Primăria Nicolae Bălcescu a propus pentru 2022 un buget axat pe dezvoltare

Obiectivele de investiţii se referă la infrastructura educaţională, edilitară şi asfaltarea drumurilor comunale din comună. La acestea se adăuga şi investiţiile publice prin fonduri europene sau guvernamentale atrase. Un accent important se va pune în continuare şi pe serviciile publice legate de iluminat public, salubrizarea şi administrarea domeniului public.

Primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu, spune că identificarea fondurilor pentru a avea o dezvoltare continuă a localităţii este cea mai importantă prioritate, de aceea are o lista de investiţii care să asigure acest lucru, pentru anii următori: „Anul acesta am drămuit bugetul cu mare chibzuinţă, pentru a putea rezolva ceea ce ne-am propus şi sper să ne încadrăm în sumele propuse. Din punctul meu de vedere este nevoie de o dezvoltare continuă a localităţii, de aceea avem o listă de investiţii care să asigure acest lucru atât în această perioadă, dar şi pentru anii următori. În primul rând, prioritatea noastră este infrastructura rutieră, aici suntem deficitari şi acest lucru este cerut de comunitate”, a precizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Comunitatea vrea asfalt pe drumuri

Cu şaptesprezece sate în administrare, fiind una dintre cele mai extinse localităţi rurale ca suprafaţă din judeţul Vâlcea, comuna Nicolae Bălcescu are o reţea de drumuri de peste 250 de kilometri. Din toată această reţea, numai 10% sunt într-o stare foarte bună, adică asfaltate. „Problema este că, la capitolul infrastructură rutieră suntem deficitari. Din bugetul local, anul acesta am prins 450 de mii de lei, fiindcă ne-am propus să asfaltăm nişte uliţe destul de populate. Însumate, aceste uliţe au o lungime de aproximativ 2 kilometri. Aceste uliţe sunt aglomerate. Avem multe astfel de uliţe, dar le vom rezolva uşor pe toate, în limita fondurilor disponibile. Banii pentru asfaltarea acestor uliţe îi avem, şi sper ca Dumnezeu să ne ajute să ducem la îndeplinire ceea ce ne-am propus. Tot cu bani din bugetul local ne dorim achiziţionarea unui compactor. Anul trecut am luat autogrederul. Acestea sunt utilaje extrem de utile fiindcă, acolo unde trebuie să intervenim se poate face acest lucru de fiecare dată fără nici o problemă. Mai ales pe drumuri putem interveni cu autogrederul apoi compactăm cu piatră spartă. Tot cu bani din bugetul local am întocmit documentaţia pentru extinderea sistemului de canalizare în două zone din localitate”, a precizat primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Asfaltarea drumurilor, prioritatea administraţiei locale

Vestea bună pentru comunitatea din Nicolae Bălcescu este faptul că proiectul de asfaltare a drumului care face legătura cu localitatea Dănicei, depus la Compania Naţională de Investiţii este în faza de licitaţie. Primarul spune că, după multe insistenţe şi nenumărate deplasări la Bucureşti, proiectul a prins contur. Drumul are o lungime de aproximativ 4 kilometri şi este o cale extrem de utilă pentru comunitate, o rută care leagă cele două localităţi, scutind mai mult de 50 de kilometri traseul pe varianta drumului naţional. Valoarea investiţiei este de 124 de miliarde de lei vechi. Drumul se uneşte cu drumul comunal 33 – Corbii din Vale şi este o lucrare destul de complexă, cu ziduri de sprijin, structuri de teren, relocări de stâlpi de electricitate, rigole betonate şi gabioane. 

 „Dintre proiectele depuse, prioritare sunt cele pentru modernizarea drumurilor comunale prin asfaltare. Oamenii vor asfalt pe drumuri, iar vestea că acest drum a intrat la finanţare a fost o bucurie. Tot pe linia modernizării infrastructurii rutiere avem un proiect depus pe Anghel Saligny pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 7 kilometri. În cadrul acestuia intră patru tronsoane de drum. Este un proiect pe care îl aşteptăm cu mare nerăbdare. Sperăm să se mişte mai repede cu documentaţiile cei de la Ministerul Dezvoltării, fiindcă oamenii nu mai au răbdare. Pentru asfaltarea drumurilor avem multe proiecte pentru care avem documentaţiile făcute, am ales să-l depunem pe acesta fiindcă se încadrează în costurile şi condiţiile impuse de PNI. Este nevoie urgentă de asfaltarea drumurilor”, ne declară primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu.

Lucrări de modernizare a şcolii, cu bani europeni

La şcoala din localitate se fac lucrări de reabilitare termică şi amenajarea unui teren de sport cu gazon sintetic. Investiţia se realizează cu bani europeni, prin POR. În atenţia primarului este şi amenajarea unei staţii de încărcare a maşinilor electrice: „Intenţionăm să mai facem un proiect pentru accesarea fondurilor pentru încă două staţii cu putere mai mare de încărcare a maşinilor electrice. Facem acest lucru fiindcă se vor deschide axe de finanţare pentru achiziţionarea microbuzelor electrice pentru elevi. Îi acest sens trebuie să spun că stăm destul de rău cu partea de transport al elevilor. Avem două microbuze pe care le tot cârpim, le-am tot reparat, sunt din 2008, şi cu acestea transportăm 225 de elevi pe distanţe mari, fiindcă localitatea este foarte întinsă”, a precizat primarul. 

Landor Moşteanu: „Contestăm, fiindcă nu am acceptat ideea de a fi escluşi de la finanţare”

Vestea proastă este că proiectul depus prin FLAG, pentru amenajarea parcului micilor pescari la căminul cultural de la Valea Viei nu a fost aprobat în vederea finanţării. În situaţia aceasta administraţia locală a contestat decizia, considerând că nu este corectă: „Pe aceeaşi axă de finanţare am avut şi amenajarea parcului de la Rotărăşti, tot în aceleaşi condiţii, dar proiectul s-a aprobat şi lucrările s-au finalizat. Prin urmare ne considerăm îndreptăţiţi să facem contestaţie, şi acum aşteptăm rezultatul, care sperăm să fie pozitiv. Nu am acceptat ideea de a fi excluşi de la finanţare şi până la urmă suntem îndreptăţiţi să primim aceşti bani, atâta timp cât documentaţia a fost în regulă. Eu sper să câştigăm contestaţia şi să realizăm proiectul”, a precizat primarul.

Împreună cu viceprimarul Vicenţiu Orăşanu şi colegii din primărie, primarul localităţii Nicolae Bălcescu, Landor Moşteanu căută permanent soluţii pentru a face localitatea mai frumoasă şi confortabilă pentru cetăţeni. Se fac eforturi mari pentru a transforma această aşezare sau pentru a pregăti terenul pentru noi investiţii şi pentru a moderniza drumuri, şcoli şi pentru bunăstarea comunităţii. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *