La Slătioara, Camelia Romcescu continuă proiectele începute şi pregăteşte noi investiţii

Chiar dacă bugetul anului 2022 este mai mic faţă de anii precedenţi primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu a prevăzut investiţii majore şi continuarea finanţării proiectelor aflate în implementare: 

„Bugetul de anul acesta este mai mic privind sumele defalcate pentru TVA din echilibrare cu 165 de mii de lei. S-a dat, într-adevăr, 63% din impozitul pe venit, iar din cotele defalcate s-au primit cu 90 de mii de lei mai mult. Problema este că inclusiv la repartizarea pe trimestre am întâmpinat dificultăţi în ceea ce priveşte asistenţii personali, fiindcă ni s-a alocat mai mult în ultimul trimestru al anului, în loc să se ţină cont la cei care am avut restanţe pentru alocarea lor în primul şi al doilea trimestru. În ceea ce priveşte aprobarea bugetului acesta a fost echilibrat, cuprinzând finanţări pentru obiectivele de investiţii în continuare, respectiv dispensarul, un proiect cu bani guvernamentali, finanţat prin PNDL”, spune primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu. 

Dispensarul medical, un loc în care cetăţenii pot să-şi rezolve problemele de sănătate într-un mediu elegant, cu aparatură de ultimă generaţie

Primarul Camelia Romcescu spune că, până la finele anului, ar trebui finalizate lucrările privind construirea clădirii. Reamintim că administraţia locală din Slătioara a obţinut finanţare prin PNDL-2 pentru construirea dispensarului medical în satul Mogeşti, un proiect în valoare de 27 de miliarde de lei vechi.

Primarul Camelia Romcescu ne mai spune că proiectul a fost tergiversat din cauza pandemiei şi a preţurilor care s-au majorat la materialele de construcţie:

„În această perioadă, din cauza preţurilor care s-au majorat a fost dată Ordonanţa 95, iar noi am făcut la Ministerul Dezvoltării un act adiţional pentru reactualizarea documentaţiei. Au apărut probleme din cauza a modificării indicatorilor actualizaţi la standardele la zi. După finalizarea lucrărilor privind construirea clădirii se va face licitaţie pentru achiziţionarea aparaturii medicale”, spune primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

Conform proiectului, noul spaţiu al dispensarului construit din temelii va beneficia de o serie de dotări medicale de ultimă generaţie, cu aparatură performantă. Primarul Camelia Romcescu a precizat că, după finalizarea proiectului, pacienţii care decid să apeleze la serviciile oferite de centrul medical din localitate vor beneficia de servicii de înaltă clasă. Centrul va fi dotat cu echipamente avansate, capabile să susţină servicii medicale echivalente cu cele din clinicile de la nivelul judeţului. Pe lângă toate acestea dispensarul va fi prevăzut cu instalaţie de oxigen, cărucioare medicale pentru transportul pacienţilor, paturi multifuncţionale, truse medicale echipate conform cerinţelor legislaţiei în vigoare, inclusiv o plasmă medicală.

Proiecte cu bani europeni 

Prin Ministerul Fondurilor Europene, administraţia locală a accesat un proiect aflat în prezent în derulare, privind achiziţionarea de materiale sanitare şi dezinfectanţi în valoare de 365 de mii de lei. Primarul Camelia Romcescu ne spune că s-a semnat contractul şi deja s-au făcut achiziţiile. Tot cu bani europeni se lucrează la depunerea unui nou proiect pentru montarea unor staţii electrice. „În acelaşi timp lucrăm şi pentru eficientizarea iluminatului public prin achiziţionarea a 500 de lămpi cu led. Cele 500 de lămpi nu sunt suficiente, dar noi, cu bani din bugetul local am mai achiziţionat astfel de lămpi cu led. Vom avea sistem modern de iluminare care nu poate decât să ofere mai multă siguranţă în comunitate, dar şi costuri mai mici la consumul de energie electrică”, spune primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu. 

Proiecte depuse în vederea finanţării

Pentru a obţine fonduri prin noul program, Anghel Saligny, administraţia locală din Slătioara a depus trei proiecte. Valoarea totală a proiectelor este de aproximativ 19 milioane de lei, iar fondurile ar urma să fie utilizate pentru modernizarea mai multor drumuri de interes local: „Două dintre ele vor viza modernizarea infrastructurii rutiere pe o lungime de aproximativ 14 kilometri. Cu aceste proiecte, dacă am reuşi să obţinem eligibilitatea, infrastructura din localitatea Slătioara ar fi încheiată. Cel de-al treilea proiect prevede construirea unor punţi pietonale”, a afirmat primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

Centrală fotovoltaică pe o suprafaţă de 40 de hectare

Pe partea de venituri, administraţia locală din Slătioara a reuşit să încheie un contract de concesiune pentru amenajarea unei centrale fotovoltaice pe o suprafaţă de 40 de hectare care va atrage venituri consistente la bugetul local. „Acest proiect ar fi salvarea noastră. În memoriul lor au spus că vor crea şi opt locuri de muncă, dar şi diminuarea preţului la energie o luăm în calcul, fiindcă toţi ne confruntăm cu această problemă, a majorării costurilor”, a afirmat primarul localităţii Slătioara, Camelia Romcescu.

În localitate se lucrează în prezent la reparaţii şi întreţinerea drumurilor comunale. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *