Vine un nou val de scumpiri, iar politicienii par surprinşi 
Claudia ŞCHIOPU
În timp ce economiştii spun că se aşteaptă ca preţurile să explodeze în ţara noastră în următoarea perioadă, pentru politicieni nu este nici un motiv de îngrijorare.
Haosul facturilor este un pericol care ar fi trebuit să îi pună pe jar pe domnii de la Guvern. Ne închipuim cum nu mai pot ei să doarmă bine noaptea, în căutarea unor soluţii. În realitate deciziile politice sunt chiar mai lente decât tăvălugul scumpirilor, ritmul este în continuare bătrânesc în rândul coaliţiei, şi oricum nu se înţeleg atunci când mai participă la câte o şedinţă. Cu toţii avem senzaţia că povestea aceasta, a facturilor exorbitante le-a căzut în cap guvernanţilor aşa cum le cade şi avertismentul privind triplarea preţurilor la produse. Toată lumea ştie, toată lumea îi avertizează, economiştii privesc îngrijoraţi către viitorul economic al României, dar domnii politicieni par surprinşi că se întâmplă una ca asta. Unii dintre ei nici nu vor să ştie ce probleme au oamenii de rând, de genul celor pentru care sinuciderea pare singura soluţie viabilă când nu le mai ajunge pensia pentru plata facturilor, pentru că politicienii români sunt obsedaţi doar de sondaje şi de imaginea permanentă pe care o are opinia publică despre ei, dar nu trăiesc în lumea reală. Trăim într-o dictatură a opiniei în care lipsa de curaj devine una dintre virtuţi.
Aceşti oameni depind de ceea ce se întâmplă în partidele lor, au nevoie de sprijin politic, de acces la resurse şi nu îi interesează majorarea preţurilor la energie. Bugetarii sunt obişnuiţi să cheltuie până se termină banii, iar apoi să ceară sprijin de la buget, nu au o gândire economică sănătoasă şi cu viziune pe termen lung. Ei au nevoie de sprijinul opiniei publice pentru că urmează alegeri şi atunci se interesează foarte puţin de problemele de lungă durată ale celor din grupul plătitorilor de taxe şi impozite.
Bomba preţurilor va exploda într-un final în ciuda acestei indiferenţe, şi undele de şoc vor ajunge până la ultimul pesedist, penelist şi udemerist, mai puţin la cei de la AUR, fiindcă ei sunt în opoziţie şi profită din plin de acest haos. Lucrurile puteau fi prevenite în oarecare măsură, dar nu s-a realizat acest lucru. Criza din energie nu este o noutate, se ştia care sunt consecinţele acesteia de câteva luni, iar experţii vorbesc încă din vara anului trecut despre acest lucru. Era o evidenţă şi chiar nu au fost luaţi prin surprindere. Faptul că nu au luat măsuri vine din criza de anul trecut, fiind o consecinţă a crizei politice pe care au declanşat-o, urmată de situaţia complicată din coaliţie, unde nu se pot lua decizii pentru că de fiecare dată cele două partide importante preferă să se blocheze reciproc decât să lucreze împreună. PNL vrea să puncteze în raport cu PSD de fiecare dată, în timp ce preţurile au explodat şi greul abia acum urmează.