Vaideeni, primarului Daniel Băluţă: „Fondurile europene prin PNRR pentru comune sunt nişte poveşti triste”

La Vaideeni, primarul Daniel Băluţă a finalizat creionarea bugetului, a împărţit banii, a stabilit proiectele şi lucrările cele mai importante pentru comunitate. Spune că fondurile sunt la limită în bugetul de anul acesta, dar asigurarea cofinanţărilor necesare unor proiecte este în grafic. Pentru acest an îşi propune să finalizeze o bună parte dintre proiectele deja demarate, dar vor mai fi depuse şi unele noi acolo unde se va putea, şi asta fiindcă administraţia locală este în pregătiri pentru accesarea fondurilor europene şi guvernamentale. În acest sens, primarul a precizat că se lucrează deja la documentaţii pentru mai multe investiţi deoarece bugetul local nu poate susţine din surse proprii proiectele mari. În opinia primarului importantă ar putea să fie atragerea de fonduri europene, însă acestea sunt doar poveşti.  Daniel Băluţă face această afirmaţie fiindcă banii veniţi prin PNRR de la Uniunea Europeană pentru finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală ar trebui să fie oportune pentru toate comunităţile, dar axele de finanţare sunt generoase numai informativ şi destul de greu de accesat în realitate pentru că sunt constrângeri multe, fondurile au destinaţii clare, iar condiţiile draconice incluse în ghiduri au mai mult rolul de a-i încurca pe primari, decât de a-i ajuta. 

Primarul Daniel Băluţă este destul de supărat, fiindcă aştepta banii europeni ca pe o mană cerească, considerând că este mare nevoie de aceste fondurilor în zonele rurale pentru apă, canalizare, asfaltarea drumurilor, pentru şcoli şi dispensarele medicale. Din păcate Vaideeniul are posibilitatea accesării fondurilor europene doar pentru montarea unor staţii electrice şi amenajarea unor piste de biciclete: 

 „Din păcate fondurile europene prin PNRR pentru comune sunt nişte poveşti triste. Noi, administraţiile locale din mediul rural ne simţim exclusei din acest PNRR pentru că, în acest program fondurile au fost stabilite de la început cu destinaţie clară. Banii alocaţi prin acest PNRR nu au nici o treabă cu nevoile grave ale comunităţii, asta în timp ce în prea multe sate nu există un metru de apă, drumurile sunt de pământ, iar canalizarea este la stadiul de vis. Sunt multe alte probleme destul de mari care se pot rezolva doar cu fonduri atrase, fiindcă sunt investiţii cu valori mari, nu sunt cârpeli. Fac această precizare fiindcă ne aşteptam ca aceşti bani europeni să vină şi spre comunităţile rurale. Aşteptăm noua sesiune de fonduri europene promisă, prin care să rezolvăm aceste probleme de dezvoltare intracomunitară. Încercăm din toate puterile să devenim staţiune fiindcă aceasta ar mai putea să fie o speranţă la banii europeni pentru dezvoltarea turismului. Cei care au făcut aceste ghiduri trebuie să îşi asume responsabilitatea, comunităţile noastre nu au nici o vină că unii pe la Bucureşti sunt rupţi de realitate, nu ştiu că în satele din România încă se cară apă cu bidonul de la zeci de metri şi se merge pe drumuri de pământ. Cel mai grav lucru este că, în toate această nebunie, a condiţiilor draconice impuse în accesarea banilor europeni, primarii sunt cei mai criticaţi, însă realitatea este că axele de finanţare sunt generoase numai informativ. Noi nu avem apă, canalizare, iar drumurile sunt de pământ, dar Uniunea Europeană ne dă bani pentru montarea staţiilor pentru maşinile electrice şi amenajarea unor piste de biciclete. Sunt supărat, avem proiecte depuse pentru accesarea banilor europeni de prea mult timp, cât să mai aşteptăm? Trebuie să spunem că vinovaţi pentru tot ceea ce se întâmplă sunt domnii de la USR, care au făcut acest PNRR bătându-şi joc de zonele rurale, iar oamenii trebuie să ştie acest lucru. Au dovedit că satele româneşti nu sunt prioritare pentru aceştia”, a punctat primarul localităţii Vaideeni, Daniel Băluţă. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *