Primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu: „Avem un buget echilibrat, cu foarte multe investiţii”
Primarul Nicolae Sărdărescu a declarat că proiectul de buget al oraşului Horezu este unul ambiţios, cu foarte multe elemente pe zona de investiţii, menţionând totodată că acesta cuprinde sume pentru foarte multe documentaţii tehnice care stau la baza proiectelor cu finanţare nerambursabilă. Anul acesta se vor finaliza o mare parte dintre lucrările începute anul trecut, va continua pregătirea proiectelor mari şi aducerea lor la punctul de depunere a cererilor de finanţare. De asemenea, la Horezu, administraţia locală are multe lucrări care vor intra în execuţie.
Nicolae Sărdărescu spune că provocarea cea mai mare este ducerea la îndeplinire a obligaţiilor acestui buget, şi asta fiindcă datoria pe care o are este aceea de a ridica oraşul la nivelul ambiţiilor şi nevoilor pe care le are. Un lucru este însă destul de clar: în ultimii patru ani a reuşit să atragă bani europeni, reprezentând proiecte în execuţie de peste 12 milioane de euro şi existând în continuare, în lucru, alte proiecte care, însumate se ridică la valoarea de 5 milioane de euro.
„Avem un buget echilibrat, mai mare decât cel de anul trecut cu 20%, axat pe obiective de investiţii ambiţioase, iar o atenţie deosebită va fi acordată zonei de dezvoltare, şi asta fiindcă aşteptările horezenilor sunt mari iar eu, împreună cu echipa din primărie trebuie să ridicăm oraşul la nivelul ambiţiilor şi nevoilor pe care le au oamenii. Bugetul de anul acesta este mai mare decât cel de anul trecut, în primul rând datorită faptului că economia zonei Horezu se dezvoltă. În al doilea rând este un lucru bun faptul că am concesionat foarte multe terenuri pe care în cursul acestui an se vor construi spaţii de producţie şi spaţii de desfacere. În continuare avem solicitări de concesionare a unor terenuri pentru dezvoltarea unor investiţii. În acest sens sunt convins că, în cursul acestui an va creşte cu cel puţin 30% bugetul acestei localităţi. Pe lângă toate acestea, dezvoltarea oraşului se bazează pe atragerea fondurilor europene, fiindcă trebuie să spun că, în ultimii patru ani, valoarea investiţiilor cu bani europeni se ridică la peste 17 milioane de euro. Am realizat, după ce am obţinut aceste finanţări, că sunt principalele surse de dezvoltare ale unei comunităţi aşa cum este cea a oraşului Horezu”, a precizat primarul.
Proiectele şi lucrările în execuţie sunt în termen
Anul acesta, la Horezu se vor termina în mare parte investiţiile aflate în curs şi se vor demara alte investiţii majore. Cu bani europeni vor fi asfaltate toate străzile oraşului pe o lungime de 17 kilometri, cu trotuare moderne, podeţe şi rigole. Vor începe lucrările la iluminatul public privind extinderea, automatizarea şi modernizarea printr-un proiect în valoare de 2,2 milioane euro, tot cu fonduri europene. Primarul ne spune că, în această perioadă se va scoate la licitaţie partea de execuţie. Un alt proiect major este construirea Centrului ISU, pentru care s-a finalizat licitaţia, s-a desemnat constructorul şi, în maxim 15 zile se va primi ordinul de începere a lucrărilor. Primarul Nicolae Sărdărescu dă asigurări că inclusiv proiectul de gaze se va realiza, iar lucrările pentru construirea centurii ocolitoare vor începe în vara acestui an: „Sunt convins că vom începe inclusiv lucrările pentru distribuţia de gaze în oraşul Horezu în cursul acestui an. Transgaz va branşa oraşul la conducta de gaz. Un alt proiect este centura ocolitoare. Acest proiect este în faza de proiectare privind studiile de fezabilitate. Avem contractul de asociere semnat cu CNAIR care decontează toate cheltuielile care s-au făcut şi pe care le vom face, tot cu bani europeni. Până pe data de 1 iunie trebuie să scoatem la licitaţie proiectarea şi execuţia. Tot ce facem se face cu avizul CNAIR, deci suntem în parametri”, ne-a declarat primarul.
