După mult timp, locuitorii orașului îl răpun pe primarul de neclintit, Mircia Gutău

Drama taxării parcărilor publice a fost în această săptămână subiectul „fierbinte” al administrației locale din Râmnicu Vâlcea, implicându-se de data aceasta și cetățenii. Se pare că metafora care i se aplica până acum primarului în funcție, respectiv aceea că „a furat, dar a și făcut” nu mai este valabilă din momentul când Mircia Gutău a decis că nu mi are suficienți bani în bugetul local, și este nevoie să cheltuie și bani direct din buzunarul alegătorilor, prin impunerea unui regulament de parcare care nu este altceva decât un bir mascat aruncat pe grumazul râmnicenilor. Primăria nu amenajează parcări suficiente pentru ca oamenii să își poată rezolva problemele la instituțiile publice deplasându-se cu mașina personală și nici măcar parcări suficiente în apropierea blocurilor, dar bagă în schimb taxe aberante, transformă puținele locuri de parcare rămase în parcări cu plată și chiar îi amendează pe locatarii care au îndrăzneala să își parcheze mașinile în fața caselor, sfătuindu-i prin intermediul poliției locale să folosească mai bine locurile cu plată din centrul orașului. Totul sub masca impertinentă a grijii față de cetățean.

Cum a început totul?

Anul trecut, opoziția lui Mircia Gutău venea cu tot felul de propuneri pentru a oferi Râmnicului o șansă pentru a scăpa de traficul inutil de pe străzile principale. De asemenea, problema parcărilor a fost pusă în discuție deoarece reprezenta o parte a problemei care rezulta traficul.

Grupul lui Mircia Gutău a venit direct cu un răspuns tranșant, adică o propunere în Consiliul Local, unde aveau majoritate deja. A făcut acest lucru deoarece a observat cum se mișcă lucrurile la PNL, motivând locuitorii orașului să se implice mai mult în administrație și să facă parte din proiecte. Practic a luat fața consilierilor PNL, încercând să vină cu un proiect-inovație care să rezolve problema parcărilor.

Din păcate pentru primar, proiectul nu a fost atât de apreciat de râmniceni. A venit mai apoi cu analogii despre această idee, cum că Brașov, Sibiu sau Craiova au aceeași infrastructură. Lumea a fost nemulțumită de acest proiect și pe parcursul timpului au încercat să elaboreze petiții pentru a opri taxarea parcărilor publice. Cu toate acestea, a fost în zadar și prima modificare a acestui proiect a venit chiar zilele acestea. Pentru surpriza cetățenilor, administrația nu avea de gând să elimine taxarea, ba chiar să o extindă și pe parcursul weekendului.

Săptămâna „fierbinte”

Săptămâna aceasta a fost o perioadă chiar stresantă pentru administrație, până acum nefiind nevoie de o interacționare atât de rapidă și alarmantă cu locuitorii orașului. După votarea proiectului de extindere a taxării, s-a realizat un proces Mircia Gutău & aliații versus toată lumea. Primarul a încercat oarecum să mai liniștească din spirite prin o postare pe Facebook. Cu toate acestea, a venit din nou cu analogiile Craiova, Sibiu și Brașov, spunând că în orașele mari „așa se face”. Gafa a fost observată de mulți râmniceni de pe rețelele de socializare, unde a fost taxat scump. Comentariile injurioase au fost postate inclusiv pe pagina primăriei, unde administratorii probabil nu au mai reușit să facă față prin ștergerea tuturor.  

În primul rând, aş vrea să le răspund celor care obişnuiesc să critice raportându-se la alte oraşe din ţară, de preferat din Ardeal, că în Sibiu, de pildă (exemplul favorit al celor cărora nimic din ce se face în Râmnic nu le convine), parcarea cu plată în cele patru zone tarifare este valabilă de luni până duminică, între orele 8.00 – 22.00. În Braşov, programul de tarifare al parcărilor cu plată este non-stop, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Tot non-stop sunt tarifate şi locurile de parcare cu plată de pe domeniul public al municipiului Craiova, ca să luăm un exemplu şi de dincoace de munţi. Aşadar, soluţia pe care am propus-o pentru Râmnicu Vâlcea (un program de funcţionare a parcărilor cu plată de luni până duminică, între orele 8.00 – 20.00) este una inspirată din experienţa marilor oraşe, către care ne place să privim atunci când gândim dezvoltarea municipiului nostru.” În postare, mai urmează și câteva precizări care încearcă să demonteze faptul că opoziția ar fi venit vreodată cu soluții sau că Facebook-ul este plin de „știri false și minciuni”. În realitate, marea parte a comentariilor care caracterizează situația într-un mod negativ sunt chiar ale locuitorilor.

Comentarii ale locuitorilor la postarea de precizări a lui Mircia Gutău.

După numai 5 ore de la postarea în care se fac precizările, primarul anunță că va renunța la decizie la următoarea ședință de Consiliu Local. A învățat și el cu ocazia aceasta un lucru simplu: minciunile merg atâta timp cât dai impresia că nu îi scoți omului banii direct din buzunar. Atunci când se vede taxat la modul grobian, chiar și cel mai prost alegător își va da seama că și până acum banii pentru impresionantele investiții din Râmnic de pe urma cărora nu a rămas nimic, decât probabil comisionul provin tot din buzunarele oamenilor de rând. Nu a venit niciodată Gutău cu bani de acasă pentru a cheltui ceva în Râmnic, scopul lui în viață este, în fapt, să încaseze, și dacă se poate cât mai mult.

Analizând cu atenție reacțiile provocate de recenta modificare a regimului parcărilor cu plată, reacții venite din partea cetățenilor, dar și dinspre reprezentanți ai mass-media, și în urma consultărilor avute cu consilierii PER, PSD și USR, am decis convocarea marți, 15 februarie, a unei ședințe extraordinare a Consiliului Local în care să propun abrogarea punctului referitor la prelungirea programului de tarifare a parcărilor cu plată, astfel încât acesta să rămână de luni până vineri, între orele 08.00 – 17.00 și sâmbăta, între orele 09.00 – 13.00.” a declarat pe Facebook, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Este probabil pentru prima oară în mult timp când primarul de neclintit în fața oricui a fost răpus chiar de cetățenii orașului. Este mai mult o victorie a publicului, opoziția formată din PNL reușind doar să ațâțe un pic „focul” aprins de locuitori.

În mod normal, USR ar fi trebuit să fie în mijlocul locuitorilor și să ghideze această acțiune de tip „opinia publicului versus administrație”, având în vedere ce demersuri au la nivel național sau în anumite zone locale. Cu toate acestea, consilierii care acum îi sunt întrutotul subordonați lui Mircia Gutău au ales să stea și să înghită părerea publicului.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *