La Olăneşti, primarul Sorin Vasilache intenţionează atragerea fondurilor europene pentru anveloparea blocurilor
Proprietarii apartamentelor din Olăneşti au posibilitatea de a beneficia de locuinţe mai bine protejate şi de a plăti mult mai puţin pentru costurile curente de întreţinere, în urma unui proiect de reabilitare termică a blocurilor pentru care administraţia locală intenţionează să depună documentaţia. Lucrările de reabilitare termică a blocurilor vor fi finanţate de Uniunea Europeană în totalitate. Fondurile vor fi alocate atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi prin programele europene din exerciţiul financiar 2021 – 2027. Pentru finanţarea proiectelor depuse una dintre condiţii este ca proprietarii apartamentelor din blocurile respective care au nevoie de lucrări de reabilitare termică trebuie să fie constituiţi în primul rând într-o asociaţie de proprietari.
Primarul Sorin Vasilache urmăreşte lansarea programului şi, ulterior, să desfăşoare o campanie de conştientizare a importanţei obţinerii fondurilor europene pentru reparaţia şi eficientizarea energetică a blocurilor:
„Aşteptăm lansarea programului pentru reabilitarea termică a blocurilor şi acest lucru îl văd ca pe o veste bună, datorită faptului că proiectele vor fi finanţate sută la sută de Uniunea Europeană prin PNRR sau din fonduri europene. Sunt convins că demersurile pe care intenţionăm să le facem vor da roade în rândul cetăţenilor care locuiesc în blocurile din oraş. Trebuie ca, în momentul când se deschid axele noi să fim pregătiţi, în primul rând să avem documentaţiile necesare pentru a depune dosarele de finanţare, dar şi voinţa clar exprimată de cetăţenii de la blocuri. Odată ce ghidul va apărea îi vom informa pe proprietarii apartamentelor şi le vom da mai multe detalii despre proiect,” a explicat primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache.
Până acum, finanţarea acestor proiecte era asigurată de la bugetul de stat în procent de 50%, restul plătea asociaţia de locatari 20% din costul total al lucrărilor de reabilitare şi 30% suporta administraţia locală.
În cadrul reabilitării termice a unui bloc sunt prinse lucrări ample
În cadrul proiectului de reabilitare termică a blocurilor vor fi cuprinse lucrări ample privind: izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocurilor, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, termoizolarea teraselor, a planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a subsolului, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic privind încălzirea şi apa caldă de consum, lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile: panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură sau centrale termice pe biomasă, inclusiv achiziţionarea acestora.
Staţii pentru încărcarea vehiculelor electrice
Tot cu bani europeni, la Olăneşti, primarul Sorin Vasilache depune documentaţia unui proiect pentru instalarea, în parcarea din Parcul Central, a două aparate pentru încărcare electrică a autovehiculelor: „Am înţeles că mai întâi trebuie construită infrastructura în acest sens fiindcă, ulterior, ni se va da posibilitatea achiziţionării unor microbuze electrice care ne-ar fi de mare ajutor pentru transportul elevilor”, a explicat primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache.
Prin PNI „Anghel Saligny”, administraţia locală din Olăneşti a depus un proiect care cuprinde modernizarea drumului de legătură dintre Olăneşti şi comuna Muereasca, strada Glodeanu, în lungime de 2 kilometri. Este un proiect complex, ne spune primarul, în cadrul căruia sunt prinse lucrări de betonare, amenajare rigole, traversări pentru preluarea apelor pluviale şi asfaltare. De asemenea, şi strada Comanca pe o lungime de 2 kilometri va intra în acest program guvernamental cu lucrări de asfaltare, amenajare a trotuarelor şi rigole: „Tot prin acest program mai avem o porţiune de drum care porneşte de la Izvorul 24 până la intersecţia cu drumul judeţean 656, la Cabana Direcţiei Silvice, care va fi modernizat. În total, pe acest program de finanţare guvernamental „Anghel Saligny” sunt prinşi aproximativ 4,5 kilometri de drumuri pentru asfaltare, dar şi consolidarea unui pod peste pârâul Olăneşti, în zona localităţii Comanca”, spune primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache. Primarul aşteptă finanţarea proiectului de apă şi canalizare a judeţului: „Suntem în prezent cu un proiect depus de Apavil prin POIM pentru obţinerea finanţării pentru care am înţeles că în luna martie sunt asigurări că se va semna contractul de finanţare şi vor începe lucrările. Valoarea lucrărilor din Olăneşti pentru apă şi canalizare prinse în master planul judeţului se ridică la 1,5 milioane de euro”, declară primarul oraşului Băile Olăneşti, Sorin Vasilache. În cadrul acestui proiect al judeţului sunt prinse lucrări de extindere a reţelei de canalizare, toate branşamentele la reţeaua de apă, racordul la sistemul de canalizare, dar şi staţiile de pompare pe străzile unde apa nu are suficientă presiune pentru a ajunge la gospodării.