La Lăpuşata vor continua lucrările începute anul trecut şi se pregătesc investiţii noi

Bugetul comunei Lăpuşata pentru anul 2022 este structurat pe două părţi, secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare. Pe linia bugetului de dezvoltare banii vor fi folosiţi pentru continuarea lucrărilor din cadrul unor proiecte, precum şi pentru proiectele noi. Primarul localităţii Lăpuşata aşteaptă finanţarea proiectelor cu sume mari, depuse pentru accesarea fondurilor guvernamentale, dar spune că şi cu bani puţini din bugetul local se pot face lucruri mari pentru comunitate: 

„Cu bani puţini se pot face şi lucruri mari. Pe lângă economiile făcute s-au mai adăugat şi banii din cotele defalcate. Prin urmare, ca în fiecare an, sper ca şi anul acesta să putem face lucrurile pe care ni le-am propus, fiindcă am reuşit să facem câte ceva de fiecare dată. Din cauza bugetului redus ne-am limitat la lucrări care s-au încadrat în sumele respective. Din bugetul local, anul acesta am prevăzut bani pentru cofinanţarea proiectelor pe care le-am depus, iar aici ne gândim la programul guvernamental PNI, dar visăm şi la noile axe cu bani europeni, fiindcă mă gândesc că poate, în acest exerciţiu financiar, şi localitatea Lăpuşata se va putea plia privind atragerea acestor bani europeni”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.

Anul acesta se realizează apă şi canalizare cu bani din bugetul local 

Primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa: „Vom avea apă până la ultima casa”

Cu bani din bugetul local, la Lăpuşata se va introduce conducta de apă în satul Şerbăneşti, pe o lungime de 3 kilometri şi 1,5 kilometri de canalizare în satele Săruleşti şi Zărneşti. Proiectul acesta de apă şi canalizare din Lăpuşata a fost prins iniţial în master-planul judeţului, dar exclus anul trecut din programul de finanţare pe motivul că nu se plia condiţiilor impuse în ghidul de finanţare: 

„Aaceste programe europene sunt destinate numai pentru marile zone urbane. Ne-au exclus din acest program cu apă şi canalizare fără să ni se ofere o altă oportunitate de finanţare şi fără să se gândească cineva că oamenii din aceste zone excluse au nevoie de apă. Am fost tăiaţi de la finanţare după mulţi ani. Fac această precizare fiindcă foarte mulţi cetăţeni ne întreabă de ce nu am atras fonduri prin alte programe. Lucrările de apă şi canalizare care se vor executa sunt extinderi, iar după finalizarea lor ne va mai rămâne în localitate un tronson de canalizare pe o lungime de un kilometru, dar eu sper să le putem face tot cu bani din buget. Ne rămân satele peste pârâul Cerna: Aninoasa şi Bunget, unde sunt aproximativ 20 de gospodării, în rest, vom avea apă până la ultima casă”, a precizat primarul localităţii Lăpuşata, Nicolae Joiţa.

Drumuri asfaltate

Primarul spune că aşteaptă să se deschidă sesiunea de finanţare a programului guvernamental „Anghel Saligny”, unde a depus un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de aproximativ 7 kilometri. Proiectul are valoarea de 13.000 mii de lei şi este o investiţie amplă, în care sunt prinse în vederea construirii şi toate podurile, podeţele şi rigolele de pe tronsonul respectiv.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *