4 eleve și cadre didactice au reprezentat Râmnicu Vâlcea într-un proiect Erasmus din Portugalia

Și în anul 2022 Râmnicu Vâlcea este prezent în orașele europene cu istorie, prin participarea elevilor și a profesorilor râmniceni în proiectul ERASMUS Plus „Clean and green is our perfect dream”, desfășurat în Portugalia, orașul Viseu, în perioada 7-11.02.2022.

Proiectul a reprezentat, atât pentru eleve cât și pentru cadrele didactice, o oportunitate de a observa și experimenta cultura portugheză. Tema proiectului fiind energia regenerabilă, a adus noi experimente și activități pentru grupul român alături de celelalte echipe din diferite țări.

Cele 4 vâlcene, dintre care două sunt profesoare și două eleve, făcând parte din Colegiul Național „Matei Basarab”.

Am discutat cu una dintre elevele Colegiului Național „Matei Basarab” detalii ale proiectului și ce a reprezentat experiența din Portugalia pentru ea.

Impact Real: La ce activități ați participat în Portugalia?

Dominique DI FIORE: Activitățile din cadrul proiectului Erasmus Plus 2019-1-TR01-K229-074488_3 „Clean and green is our  perfect dream”,  cu tema „The power of energy”, desfășurat în Viseu, în perioada 7-11.02.2022, au pus în evidență consumul responsabil al resurselor naturale și sustenabilitatea. Astfel, în prima zi, echipele participante din  Portugalia, Turcia, Macedonia, Slovenia, Bulgaria și România au prezentat proiectele despre energiile regenerabile. A urmat un workshop de reciclare a hârtiei și de realizare a unui ceas solar, iar drumeția prin pădure alături de un ghid ne-a adus mai aproape de energia pământului. Activitățile au continuat în zilele următoare cu o vizită la Muzeul din Caramulo, la un parc eolian și la un centru de reciclare a deșeurilor. De asemenea, elevii și profesorii însoțitori au vizitat școală gazdă Escola Secundaria Alves Martins din Viseu și Universitatea din Coimbra, bucurându-se și de Grădina Botanică a acestei universități. Vineri, la sfârșitul tuturor activităților, dr. Narciso Antunes a ținut o prelegere despre economia circulară și a avut loc și ceremonia de încheiere.

Impact Real: Ce zone și ce obiective ați vizitat?

Dominique DI FIORE: S-a vizitat în principal centrul Portugaliei, zona Viseu-Coimbra. Obiectivele care au atras cel mai mult atenția au fost colecția de mașini și motociclete de la Muzeul din Caramulo, punctele de belvedere de la Caramulinho și Cabeco da Neve. Biblioteca Universității din Coimbra a impresionat, de asemenea, prin vechimea și bogăția detaliilor.

Impact Real: Ce diferențe culturale ați observat, față de România?

Dominique DI FIORE: Peste tot în Portugalia, de la Lisabona și până la Viseu, partea de țară vizitată, am fost impresionați de amabilitatea și bunătatea oamenilor, totdeauna dispuși să te ajute.

Impact Real: Cât de diferit era sistemul educațional?

Dominique DI FIORE: Sistemul educațional este foarte bine pus la punct și este destul de asemănător cu cel din România. Școală gazdă are peste 2000 de elevi cuprinși în învățământul gimnazial și liceal.

Impact Real: Ce lucruri noi ați învățat pe parcursul excursiei?

Dominique DI FIORE: Pe parcursul derulării acestei săptămâni toate activitățile s-au desfășurat outdoor și cred că acesta este lucrul cel mai important pe care l-am învățat.

Impact Real: Care ar fi programul unei zile pline de activități în acest erasmus?

Dominique DI FIORE: Toate zilele au fost bogate în activități, locuri noi de descoperit, workshop-uri atractive, programul fiecărei zile le-a cuprins pe toate și putem spune că zilele au fost pline.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *