Primarul Nicolae Moraru continuă atragerea fondurilor: „Pentru noi continuitatea investiţiilor este importantă şi fiecare proiect finalizat face practic deschiderea către o altă finanţare

La Pietrari, la fel ca în anii precedenţi, bugetul local va ţine un echilibru între tot ce înseamnă investiţii aflate în derulare, proiecte tehnice, studii menite să atragă fonduri europene şi guvernamentale pentru proiectele viitoare şi programe care vor fi derulate de primărie. Primarul Nicolae Moraru este încrezător şi spune că 2022 va fi un an la fel de bun pentru comuna Pietrari, pentru proiectele în derulare şi pentru planurile pe care le are administraţia locală. Mai mult, s-ar putea înregistra chiar şi un record al fondurilor atrase:

„În primul rând ne dorim să continuăm accesarea programelor de finanţare europene sau guvernamentale. Pentru acest lucru avem nevoie de bani pentru documentaţii şi să finalizăm investiţiile aflate în derulare. Pentru noi continuitatea investiţiilor este importantă şi, de aceea, fiecare proiect finalizat face practic deschiderea către o altă finanţare. Dacă Dumnezeu ne va ajuta, s-ar putea înregistra chiar şi un record al fondurilor atrase, şi asta fiindcă avem documentaţii finalizate pentru care urmărim deschiderea noilor programe, iar altele sunt depuse în vederea finanţării”, a punctat primarul Nicolae Moraru.

Copiii sunt pe mâini bune la şcoala din Pietrari

În localitate se construieşte din temelii o sală de sport şi o nouă şcoală pentru care lucrările se vor finaliza în toamna acestui an. Primarul are în plan identificarea fondurilor pentru construirea unei biblioteci. Spune că arhitectura acestei clădiri, creionată deja este una incredibilă şi nu se va încadra în tiparele clasice. Va fi o clădire ultramodernă, concepută şi adaptată special pentru desfăşurarea tuturor activităţilor, o locaţie reprezentativă care trebuie să se ridice la nivelul reputaţiei pe care o are biblioteca din localitate. Aceasta a fiind deja cotată ca una dintre cele mai bune biblioteci publice rurale din ţară şi chiar recunoscută în multe ţări din Europa. Performanţele instituţiei se datorează „celui mai inspirat bibliotecar din lume“, aşa cum a fost desemnat în urma unui concurs internaţional la care au participat oameni din branşă de pe patru continente, Crina Popescu, renumita bibliotecară pe care o cunoaşte o lume întreagă. Primarul ne spune mândru: „Copiii sunt pe mâini bune la şcoala din Pietrari”. Tot cu bani europeni, primarul intenţionează construirea unei noi grădiniţe în locul şcolii vechi din centrul localităţii, care să funcţioneze cu program prelungit.

Noi proiecte, planuri şi investiţii

La Pietrari vor continua lucrările de amenajare a trotuarelor şi pe partea dreaptă a drumului naţional, cu fonduri guvernamentale, prin Compania Naţională de Investiţii. Mai mult, tot la CNI primarul are depus în vederea finanţării un proiect pentru modernizarea căminului cultural din satul Pietrarii de Jos, investiţie care va intra în faza de licitaţie în această perioadă. Şi tot cu bani guvernamentali, Nicolae Moraru intenţionează să reabiliteze şi sediul primăriei pentru care, în această perioadă, va lansa un concurs de proiecte care să aibă ca temă respectarea arhitecturii zonei. Pentru un alt proiect important speră să obţină finanţare: branşarea localităţii la gazele naturale. În plan pentru anul acesta este şi atragerea fondurilor pentru montarea a trei staţii de încărcare a vehiculelor electrice:

„În judeţul Vâlcea sunt 40 de localităţi care sunt traversare de drumuri judeţene, naţionale şi drumuri europene. Noi chiar ne dorim aceste staţii, fiindcă localitatea este traversată de drumul naţional 67. Un alt lucru important este faptul că în această perioadă va apărea şi ghidul pentru achiziţionarea microbuzelor electrice prin PNRR sau AFM. Noi avem planuri, facem proiecte, însă procedura de avizare a documentaţiilor este extrem de greoaie. A fost nevoie de o muncă titanică pentru a lua un aviz pe terenul din localitate, pentru amenajarea trotuarelor pietonale, astfel încât să ni se aprobe finanţarea prin CNI. De fapt, pentru fiecare proiect trebuie să iau aprobare de le toate instituţiile statului, începând de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, apoi CEZ sau ANIF, unde trebuie să ducem documentaţii conform certificatului de urbanism, apoi de la Telecom şi Digi. Asta înseamnă timp, peste care nu se poate sări, muncă, bani cea ce nu mi se pare corect”, a precizat primarul liberal din Pietrari.

Ultimii kilometri de drumuri comunale, prin programul „Anghel Saligny”

Primarul speră să obţină finanţarea pentru proiectul privind modernizarea drumurilor comunale pe o lungime de 16 kilometri, în cadrul căruia sunt prinse 6 străzi şi drumurile comunale 151 şi 15. Proiectul a fost depus anul trecut în cadrul Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny.

Primarul Nicolae Moraru: „Dacă apare vreun program pentru finanţarea sistemului de apă şi canalizare am în plan să solicit ieşirea din acest master plan al judeţului”

Localitatea Pietrari este una dintre comunele care face parte din master-planul judeţului, unde zeci de localităţi din judeţ şi-au depus documentaţia cu speranţa obţinerii mai rapide a unor bani europeni destinaţi alimentării cu apă şi canalizare, renunţând în schimb la investiţii finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare.

Primarul localităţii Pietrari, Nicolae Moraru este supărat şi spune că, dacă va apărea vreun program pentru finanţarea sistemului de apă şi canalizare are în plan să ceara hotărârea consilierilor locali pentru a fi de acord privind retragerea din ADI Apa Vâlcea şi accesarea fondurilor pentru a finaliza sistemul în localitate:

 „Comuna Pietrari a fost chiar printre membrii fondatori şi am văzut o speranţă prin faptul că s-a înfiinţat această ADI Apa Vâlcea. În alte judeţe aceste ADI Apa au mers foarte bine, s-a obţinut finanţarea europeană prin acest POIM de două ori. La Vâlcea nu a pornit din start bine cu acest proiect. Cert este că acum 8 ani, când s-a înfiinţat acest master-plan Uniunea Europeană avea anumite condiţii, pe parcurs condiţiile s-au tot schimbat, fiind legate de densitatea beneficiarilor sistemului de apă şi canalizare. Din păcate faimoasa firmă de consultanţă Eptisa a bătut pasul pe loc, nu s-au ţinut de treabă şi au întârziat depunerea proiectului, iar acest lucru a creat probleme fiindcă, pe măsură ce întârziau se schimbau condiţiile accesării fondurilor europene. Într-un final s-a ajuns în ultima etapă şi, conform noilor condiţii, au mai rămas câteva localităţi prinse în acest master plan al judeţului, şi asta fiindcă, în multe zone casele sunt răspândite pe dealuri, sunt distanţe mari între sate şi în urma costurilor stabilite pe gospodărie – beneficiarul final, au fost scoase din proiect alte tronsoane. Dacă se va continua aşa, pe măsură ce trece timpul, în această ADI Apa vor rămâne doar câteva localităţi. Am crezut în acest proiect fiindcă sunt bani europeni, fonduri sigure, din această cauză nu am ieşit din acest master-plan al judeţului. Din păcate au trecut 8 ani şi sunt comunităţi care aşteptă încă aceste utilităţi promise de primari. Toate localităţile din acest judeţ care au fost prinse în master-plan puteau să aibă astăzi apă şi canalizare. Noi în acest proiect suntem prinşi cu 4 kilometri de canalizare şi ne mai dorim o reabilitare a sistemului de apă, dar, dacă apare vreun program pentru finanţarea sistemului de apă şi canalizare am în plan să solicit ieşirea din acest program pentru a accesa fondurile necesare finalizării sistemul de canalizare în toată localitatea. În zonele unde nu se poate realiza reţeaua de canalizare şi gospodăriile nu pot fi racordate din cauza reliefului intenţionăm să facem proiecte pentru montarea unor fose proprii. În acest sens avem staţii de epurare, urmând să achiziţionăm o vidanjă”, a precizat primarul.

Pe lângă proiectele care sunt în derulare şi pe care primarul sper să le finalizeze în vara acestui an, la Pietrari, în scurt timp se vor încheia lucrările de consolidare pe drumul comunal Manta – Paţireşti.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *