare că nu vor mai fi sigure”, a precizat primarul localităţii Lungeşti, Tiberiu Costea.
La Compania Naţională de Investiţii, Primăria Lungeşti are depuse 5 proiecte care prevăd construirea bazinului de înot, a complexului sportiv, extinderea sistemului de canalizare şi construirea a două poduri. În prezent, la Lungeşti sunt 13 proiecte aflate în diferite faze de execuţie, mare parte fiind pe ultima sută de metri sau finalizate.
Cu bani guvernamentali, administraţia locală a atras fonduri pentru nouă proiecte pe două programe de dezvoltare locală, iar acum, prin acest program, Anghel Saligny, primarul este nemulţumit, pentru că administraţiile locale sunt restricţionate la numai două investiţii.