Virgil PÎRVULESCU: „Noi, cei de la PNL nu am dorit să fim atraşi în această mizerie, prin care se încearcă împovărarea cetăţenilor cu noi taxe”

Am discutat cu viceprimarul liberal al municipiului Râmnicu Vâlcea despre gafele recente ale administraţiei locale, posibilitatea introducerii unui nou regulament de parcare, dar şi despre situaţia delicată externă de la graniţele României.  

Impact REAL: Sunteţi de aceeaşi părere cu preşedintele Constantin Rădulescu, care a spus că este un gest mizerabil politic din partea USR de a retrage judeţul Vâlcea de pe lista unor fonduri? 

Virgil PÎRVULESCU: Da, pentru că asta denotă lipsa lor de a construi ceva în judeţul Vâlcea. De fapt, cred că genetic ei se pot considera nişte distrugători. Faptul că judeţul Vâlcea a fost ocolit de aceste investiţii arată falsitatea lor din declaraţii, dar nu numai. Gândiţi-vă că toate acestea, inclusiv drumul expres care era prevăzut a fost retras de ministrul Drulă. Şi atunci ce poţi declara tu, ca partid? USR cum sprijină judeţul? Vreau să vă spun că se fac eforturi ca acest drum expres să fie realizat. Am fost martor la aceste discuţii. Doresc din suflet să se realizeze, pentru că altfel noi discutăm de oraşul Râmnicu Vâlcea cum va fi ocolit de investitori. În desele mele deplasări la conducerea partidului am solicitat ca, în cadrul coaliţiei cu PSD să repună în discuţie această investiţie majoră pentru oraşul şi judeţul nostru, pentru că altfel nu avem şanse de dezvoltare. Am primit promisiuni şi sper să se înfăptuiască. Sunt convins că Florin Cîţu, care este cu origini vâlcene, va face toate demersurile necesare de aşa manieră încât şi noi să fim racordaţi la autostradă. 

Impact REAL: Va ajunge cândva în Consiliul Local noul regulament pentru protecţia animalelor realizat de Asociaţia „A Doua Şansă”, şi de ce nu a fost introdus în următoarea şedinţă? 

Virgil PÎRVULESCU: Nu numai acest proiect, noi avem două proiecte care, de fapt, pe parcursul constituirii noului Consiliu Local au fost transmise şi nu au ajuns pe ordinea de zi. Proiectul acestei asociaţii este deja în dezbatere publică pe site-ul primăriei şi am solicitat să ne fie puse la dispoziţie pentru o perioadă de timp limitată trei spaţii în care să avem întâlniri cu cetăţenii pentru a dezbate acest proiect. Ne-a răspuns primarul că nu poate să organizeze dezbateri publice, ci doar că putem să avem nişte discuţii informale. Am acceptat şi propunerea aceasta, cu discuţiile informale cu cetăţenii, pentru că primarului îi este teamă rău de tot. Se vede faptul că cetăţenii sunt deja foarte furioşi pe el pentru modul cum administrează acest oraş şi nu numai în privinţa parcărilor, ci în toate domeniile. Mă uitam la o postare cu parcările din Ostroveni, când din 90 de mesaje 89 erau de furie. Aici am constatat că populaţia este extrem de supărată şi cred că finalul acestui mandat de primar va fi unul cu multe interjecţii la adresa dânsului. Acest lucru se vede din discuţiile cu cetăţenii. Noi am lansat şi am depus la primărie şi proiectul privind administrarea şi organizarea parcărilor de pe domeniul public al oraşului Râmnicu Vâlcea şi cred că nu vor îndrăzni să nu-l supună dezbaterii publice pentru că suntem şi în situaţia în care analizăm oportunitatea unui protest organizat, prin care cetăţenii să poată să demonstreze politicienilor că, indiferent de la ce partid sunt, o mână de consilieri şi un primar nu pot decide pentru oraşul nostru. Dacă cetăţenii oraşului îşi doresc ca lucrurile să meargă într-o anumită direcţie, noi, cei care suntem în Consiliul Local, inclusiv primarul, trebuie să ţină cont de părerile cetăţenilor.  

Impact REAL: De ce consilierii PNL au părăsit sala la ultima şedinţă de Consiliu Local? 

