Ucraina rezistă. Volodimir Zelenski a cucerit simpatia întregii lumi

Imaginea Ucrainei care rezistă este cea care îi face atâtea probleme lui Putin, fiindcă se aştepta ca toată lumea să se dea la o parte ca în Crimea şi întreg războiul să nu fie decât un marş glorios până la gurile Dunării. De data aceasta lucrurile stau total diferit și, cu fiecare zi în care Ucraina rezistă problemele lui  Vladimir Putin se acumulează, devine tot mai nesigur pe picioare. Putin se aştepta ca acest război să fie un blitz, să fie o victorie facilă, Ucraina să se dea la o parte, să cedeze în câteva ore. Dar, iată, Ucraina rezistă!   

Putin este vizibil nervos. Propaganda lui urmăreşte sufletul ruşilor. El se adresează în toate luările lui de cuvânt publicului din ţara lui, nu-l interesează ce se întâmplă cu restul lumii. Când vorbeşte despre neonaziști sau drogaţi se referă la cei care sunt al Kiev, încercând să justifice oarecum acest genocid în faţa propriului popor, accesată invazie pe care o numeşte operațiune militară limitată.

În schimb, Zelenski se adresează propriului popor, căruia îi cere să reziste. Președintele ucrainian apare în haine civile, obosit, tras la faţă, dar pe baricade, la Kiev alături de apropiaţi, şi le spune: Suntem aici, rezistăm, nu cedăm. În acest fel el se adresează sufletului lumii, și acest lucru a prins în special în Occident.

Faptul că Ucraina rezistă este o veste bună  pentru întreaga lume, pentru noi în primul rând, fiindcă libertatea şi securitatea noastră, a românilor, a polonezilor, a ţărilor baltice se joacă în momentul acesta în Ucraina. Cu cât Ucraina rezistă mai mult, cu atât ameninţarea lui Putin este mai departe de noi și de moldoveni. Cu cât cedează mai repede cu atât Putin va fi încurajat să meargă mai departe. Este clar că nu se va opri aici, la graniţa de est, după ce va cuceri Ucraina. Din fericire panul lui Putin se clatină din toate balamalele, iar spectacolul orchestrat de el s-a transformat într*un război veritabil.

Pe partea cealaltă, preşedintele Ucarinei, Volodimir Zelenski, este marea surpriză a lumii în aceste zile. Ironizat de atâtea ori că este un actor de comedie pentru car președinția este prea mult a demonstrat că patriotismul poate face minuni. Iată că un actor de comedie reuşeşte să fie  un erou. Un actor de comedie care a jucat rolul unui președinte de ţară s-a transformat într-un preşedinte model atunci când a fost pus într-o situaţie absolut excepţională, de a face faţă uneia dintre cele mai puternice armate de pe planetă.

Sunt unii care se consideră eroi şi care ajung de comedie neagră, așa cum este Vladimir Putin: un om mic, care printr-o propagandă forţată vrea să fie perceput de toată lumea drept un bărbat viril, călare pe urs, la bustul gol, la o distanţă foarte mare de restul lumii. Dincolo de imaginea aceasta dură impresionează, însă, atitudinea unui actoraş  de comedie care se dovedește a fi un erou adevărat, care ţine piept invaziei de pe străzile din   Kiev şi care, prin refuzul său de a se salva în detrimentul propriei țări a cucerit simpatia întregii lumi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *