Extinderea reţelei de gaze naturale la Păuşeşti-Măglaşi s-ar putea realiza printr-un program guvernamental

Ministerului Fondurilor Europene anunţă că localităţile care nu au fost incluse pe lista de finanţate pentru extinderea reţelelor de alimentare cu gaze naturale au o nouă şansă să obţină finanţarea. Reamintim faptul că, în lista localităţilor vâlcene „neselectate pentru finanţare” este şi Păuşeşti-Măglaşi alături de Călimăneşti, Dăeşti, Roeşti, Bălceşti şi Râmnicu Vâlcea.
Astfel, pentru a repara cumva dezamăgirea multor comunităţi locale, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei le-a promis primarilor că îşi pot pregăti documentaţiile pentru obţinerea finanţărilor printr-o nouă sesiune prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”. În acest sens, MLPDA a publicat ordinul comun cu Ministerul Energiei privind dezvoltarea reţelelor de distribuţie de gaze finanţate prin PNI.
Primarul comunei Păuşeşti-Măglaşi ne spune că solicitările din partea cetăţenilor în ceea ce priveşte racordarea gospodăriilor la reţeaua de gaz metan sunt destul de numeroase, iar neselectarea proiectului la finanţare a fost o mare dezamăgire. Administraţia locală condusă de primarul Alexandru Dediu a luat decizia accesării fondurilor europene pentru realizarea acestui proiect, fiind una dintre cele mai sigure surse. În urma evaluării proiectul a primit punctajul necesar, fiind declarat eligibil, dar au fost alocaţi prea puţini bani europeni pentru finanţarea acestor proiecte:
„Am sperat ca acest proiect să obţină finanţare de la MFE, însă am aflat cu dezamăgire că, deşi documentaţia a fost eligibilă, la nivel de ţară au fost alocaţi bani pentru finanţarea câtorva localităţi. Pentru a drege într-un fel situaţia, am înţeles că pentru proiectele declarate eligibile, şi aici intră şi proiectul nostru, se vor găsi noi soluţii de finanţare cu bani guvernamentali. Avem solicitări din partea cetăţenilor şi ne dorim să accesăm şi noi un astfel de proiect. Eu sper să ne facem destul de bine înţeleşi la nivel naţional că, atunci când depunem un proiect, înseamnă o cerinţă a comunităţii pe care trebuie să o îndeplinim”, ne-a declarat primarul Alexandru Dediu.
În prezent, la Păuşeşti-Măglaşi există o reţea de 18 kilometri de gaze naturale şi ar mai fi nevoie de extinderi pentru încă 20 de kilometri, pentru a cuprinde toată localitatea. Reţeaua de gaze naturale la Păuşeşti-Măglaşi a fost introdusă în 2008, tot printr-un program guvernamental, în baza unui proiect întocmit de primarul Alexandru Dediu.
MLPDA a publicat ordinul comun cu Ministerul Energiei privind dezvoltarea reţelelor de distribuţie de gaze finanţate prin PNI.: „Scopul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetăţenii care nu sunt racordaţi la reţeaua de gaze naturale, respectiv modernizarea infrastructurii existente. Vom branşa aproximativ 196.000 de familii la reţeaua de gaze. Pentru reţeaua de apă, canal şi drumuri, Ministerul Dezvoltării a primit deja cereri de finanţare de la 97,5% dintre comunele, oraşele, municipiile şi judeţele din România, fapt care subliniază nevoia pentru aceste investiţii pe care le vom finanţa prin Programul Anghel Saligny”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării, prevederile acestui ordin urmează să fie completate cu anexele privind caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investiţii, şi respectiv indicatorii tehnici specifici categoriei de investiţii prevăzute în Ordonanţa de urgenţă nr. 95/2021 care aprobă Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, a căror elaborare este în atribuţia Ministerului Energiei. Bugetul alocat pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de gaze naturale va fi de 7,5 miliarde de lei, bani care vor permite finanţarea înfiinţării de noi sisteme de distribuţie de gaze naturale, extinderea acestora, precum şi modernizarea, prin transformarea celor existente în sisteme inteligente de distribuţie a gazelor naturale. Primarii din Vâlcea care au avut proiecte pentru branşarea localităţii la reţeaua de gaze sau extinderi a sistemului de gaze şi sperau să obţină finanţare de la MFE au aflat cu dezamăgire că, deşi documentaţiile lor au fost eligibile, au fost disponibili prea puţini bani pentru investiţii.