Virgil PÎRVULESCU: A fost atât de parşivă acea şedinţă, şi acum cetăţenii s-au prins, de fapt ce s-a ascuns sub masca restrângerii programului parcărilor cu plată pentru intervalul orar de sâmbătă şi duminica seara şi în cursul săptămânii, până la ora 20:00. Aceasta a fost masca, în realitate au crescut tarifele în acea şedinţă. Primarul este un tip atât de avid după bani şi îi trebuie atât de mulţi bani să plătească obligaţiile pe care le are în stânga şi în dreapta, încât este în stare să mărească taxele râmnicenilor, de fapt, pentru că trebuie să-şi plătească obligaţiile politice. Acesta a fost motivul pentru care noi, cei de la PNL am ieşit din sală, pentru că nu am dorit să fim atraşi în această mizerie, prin care se încearcă împovărarea cetăţenilor cu noi taxe. Acum cetăţenii au văzut după şedinţă că, de fapt, imediat a urmat o majorarea taxelor pentru parcările cu plată.  

Impact REAL: Viceprimarul Andrei Gheorghiu s-a declarat nemulţumit de faptul că nu aţi rămas la şedinţă, să dezbateţi proiectele. De ce credeţi că spune acest lucru, având în vedere că la orice şedinţă puteţi propune sau dezbate proiecte? 

Virgil PÎRVULESCU: Dacă aţi observat la şedinţe, secretarul spune aşa: nici un proiect nu poate fi supus dezbaterii decât cel care este pe ordinea de zi. Ce puteam să discutăm dacă nu avem proiectele pe ordinea de zi? Asta arată încă o dată că Andrei Gheorghiu ori nu ştie legea, ori l-a pus stăpânul lui să declare. Până la urmă cine este Andrei Gheorghiu? În ochii tuturor vâlcenilor el este total invers faţă de ceea ce a declarat, iar pentru mine nu există, este o mulţime vidă.  

Impact REAL: Este un câştig pentru cetăţeni faptul că s-a reuşit retragerea deciziei de prelungire a taxei de parcare şi în week-end, sau este doar o iluzie politică? 

Virgil PÎRVULESCU: Este un câştig, dar nu al politicienilor, ci al oamenilor. Pentru prima dată aceşti politicieni de carton care au votat acele majorări au realizat că furia oamenilor se întoarce împotriva lor. Cetăţenii au simţit că puterea este la ei, acesta este câştigul. O comunitate unită este o comunitate în care cetăţenii se implică. Nu mai permit politicienilor să facă aceste gafe. De fapt politicienii, din punctul meu de vedere sunt extrem de egoişti, îşi urmăresc doar interesul personal.  

Impact REAL: Mulţi cetăţeni se plâng de lipsa parcometrelor, deoarece unii dintre aceştia nu pot plăti prin telefon şi primesc amenzi repetate. Ce se va decide la nivel local pentru rezolvarea acestei probleme? 

Virgil PÎRVULESCU: La nivel local noi avem două propuneri încât cetăţenii să aibă posibilitatea să achite la parcometre. Nu este normal să obligi toţi cetăţenii să-şi ia telefoane de ultimă generaţie şi să aibă bani în cont pentru parcare, pentru că mulţi au cartelă şi nu au abonamente. Aplicarea noului regulament al parcărilor propus de mine, împreună cu colegii mei de la Partidul Naţional Liberal reglementează cumva această situaţie, inclusiv faptul că banii din parcări ar trebui folosiţi numai pentru amenajarea de parcări, nu să se plătească din ei salarii şi alte servicii. Noi am extins zona întâlnirilor în diferite puncte ale oraşului Râmnicu Vâlcea şi purtăm discuţii cu cetăţenii. Sunt destul de interesaţi de această propunere de regulament şi extrem de nervoşi din cauza taxelor. Cea mai mare problemă a cetăţenilor este legată de faptul că în parcarea blocului se eliberează de exemplu 40 de tichete de reşedinţă pentru un număr de 20 de parcări amenajate, şi atunci oamenii ajung să se certe între ei. Ar trebui să vorbim despre parcări supraetajate care trebuie ridicate şi care sunt pe structură metalică şi se fac foarte repede, şi aşa schimbăm cumva şi urbanismul zonei. 

Impact REAL: Este o oportunitate reală participarea oraşului Râmnicu Vâlcea la proiectul „100 Oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic”, sau este doar o campanie de promovare pentru responsabilul pe acest departament, Andrei Gheorghiu? 