Prima şcoală de ceramică din ţară îşi va deschide porţile în vara acestui an
Pe nişa promovării ceramicii de Horezu, locuitorii oraşului şi turiştii vor beneficia de un centru cultural care include şcoală de olărit destinată tuturor celor care vor să deprindă arta ceramicii de Horezu. Va fi prima şcoală de ceramică din ţară. Pentru construirea acestui centru cultural se lucrează. După ce se va finaliza, locaţia va fi o adevărată capodoperă a ceramicii horezene. Aici va fi o expoziţie de peste 600 de metri pătraţi pentru ceramica existentă, vor fi ateliere de ceramică şi săli de conferinţă: „Centrul cultural se construieşte în satul Olari, unde locuiesc familiile de ceramişti care au făcut celebră localitatea în întreaga lume. Aici va fi prima şcoală de ceramică din ţară. Lucrările sunt într-o stare avansată de execuţie, iar termenul de finalizare este în vara acestui an. Tot în vara acestui an va fi finalizat şi parcul şi zona centrală, dar şi drumul spre zona montantă. În prezent avem nevoie de bani pentru cofinanţarea lucrărilor care costă 640 de mii de euro privind reţeaua de curent electric de la Vârful lui Roman. Sper să conving Consiliul Local pentru a promova efectiv acest proiect”, a punctat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
Târg în zona Trei Stejari şi staţii de încărcare pentru maşinile electrice
În prezent, cu bani din bugetul local se fac lucrări pentru amenajarea noului târg în zona Trei Stejari. Primarul spune că, până în luna iunie acestea se vor finaliza. Târgul are o suprafaţă de 17 mii de metri pătraţi cu parcări şi toate utilităţile necesare, iar cu bani europeni, la Horezu se vor amenaja 10 staţii de încărcare pentru maşinile electrice cu 20 de puncte de alimentare: „În plan avem achiziţionarea inclusiv a unor autobuze electrice şi vom asigura, aşa cum era înainte, transportul din zona urbană în zona rurală în cele şase sate componente.
În zona Treapt se va construi din temelii o nouă şcoală prototip şi cel mai spectaculos parc de agrement şi recreere din România
Noua şcoală cu clasele 0 – IV va avea sală de sport şi bazin de înot. În prezent se lucrează la proiectarea clădirii. Şcoala din Treapt va fi o unitate de învăţământ prototip pentru 500 de copii care va dispune de dotări la nivel european, atractivă şi deschisă pentru performanţă. Zona Treapt va fi un nou punct de atracţie pentru copii şi părinţi, tineri şi bunici, dar şi pentru turişti, fiindcă aici este în plină execuţie amenajarea celui mai spectaculos parc de agrement şi recreere pe o suprafaţă de 3 hectare, cu fonduri europene: „Sunt foarte mândru pentru că se va construi ceva spectaculos în zona Treapt, pe un teren care nu putea avea nici o utilitate, fiind predispus alunecărilor de teren. În prezent lucrăm la proiectarea unei şcoli noi în zona Treapt, o şcoală prototip, dar şi la amenajarea celui mai spectaculos parc de agrement şi recreere. Parcul va avea un complex uriaş pentru copii, o zonă pentru spectacole, o zonă pentru saună şi salină artificială, bungalouri şi un restaurant mare. Vom amenaja aici şi o zonă pentru păsări exotice şi un parc de aventură pentru care am extins suprafaţa proiectului. Toate aceste lucruri sunt poziţionate într-o zonă idilică, cu brazi şi alţi arbori seculari, la care adăugăm şi pârâul Urşani, care o tranzitează. Va fi o zonă de vis, izolată în ceea ce priveşte traficul şi centrul oraşului. Copiii şi părinţii, tinerii şi bunicii vor avea tot ce îşi doresc aici, inclusiv o pistă de carturi”, a punctat primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu.
Continuă procesul de modernizare al Spitalului Orăşenesc din Horezu
Pe zona de sănătate, administraţia locală din Horezu lucrează la proiectarea unui corp de clădire uriaş pentru spital. Sănătatea este nişa spre care primarul oraşului Horezu, Nicolae Sărdărescu s-a îndreptat cu prioritate prin accesarea fondurilor europene, reuşind să atragă bani europeni pentru două proiecte, cea mai mare finanţare fiind de 2,2 milioane de euro. Astfel, la Spitalul Orăşenesc din Horezu s-a construit o zonă de imagistică unde s-a montat aparatură medicală performantă începând de la computer tomograf, RMN, aparat de osteoporoză, mamograf, soft de cercetare şi de telemedicină şi multe alte echipamente:
„Sănătatea este obiectivul primordial al unei societăţi, prin urmare imaginea Spitalului Orăşenesc Horezu este o prioritate pentru mine. În acest sens, în prezent se lucrează la proiectarea unui corp de clădire uriaş pentru spital. Avem secţii noi dezvoltate, dar vom dezvolta alte secţii noi şi aveam nevoie de spaţiu pentru a asigura toate circuitele pentru tot ceea ce înseamnă zona de sănătate”, a punctat primarul.
Faptul că la Horezu se atrag fonduri pentru modernizarea unităţii spitaliceşti arată siguranţa pe care primarul o acordă cetăţenilor oraşului Horezu. Banii s-au direcţionat atât pentru achiziţionarea de aparatură modernă, cât şi pentru creşterea confortului hotelier al pacienţilor.
Astfel, prin intermediul fondurilor atrase, Spitalul Orăşenesc din Horezu a devenit o unitate medicală modernă, unde locuitorii oraşului, precum şi cei din zonele arondate pot să se bucure în prezent de consultaţii medicale de calitate.