Virgil PÎRVULESCU: Uitaţi-vă numai la reţeaua de gaze, au pierdut inclusiv această finanţare, în timp ce localităţi din judeţul Vâlcea mai slab cotate decât municipiul Râmnicu Vâlcea au făcut punctajul necesar să intre la finanţare. Uitaţi-vă la declaraţiile ministrului cu privire la programul Anghel Saligny, nici aici nu au intrat pentru finanţarea reţelei de gaze din municipiul Râmnicu Vâlcea. Avem cetăţeni, avem zone unde nu există reţea de gaz. Aduceţi-vă aminte de declaraţia primarului din presă, din luna decembrie, în care spunea că a început lucrările pe strada Bâlciului. S-a întâmplat aşa ceva? Dacă mergeţi pe strada Bâlciului şi discutaţi cu cetăţenii îi vedeţi cât de furioşi sunt, vor spune că i-a minţit, că şi-a bătut joc de ei. Atâta poate, de fapt cam asta este şi situaţia oraşului nostru, i-a dat foc pentru că a reuşit să distrugă urbanismul. A reuşit să nu facă absolut nimic în dezvoltarea oraşului, încât tineretul nu are un loc de muncă şi am rămas un oraş de şomeri şi pensionari. 

Impact REAL: Vă simţiţi confortabil în legătură cu noul prefect, Mihai Oprea? 

Virgil PÎRVULESCU: Nu-l cunosc pe dânsul, este nominalizat de PSD. Eu n-am fost confortabil nici în relaţiile cu vechiul prefect, pentru că nu am simţit că este prefect din partea Partidului Naţional Liberal. Sau poate că nu am reuşit eu să am o legătură foarte bună cu dumnealui. Le spun succes fiecăruia pe drumul pe care merg, nu cred că am în acest moment vreo legătură cu noul prefect de maniera în care să am nevoie de serviciile dumnealui. 

Impact REAL: Care este situaţia cu care vă confruntaţi la ANI? 

Virgil PÎRVULESCU: Agenţia Naţională de integritate spune că, începând cu data de 27 septembrie până în 26 octombrie eu am fost consilier local. În realitate eu nu am fost consilier local pentru că pe 26 s-a constituit Consiliul Local, dovadă că pe data de 15 octombrie Consiliul Local anterior funcţiona deja, adică erau decizii luate. Cum să fiu eu consilier local dacă trebuia să fiu supus procedurilor, adică în instanţă, să fie validat mandatul şi să fie emis ordinul de prefect? Din punctul meu de vedere, îmi place să cred că este doar o fumigenă. Nu cred că este o acţiune concertată asupra mea pentru faptul că am devenit incomod pentru persoane din oraşul Râmnicu Vâlcea. Într-o discuţie cu avocaţii care mă reprezintă ştiam ce se va întâmpla la Piteşti, pentru că respectiva judecătoare a mai aplicat aceeaşi decizie şi în cazul altui funcţionar public din judeţul Vâlcea, cu aceeaşi speţă, care a câştigat ulterior la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Nu ne-am făcut speranţe. Indiferent de răspunsul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să se ştie că mie nu mi se interzice dreptul de a vota. Eu îmi pierd calitatea de funcţionar public la ANAF, dar nu mi se interzice să ocup o funcţie aleasă. Asta înseamnă că Mircia Gutău şi ceilalţi trebuie să se teamă în continuare, pentru că duc această confruntare cu cetăţenii oraşului, care sunt efectiv furioşi pe actuala administraţie publică locală şi observă de la zi la zi că deciziile luate de Mircia Gutău sunt toate împotriva cetăţenilor şi a oraşului. 

Impact REAL: Având în vedere situaţia externă sensibilă din acest moment, aveţi un mesaj pentru locuitorii oraşului? 

Virgil PÎRVULESCU: Simt îngrijorarea cetăţenilor municipiului Râmnicu Vâlcea pentru faptul că niciodată n-am crezut în viaţa mea că vom trăi un astfel de moment. Chiar mă întrebam în aceste zile dacă România nu era membru NATO cât de uşor am fi fost de cucerit? Nu sunt specialist, dar cred că, dacă poporul rus se va întoarce împotriva lui Putin soarta acestui război este pecetluită. Am văzut nişte încercări timide ale cetăţenilor ruşi ieri, însă Putin este un dictator şi este un real pericol pentru Europa. Să sperăm că vom trece sănătoşi şi vom reuşi să ieşim cu bine şi să trăim în pace. 

Impact REAL: În cazul în care vor veni cetăţeni ucraineni pentru refugiu în oraşul Râmnicu Vâlcea, administraţia locală credeţi că este pregătită, şi ce măsuri se iau în acest moment? 

Virgil PÎRVULESCU: Administraţia publică locală trebuie să pregătească. Bineînţeles, dacă s-ar fi cumpărat în trecut nişte imobile pe care Mircia Gutău a refuzat să le preia, aveam o structură de cazare de aşa manieră încât să preluăm refugiaţi, dar numai refugiaţi. Oamenii aceia vor merge înapoi la casele lor până la urmă, chiar dacă le găsesc intacte sau distruse. Da, ar trebui să fim totuşi pregătiţi pentru această situaţie. 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Rezolva operatia antiSPAM si trimite comentariul! *